Skip to main content

«Ραβασάκια» για εκπρόθεσμη υποβολή καταστάσεων τιμολογίων

Ραβασάκια σε επιχειρήσεις - επαγγελματίες μέσω του συστήματος TAXISnet

Χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα, μέσω των λογαριασμών τους στο σύστημα TAXISnet, ειδοποιήσεις με ηλεκτρονικά μηνύματα, όπου αναφέρεται ότι τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή ή μη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων φορολογικών στοιχείων της χρήσης του 2017.

Πρόκειται για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είχαν υποβάλει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις της συγκεκριμένης χρήσης μετά την ημερομηνία λήξης της σχετικής προθεσμίας, που ήταν η 5η Απριλίου 2018, ή δεν είχαν υποβάλει καν -αν και όφειλαν τις συγκεκριμένες συγκεντρωτικές καταστάσεις.

Ο εντοπισμός των παραβατών έγινε από τις αρμόδιες ΔΟΥ μέσω της εφαρμογής του συστήματος TAXISnet, στην οποία εμφανίζονται ξεκάθαρα με κόκκινη ένδειξη οι εκπρόθεσμα υποβληθείσες συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων εσόδων και εξόδων, καθώς και οι μη υποβληθείσες καταστάσεις φορολογικών στοιχείων.

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται ανέρχονται σε 100 ευρώ για όλες τις εκπρόθεσμα υποβληθείσες συγκεντρωτικές καταστάσεις, αρχικές ή τροποποιητικές, ή και για όλες τις μη υποβληθείσες συγκεντρωτικές καταστάσεις, που αφορούν το ίδιο ημερολογιακό έτος.

Ειδικότερα, η επιβολή των προστίμων βασίστηκε στις παρακάτω νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών, της πρώην Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της νυν Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

Παράγραφος 3 του άρθρου 14 του ν. 4174/2013, σύμφωνα με την οποία: Κάθε φυσικό πρόσωπο με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κάθε νομικό πρόσωπο και νομική οντότητα, καθώς και οι αγρότες που υπάγονται στο άρθρο 41 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), υποβάλλουν καταστάσεις φορολογικών στοιχείων, προμηθευτών και πελατών, για τα εκδοθέντα και ληφθέντα φορολογικά στοιχεία αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών, ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης αυτών (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα). Οι καταστάσεις του προηγούμενου εδαφίου αφορούν φορολογικά στοιχεία που σχετίζονται αποκλειστικά με την επαγγελματική εξυπηρέτηση, καθώς και την εκπλήρωση του σκοπού των προσώπων του προηγούμενου εδαφίου. Για τις λιανικές συναλλαγές υποβάλλονται συγκεντρωτικά δεδομένα.

Απόφαση υπ’ αριθμόν Α.1177/ ςς2021 του διοικητή της ΑΑΔΕ Γεωργίου Πιτσιλή, σύμφωνα με την οποία: Για τα ημερολογιακά έτη 2015 και επόμενα, θεωρείται ως μία δήλωση η υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών καταστάσεων που αφορούν το ίδιο ημερολογιακό έτος, ανεξαρτήτως του πλήθους των υποβληθεισών καταστάσεων, καθώς και του πλήθους των τροποποιούμενων στοιχείων για καθεμία από τις καταστάσεις αυτές.

Άρθρο 54 του ν. 4174/2013. σύμφωνα με το οποίο: Για καθεμία από τις παραβάσεις της μη υποβολής ή της εκπρόθεσμης υποβολής ή της υποβολής ελλιπούς δήλωσης πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογικής δήλωσης από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.