Skip to main content

Ρεύμα: Στο τραπέζι η επαναφορά ειδικού τιμολογίου για πολύτεκνες οικογένειες

Η επιδότηση είναι πολύ πιθανό να υπερβαίνει την επιδότηση των 75 ευρώ/μεγαβατώρα.

Την επαναφορά ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος για πολύτεκνες οικογένειες εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προετοιμάζει ήδη τη σχετική Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου, που αναμένεται να εκδοθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η κίνηση φαίνεται να εντάσσεται στο ευρύτερο πλέγμα μέτρων που ενεργοποιεί το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση με στόχευση στους πιο ευάλωτους, όπως η αύξηση 8% των αναπηρικών επιδομάτων που εξαγγέλθηκε προ διημέρου.

Πηγές με γνώση του θέματος εξηγούν πως με την δρομολογούμενη απόφαση για το «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) των πολυτέκνων»  η κυβέρνηση συμμορφώνεται με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (430/2022),  με την οποία είχε κριθεί αντισυνταγματική η απόφαση του ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη το 2018 που κατάργησε το ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας οικιακής χρήσης των πολύτεκνων οικογενειών, οι οποίες εντάχθηκαν στην ενιαία ρύθμιση εκπτώσεων του τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Πριν από την απόφαση του 2018- που βρίσκεται ακόμα σε ισχύ- ίσχυε ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για τους πολύτεκνους (για οικογένειες με τουλάχιστον τέσσερα παιδιά) χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.  Για το  νέο τιμολόγιο ρεύματος ειδικά για πολυτέκνους που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια -τα οποία εκτιμάται ότι θα καλύπτουν την πλειονότητα των νοικοκυριών-, αλλά όχι περιουσιακά κριτήρια αξίας ακίνητης περιουσία, όπως αυτά που προβλέπονται τώρα για το λεγόμενο «ΚΟΤ Β»  που έχει ευρύτερη περίμετρο από το «ΚΟΤ Α», δικαιούχοι του οποίου είναι οι ωφελούμενοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (τέως ΚΕΑ) που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ.

Όπως και τα δυο υφιστάμενα ΚΟΤ, έτσι και το νέο ΚΟΤ για τους πολύτεκνους θα έχει επιδότηση (ευρώ/MWh) που είναι πολύ πιθανό να υπερβαίνει την επιδότηση των 75 ευρώ/Mεγαβατώρα που προβλέπεται για το ΚΟΤ Α  (για το ΚΟΤ Β προβλέπεται μικρότερη επιδότηση 45 ευρώ/MWh.  Σημαντικά υψηλότερο  σε σχέση με τα υφιστάμενα ΚΟΤ αναμένεται να είναι και το όριο για την κατανάλωση, που τώρα διαμορφώνεται στις 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο για ένα νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δυο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει κάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δικαιούχοι του πολυτεκνικού ΚΟΤ αναμένεται να είναι η πλειοηψηφία των οικογενειών με 4 προστατευόμενα μέλη και άνω αφού τα εισοδηματικά κριτήρια σύμφωνα με πηγές θα είναι ιδιαίτερα διευρυμένα. Το κόστος του μέτρου –που θα καλυφθεί από τον Λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής  Ωφέλειας (ΥΚΩ) εκτιμάται ότι δεν υπερβεί τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι κατά της κατάργησης του ειδικού τιμολογίου των πολυτέκνων είχε προσφύγει στο ΣτΕ η  Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος. Η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι από τις επιταγές του άρθρου 21 του Συντάγματος απορρέει ο «στοιχειώδης απαγορευτικός κανόνας, δεσμευτικός για τον κοινό νομοθέτη, σύμφωνα με τον οποίο δεν είναι συνταγματικώς ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχόμενης στους πολυτέκνους ειδικής φροντίδας χωρίς αποχρώντα λόγο».

Το δικαστήριο προσθέτει ότι δεν είναι επιτρεπτό να ταυτίζεται η ειδική, κατά το Σύνταγμα, προστασία των πολύτεκνων οικογενειών με την πρόνοια της Πολιτείας για τις οικονομικά ή κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Οι σύμβουλοι Επικρατείας κατέληξαν ότι η υπουργική απόφαση του 2018 «αντιβαίνει και ευθέως στις διατάξεις των παραγράφων 2 και 5 του άρθρου 21 του Συντάγματος, στο μέτρο που καταργεί το ισχύον κατά την έκδοσή της ειδικό τιμολόγιο οικιακής χρήσης για τις πολύτεκνες οικογένειες, εξομοιώνοντας την κατά τις διατάξεις του Συντάγματος ειδική προστασία των πολυτέκνων στο πλαίσιο της ασκούμενης δημογραφικής πολιτικής με τις λοιπές διακεκριμένες κατά το άρθρο αυτό του Συντάγματος περιπτώσεις άσκησης κοινωνικής πολιτικής χωρίς αποχρώντα λόγο».