Skip to main content

ΥΠΑΑΤ: Εντατικοποίηση ελέγχων για αποτροπή ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISS

Στις πύλες εισόδου για την πιστή καταγραφή και ιχνηλάτηση της ροής των εισαγόμενων αμνοεριφίων και στα σφαγεία ώστε να διασφαλιστεί ότι μόνο ελληνικά αμνοερίφια παίρνουν τη σχετική  σήμανση.

Σαφή εντολή για εντατικοποίηση, ενόψει Πάσχα, των ελέγχων για την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των αρμόδιων φορέων.

Ο κ. Κεδίκογλου ζήτησε την απαρέγκλιτη τήρηση του νόμου στην αλυσίδα εμπορίας για προστασία των ελληνικών προϊόντων και επισήμανε την ανάγκη αυστηροποίησης των ελέγχων στις πύλες εισόδου, για αποτροπή παράνομων φαινομένων και εξασφάλιση της ιχνηλασιμότητας του κρέατος, δηλαδή από το σφαγείο μέχρι και τα σημεία λιανικής πώλησης.

«Δύο είναι τα σημεία που πρέπει να εστιάσουμε: στις πύλες εισόδου για την πιστή καταγραφή και ιχνηλάτηση της ροής των εισαγόμενων αμνοεριφίων και στα σφαγεία ώστε να διασφαλιστεί ότι μόνο ελληνικά αμνοερίφια παίρνουν τη σχετική  σήμανση» τόνισε ο υφΑΑΤ και υπογράμμισε την ανάγκη για ανιχνευσιμότητα των ζώντων αμνοεριφίων που διακινούνται από  χώρες της Ε.Ε.

Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων ήταν η άμεση συγκρότηση ειδικών κλιμακίων, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς (Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, υπουργείο Οικονομικών, υπουργείο Ανάπτυξης, Τελωνειακές υπηρεσίες, ΣΔΟΕ, ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό) για τη διενέργεια ελέγχων που θα συμβάλλουν άμεσα στην πάταξη των ελληνοποιήσεων, στην προστασία του καταναλωτικού κοινού από την παραπλάνηση και στην προστασία του εισοδήματος των ελλήνων κτηνοτρόφων.

Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου, και Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο γενικός διευθυντής Φορολογικών Λειτουργιών, Τίμος Παπαδόπουλος, ο γενικός διευθυντής Τελωνείων & ΕΦΚ της ΑΑΔΕ, Κωνσταντίνος Μουρτίδης, ο επιχειρησιακός διευθυντής του ΣΔΟΕ και προϊστάμενος στην ειδική διεύθυνση ελέγχου Εθνικών και Κοινοτικών Δαπανών και Καταπολέμησης Απάτης και Διαφθοράς, Ηλίας Κωσταντέας, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, κι ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Σπύρος Ντουντουνάκης.