Skip to main content

Καπνοβιομηχανία: Υπεγράφη η διετής συλλογική σύμβαση εργασίας – Τι προβλέπει

(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Aύξηση από 4% έως 6,76% στις επιμέρους κατηγορίες εργαζομένων - Βελτιώνονται τα χρονικά πλαίσια εξέλιξης εντός συγκεκριμένων κατηγοριών

Αύξηση μισθών έως 6,76% στις επιμέρους κατηγορίες εργαζομένων προβλέπει η διετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της Καπνοβιομηχανίας που υπέγραψαν σήμερα ο ΣΕΒ και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Καπνοβιομηχανιών Ελλάδος, στα Γραφεία του Συνδέσμου. Η σύμβαση, με διάρκεια ισχύος τα έτη 2023 – 2024, καλύπτει τους εργαζόμενους στις καπνοβιομηχανίες όλης της χώρας.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα κύρια σημεία της σύμβασης, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αύξηση από 4% έως 6,76% στις επιμέρους κατηγορίες εργαζομένων, από 1η Ιανουαρίου 2023 και καθ΄ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης, ενώ βελτιώνονται τα χρονικά πλαίσια εξέλιξης εντός συγκεκριμένων κατηγοριών των ειδικοτήτων, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και συνθήκες λειτουργίας των καπνοβιομηχανιών όλης της χώρας.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ευθύμιος Ο. Βιδάλης επεσήμανε ότι «ο Σύνδεσμος, ανταποκρινόμενος στο θεσμικό του ρόλο, υπέγραψε τη συλλογική σύμβαση της καπνοβιομηχανίας η οποία καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων μελών του». Όπως ανέφερε, «κύριος γνώμονας των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κάθε παραγωγικό κλάδο της οικονομίας οφείλει να είναι η σύζευξη των αναγκών και των δυνατοτήτων των επιχειρήσεων κάθε κλάδου με τις ανάγκες και τις προοπτικές των εργαζομένων καθώς και η διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης».

Σημειώνεται ότι ο κλάδος της παραγωγής προϊόντων καπνού έχει διαχρονικά σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία. Απασχολούνται σε αυτόν περίπου 2.400 εργαζόμενοι, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής του κλάδου τη διετία 2020-2022 παρουσίασε αύξηση 9,8%.

Δείτε το πλήρες κείμενο της σύμβασης ΕΔΩ.