Skip to main content

Χρ. Σταϊκούρας: Τρεις πυλώνες για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος

EPA/JULIEN WARNAND

Η Ελλάδα πρωτοπορεί σε επενδύσεις και συνεργασίες οι οποίες την καθιστούν ενεργειακό κόμβο, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ

Η ενεργειακή κρίση έχει λειτουργήσει και ως «κάλεσμα αφύπνισης», σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, για την ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων που θα μας οδηγήσουν στην ενεργειακή αυτονομία, προωθώντας και την κλιματική βιωσιμότητα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη Σύνοδο των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων και Παρόμοιων Θεσμών Κοινωνικού Διαλόγου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η Ελλάδα πρωτοπορεί και προχωρά δυναμικά, σε επενδύσεις και συνεργασίες οι οποίες την καθιστούν ενεργειακό κόμβο, προωθώντας τη θωράκιση, όχι μόνο της εθνικής οικονομίας μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, πρόσθεσε η ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας προχωρά ραγδαία, με τις ανανεώσιμες πηγές καλύπτουν, με αυξανόμενο ρυθμό, ένα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Στόχος – όπως είπε –  είναι, μέχρι το 2030, το 80% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως το ΥΠΟΙΚ έχει συστηματικά προχωρήσει στον σχεδιασμό και την υιοθέτηση τριών πυλώνων δράσης για την έγκαιρη και αποτελεσματική πράσινη μετάβαση της οικονομίας, του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των επιχειρήσεων.

Οι τρεις αυτοί πυλώνες έγκεινται στα εξής:

1ος Πυλώνας: Ανάκαμψη με έμφαση στη βιωσιμότητα

Το «Ελλάδα 2.0» σχεδιάστηκε και υλοποιείται σε αρμονία με την Ατζέντα 2030 του Ο.Η.Ε., κατανέμοντας 37% και 20% του προϋπολογισμού σε δράσεις για την πράσινη και τη ψηφιακή μετάβαση αντίστοιχα, είπε ο ΥΠΟΙΚ.

2ος Πυλώνας: Εργαλεία δημόσιας πολιτικής τα οποία υποστηρίζουν την ανακατεύθυνση των πόρων της οικονομίας σε βιώσιμες δραστηριότητες

«Πρόσφατα χορηγήσαμε κίνητρο προσαυξημένης έκπτωσης κατά 100% σε δαπάνες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση. Παράλληλα, ήδη από το 2020, υλοποιούμε – με βάση τα διεθνή πρότυπα – τη σταδιακή ενσωμάτωση της κλιματικής διάστασης στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής, μέσω του ‘πράσινου κρατικού προϋπολογισμού’, ενώ δρομολογούμε και την έκδοση του πρώτου, κρατικού ‘πράσινου ομολόγου’» εξήγησε.

3ος Πυλώνας: Εθνικές Στρατηγικές στη βάση διεθνών και ευρωπαϊκών βέλτιστων πρακτικών

«Πρόσφατα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης παρουσιάσαμε τη Στρατηγική για την αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, μέσα και από την ενίσχυση των τομέων ‘βιώσιμης χρηματοδότησης’ και Fintech. Επιπλέον υλοποιούμε έργο τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάρτιση ‘Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση’, με στόχο την κάλυψη του κενού χρηματοδότησης προς την πράσινη μετάβαση. Τέλος, παράλληλα με τη συστηματική συνεργασία μας με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, το Υπουργείο Οικονομικών έχει συστήσει Ομάδα Εργασίας για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση και την Πράσινη Οικονομική Μετάβαση, στην οποία συμμετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, καθώς και έγκριτοι πανεπιστημιακοί και εμπειρογνώμονες του ιδιωτικού τομέα» σημείωσε.

Εστιάζοντας στον ρόλο της Ελληνικής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής ο κ. Σταϊκούρας παρατήρησε πως έχει υψηλή οικονομική, κοινωνική και εθνική αποστολή, καθώς αποτελεί τον συνταγματικά κατοχυρωμένο θεσμό διαβούλευσης και διεξαγωγής του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, συνιστώντας κινητήρια δύναμη προόδου και ευημερίας.

«Τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους, διεξήχθη η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπό την Προεδρία του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Τότε, με τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, οι χώρες – μέλη αναγνωρίσαμε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι μια κοινή πρόκληση, και επικυρώσαμε την προσήλωσή μας στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της περιοχής και στη συνεργασία, ως κύρια μέσα για την επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας, κοινωνικής συνοχής και οικονομικής ανάπτυξης» σημείωσε.

Όπως επεσήμανε, στην Ελλάδα έχει ευρύτατα συνειδητοποιηθεί ότι ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί θεμελιώδη συνιστώσα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. «Έτσι, σήμερα, μέσα από την πρωτοβουλία της ελληνικής ΟΚΕ επιβεβαιώνεται ότι, στο περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας που βιώνουμε, οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και των κοινωνικών εταίρων είναι σε ετοιμότητα και ενεργοί για να συνεισφέρουν παραγωγικά στον δημιουργικό διάλογο για τις κοινές μας προσπάθειες» πρόσθεσε.