Skip to main content

Υδρογονάνθρακες: Ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη – Υψηλές προσδοκίες

shutterstock

H αμερικανική Exxon Mobil αναμένεται να ανακοινώσει ότι ολοκληρώθηκαν οι δισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Τα επόμενα βήματα

Ένα σημαντικό ορόσημο για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και ειδικότερα για φυσικό αέριο στην Ελλάδα λαμβάνει χώρα σήμερα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθεί σήμερα η ολοκλήρωση δισδιάστατων σεισμικών ερευνών στα δυο θαλάσσια οικόπεδα Δυτικά της Κρήτης και Νοτιοδυτικά της Κρήτης που διενεργεί η αμερικανική Exxon Mobil, η λειτουργός των δυο μπλοκ που κατέχει το 70% στην κοινοπραξία των παραχωρησιούχων (με την HELLENiQ ENERGY να διατηρεί το υπόλοιπο 30%).

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων -που έχει την εποπτεία των ερευνών-  οι ενδείξεις που έχουν προκύψει είναι ενθαρρυντικές, ωστόσο η ερευνητική γεώτρηση είναι αυτή που θα δείξει εάν οι δομές στο υπέδαφος των δυο οικοπέδων -που προσομοιάζουν με αυτές του μεγάλου οικοπέδου Ζορ στην Αίγυπτο που βρίσκεται ήδη υπό εμπορική εκμετάλλευση- κρύβουν εμπορικά εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου.

Υδρογονάνθρακες: Έως και 3,5 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου οι δυνητικοί πόροι στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», το επόμενο βήμα είναι η ανάλυση των πλούσιων σεισμικών δεδομένων που προσκτήθηκαν, διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετούς μήνες  Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Exxon Mobil δεν προσανατολίζεται στην παρούσα φάση να προχωρήσει και σε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Ορατότητα για τη λήψη της Επενδυτικής Απόφασης για διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης θα υπάρχει προς το τέλος του 2023 και εάν αυτή είναι θετική, το γεωτρύπανο στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης θα «τρυπήσει» στο τέλος του 2024 ή στις αρχές του 2025.

Αν και ακόμα είναι ακόμα νωρίς για να υπάρχει πλήρης εικόνα  για τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στις δυο παραχωρήσεις, τα μέχρι τώρα ευρήματα γεννούν υψηλές προσδοκίες, καθώς οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ύπαρξη γεωλογικών σχηματισμών που θα μπορούσαν να «κρύβουν» ποσότητες ικανές να καλύψουν το κενό που θα προκύψει στην Ευρώπη  από την πλήρη απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο (που εκτιμήθηκε πρόσφατα στα 30 δις κυβικά μέτρα ετησίως από την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας) για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, αν τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα, θα πρόκειται για διαδικασίες fast track από  to πέρας των σεισμικών ερευνών έως το πρώτο γεωτρύπανο (δυο χρόνια χρόνια), ιδίως εάν ληφθεί στην υπόψη ότι στην Κύπρο απαιτήθηκαν πέντε χρόνια.

Σημειώνεται ότι η εξέλιξη των ερευνών για φυσικό αέριο στα οικόπεδα της Κρήτης αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα θέματα στην ατζέντα του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν που επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα, με δεδομένη όχι μόνο την εμπλοκή της ExxonMobil, αλλά και το ενδιαφέρον που φέρεται να έχει εκφράσει ένας ακόμα αμερικανικός κολοσσός, η Chevron, για να εισέλθει στα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου, τα οποία διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή η HELLENiQ ENERGY, με τους δυο ομίλους να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις.