Skip to main content

Δήμος Καλαμαριάς: Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου.

Μία ανάσα πριν ξεκινήσει το μεγάλο έργο του αλιευτικού καταφυγίου Νέας Κρήνης βρίσκεται ο δήμος Καλαμαριάς, μετά τη θετική γνωμοδότηση για τη δημοπράτησή του, η οποία δόθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επόμενο βήμα θα είναι η έναρξη του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου, που, σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

«Δεσμευτήκαμε ότι το 2023 θα ξεκινήσουν οι εργασίες για το αλιευτικό καταφύγιο και θα το κάνουμε, μετά και την προέγκριση που πήραμε για τη δημοπράτηση του έργου. Προχωράμε με σταθερά βήματα για την ενίσχυση του πρωτογενούς μας τομέα, την αλιεία» δήλωσε σχετικά ο κ. Δαρδαμανέλης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την προέγκριση της δημοπράτησης.

Το σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο αλιευτικό καταφύγιο που θα κατασκευαστεί θα είναι χωρητικότητας 83 επαγγελματικών σκαφών (25 μεγάλα γρι-γρι και μηχανότρατες και 55 σκάφη παράκτιας αλιείας) και θα καλύπτει τις ανάγκες των αλιέων τόσο του δήμου Καλαμαριάς, όσο και όλου του στόλου της ευρύτερης περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, αποτελεί μια νέα υποδομή λιμενικού έργου στον δήμο Καλαμαριάς. Ενδυναμώνει την υφιστάμενη δραστηριότητα της αλιείας και τις προοπτικές της νεανικής επιχειρηματικότητας του κλάδου, λόγω παράδοσης και γειτνίασης με τη θάλασσα. Ταυτόχρονα, συνδέεται με την ανάπλαση του μετώπου της παραλιακής ζώνης 6,5 χλμ του δήμου Καλαμαριάς. Η νέα λιμενική υποδομή αποτελεί βασική κατεύθυνση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Αναθεωρημένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Καλαμαριάς.

Η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου αναμένεται να κοστίσει περίπου 6.600.000 ευρώ.