Skip to main content

9ο Export Summit: «Πρόσω ολοταχώς» για 70 δισ. ευρώ πριν το 2030 βάζουν οι ελληνικές εξαγωγές

ΑΜΠΕ/Φώτης Πλέγας Γ.

Πρόθυμες να ενισχύσουν την εξωστρέφεια δηλώνουν οι τράπεζες.

Μήνυμα στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων στις δράσεις εξωστρέφειας αλλά και γενικότερης ενίσχυσής τους εξέπεμψαν οι εκπρόσωποι έξι τραπεζών από το βήμα του 9ου Export Summit που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη με χορηγό επικοινωνίας τη «Ν». Ισχυρή αισιοδοξία εκφράζεται επίσης από τους συνέδρους για συνέχιση της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών όχι μόνο φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια και επίτευξη του στόχου των 70 δισ. ευρώ πριν το 2030. 

Ο Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Commercial Banking της Eurobank, Ανδρέας Χασάπης, χαρακτήρισε το 2022 ως “χρονιά ορόσημο” και ως “την καλύτερη χρονιά των τελευταίων 15 ετών” για την Eurobank. Όπως σημείωσε, η τράπεζα κατέγραψε καθαρά κέρδη 1,2 δισ. ευρώ έναντι 424 εκατ. το 2021, πέτυχε αύξηση καταθέσεων 4 δισ. ευρώ και μείωση του δείκτη NPΕs στο 5,2% από 6,8% το 2021, ενώ θέτει ως στόχο για την επόμενη τριετία την αύξηση χορηγήσεων κατά 7% ετησίως. Επίσης η τράπεζα προτίθεται, όπως τόνισε ο Χασάπης, να επαναγοράσει το ποσοστό 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θέλει να γίνει “πιο απλή, πιο ψηφιακή και πιο στοχευμένη με επίκεντρο τους πελάτες της”.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Commercial Banking της Τράπεζας Πειραιώς, Αντώνιος Κατραούρας, τόνισε ότι το 2022 ήταν μια καλή χρονιά για την Τράπεζα Πειραιώς που επέστρεψε στην κερδοφορία, αύξησε το δανειακό της χαρτοφυλάκιο κατά 2,7 δισ. ευρώ, φτάνοντας στα 37,3 δισ.ευρώ και μείωσε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε 7% από 13% το 2021, ενώ επίσης οι  καταθέσεις της αυξήθηκαν στα 58,4 δισ. ευρώ και τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν σε 0,42 ευρώ έναντι 0,13 ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Ο Senior Manager της  Γενικής Διεύθυνσης Εμπορικής Τραπεζικής της Alpha Bank, Τηλέμαχος Γεωργάκης,  υπογράμμισε ότι η Alpha Bank συνεχίζει τον μετασχηματισμό της με κέντρο τους πελάτες και επενδύοντας σε ανθρώπους και τεχνολογία, αλλάζοντας προφίλ αλλά παραμένοντας πιστή στη φιλοσοφία και τις αξίες, που όπως είπε την “έχουν εδραιώσει στο μυαλό των επιχειρήσεων για πολλές δεκαετίες σαν την πρώτη τους τραπεζική επιλογή”. Το 2022 η Alpha Bank, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, πέτυχε σημαντική οργανική ανάπτυξη, με αύξηση του χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 10%, ενώ περίπου 3,3 δισ. ευρώ αυξήθηκε η βάση των καταθέσεων και τα NPEs μειώθηκαν στο 7,8%.

Στο ίδιο αισιόδοξο μήκος κύματος, ο Επικεφαλής Τραπεζικής Εταιρικών Συναλλαγών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Χάρης Βώβος, επισήμανε ότι η ενίσχυση της εξωστρέφειας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Εθνική Τράπεζα, η οποία κατέγραψε το 2022 ισχυρές επιδόσεις σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς της. Η ανάπτυξη των συνολικών εκταμιεύσεων άγγιξε τα 6,7 δισ, ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 39% από την προηγούμενη χρονιά, ενώ αξιοποιώντας τις δυνατότητες  του Ταμείο Ανάκαμψης η Εθνική Τράπεζα υπέγραψε μέχρι το τέλος του 2022  δανειακές συμβάσεις  ύψους 300 εκατ. ευρώ, με το ένα τρίτο από αυτές να αφορούν τον πυλώνα της πράσινης ανάπτυξης. Παράλληλα παρέμεινε ισχυρή, όπως πρόσθεσε ο κ.Βώβος, και βελτιώθηκε περαιτέρω η ποιότητα του χαρτοφυλακίου της, με μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 5,1%.

Θετικές προοπτικές βλέπει και η Attica Bank. Ο Chief Corporate Banking Officer της Attica Bank, Αθανάσιος Ψύλλος, τόνισε ότι η Attica Bank αναπτύσσεται και εκσυγχρονίζεται σε προϊόντα και συστήματα, ενώ έδωσε επίσης έμφαση στην επικείμενη είσοδο ως επενδυτής στην Τράπεζα  της Thrinvest, και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 473 εκατ.ευρώ  από τα οποία όπως σημείωσε τα 173 θα πάνε για ανάπτυξη-νέα δάνεια.

O επικεφαλής Wholesale Banking της Optima Bank, Πάρις Οικονόμου, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι το 2022 ήταν μια καλή χρονιά για την Optima Bank, με αύξηση του συνόλου του ενεργητικού της 1 δισ. ευρώ, αύξηση καταθέσεων 800 εκατ. ευρώ, εκταμιεύσεις πάνω από 1,4 δισ, εκ των οποίων πάνω από 1 δισ. ευρώ πήγε σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις και απέκτησε δυο νέα καταστήματα σε Ηράκλειο και Λάρισα. Για το 2023 η Optima Bank προσβλέπει σε περαιτέρω ανάπτυξη των καταθέσεων που θα πλησιάσουν τα 3 δισ. ευρώ και οι εκταμιεύσεις θα παραμείνουν υψηλές ξεπερνώντας το 1,5 δισ. ευρώ. Αναφορικά με την εισαγωγή της τράπεζας στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. ανέφερε ότι ίσως καθυστερήσει λόγω των εκλογών αλλά σίγουρα θα λάβει χώρα πριν το τέλος της χρονιάς.

Πρόσω ολοταχώς οι ελληνικές εξαγωγές

Όσον αφορά, δε, τις ελληνικές εξαγωγές, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης, εκτίμησε ότι θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα 70 δισ. ευρώ πολύ γρηγορότερα από τον στόχο που έχει τεθεί για το 2030, ενώ στο ίδιο μήκος κυματος ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα κάνει λόγο για ανταγωνιστική οικονομία και εξαγωγές, που βάζουν «πλώρη» για τα 70 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας από την πλευρά του ότι μόνο έτσι δεν θα ζήσουμε ξανά προβλήματα του παρελθόντος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ έδωσε έμφαση επίσης στο Μακεδονικό Σήμα «Μ MACEDONIA THE GREAT» που έχει κατοχυρωθεί στο Αλικάμντε με πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ για τα προϊόντα που παράγονται στις περιφέρειες της Μακεδονίας. Όπως γνωστοποίησε σχετικά, πέραν της πρόσφατης απονομής των πρώτων 30 σημάτων, επίκειται η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας για άλλα τόσα, ενώ 56 επιχειρήσεις έχουν καταθέσει τα σχετικά έγγραφα και αιτήσεις και άλλες 150 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Στο μεταξύ, έχουν πραγματοποιηθεί 17 ενημερωτικές συναντήσεις για το Μακεδονικό Σήμα σε 13 πόλεις της Μακεδονίας, όπως επίσης πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη Βουλή των Ελλήνων και θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις και διαφημιστικές καμπάνιες τόσο εντός συνόρων όσο και στο εξωτερικό.