Skip to main content

Με βαριά «ατζέντα» για το τραπεζικό σύστημα η επίσκεψη Ενρία

Ο υψηλός αξιωματούχος και επόπτης των συστημικών τραπεζών έρχεται στην Αθήνα από σήμερα το βράδυ μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο.

Ο υψηλός αξιωματούχος και επόπτης των συστημικών τραπεζών έρχεται στην Αθήνα από σήμερα το βράδυ μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο.

Στις συναντήσεις που θα έχει αύριο 19/1 ξεχωρίζουν αυτές με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τους εποπτευόμενούς του (CEO των συστημικών τραπεζών), με την Τράπεζα της Ελλάδος σε επίπεδο διοίκησης, αλλά και διεύθυνσης εποπτείας και, τέλος, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο κ. Ενρία στο blog του SSM έχει ήδη δώσει δείγμα γραφής. Η εποπτεία για τις τράπεζες σκληραίνει σε όλη την Ευρώπη, καθώς η περίοδος χάριτος που προϋπήρξε στο πλαίσιο της πανδημίας, από 1.1.2023 έλαβε τέλος.

Τα στοιχεία τα οποία θα επεξεργαστεί ο επικεφαλής του SSM με το επιτελείο του έχουν να κάνουν:

– Με την κερδοφορία των τραπεζών και τη δυνατότητά τους να διανείμουν μέρισμα στο πλαίσιο της υψηλής αναβαλλόμενης φορολογίας. Είναι φανερό πως θα τεθεί χρονοδιάγραμμα αντικατάστασης των κεφαλαίων που είναι DTI με οργανικά κεφάλαια που θα προέλθουν από οργανικά κέρδη των τραπεζών. Άλλωστε, η άνοδος των επιτοκίων βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση.

– Με την πορεία των κόκκινων δανείων. Είναι φανερό πως πρέπει να προχωρήσουν τα πακέτα που έχουν μείνει στάσιμα σε ό,τι αφορά τον «Ηρακλή», δηλαδή το Sunrise III, το Frontier II και το Solar. Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, η άφιξη Ενρία θα συνδυαστεί με την ανακοίνωση πως προχωράει άμεσα το Frontier II.

– Ο SSM θα ασχοληθεί με τα τυπικά θέματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αλλά θα ασχοληθεί και με σημαντικά άλλα θέματα, όπως είναι οι μη συστημικές τράπεζες που δεν αποτελούν θέμα εποπτείας του.

– Επίσης μια πρώτη συζήτηση αναμένεται να γίνει με τις συστημικές τράπεζες για τα stress tests, τα οποία θα τρέξουν φέτος και για τα αποτελέσματα των πιστωτικών ιδρυμάτων που αναμένονται.

Οι τράπεζες έχουν να διανύσουν έναν μακρύ δρόμο, καθώς θα πρέπει να ξεκινήσουν ενέργειες για την ανάκτηση της επενδυτικής τους βαθμίδας, η οποία είναι πολύ σημαντική γι’ αυτές. Άλλωστε, τούτο θα πρέπει να γίνει αμέσως μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας.

Συγχρόνως οι τράπεζες έχουν υπόψη τους πως η σκληρότερη εποπτεία προάγει έξοδα γι’ αυτές, αφού θα πρέπει να πάρουν υψηλότερες προβλέψεις και να τις καλύψουν με μεγαλύτερη κερδοφορία.

Η πιστωτική επέκταση θα πρέπει, τέλος, να θεωρείται ως ένα σημαντικό ζήτημα στο τραπέζι των διμερών συζητήσεων.