Skip to main content

Πιέσεις για να «τρέξει» ο εξωδικαστικός

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Τι συζήτησαν servicers και υπουργείο Οικονομικών - Ζητούμενο η βελτίωση των ποσοστών εγκρισιμότητας

Πιέσεις στις εταιρείες διαχείρισης NPEs να αυξήσουν τις ρυθμίσεις εντός και εκτός εξωδικαστικού μηχανισμού άσκησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη συνάντηση που είχε χθες με στελέχη των servicers.

Στόχος και των δύο πλευρών είναι να καταστεί πιο αποτελεσματικός ο εξωδικαστικός μηχανισμός, ώστε όσοι κατά το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες να προχωρήσουν σε ρύθμιση χρεών.

Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται άμεσα η δυνατότητα των χρηματοδοτικών φορέων να μπορούν να καταθέτουν αντιπρόταση στο πλαίσιο του εξωδικαστικού ώστε να μην απορρίπτουν την πρόταση ρύθμισης που προκύπτει από τον αλγόριθμο.

Η δυνατότητα αυτή εκτιμάται ότι θα βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά εγκρισιμότητας, ωστόσο ζητούμενο αν η πρόταση θα γίνεται αποδεκτή από τον ίδιο τον οφειλέτη.

Η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους αναμένει στο αισιόδοξο σενάριό της για το προσεχές 5μηνο ρυθμίσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ, οι οποίες προέρχονται από αιτήσεις συνολικών οφειλών 344 εκατ. ευρώ που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης, 846 εκατ. ευρώ σε στάδιο αξιολόγησης από τους χρηματοδοτικούς φορείς ή και το Δημόσιο και 642 εκατ. ευρώ που αφορούν αιτήσεις που σήμερα βρίσκονται στο αρχικό στάδιο.

Στο βασικό σενάριο οι ρυθμίσεις υπολογίζονται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση προόδου του εξωδικαστικού μηχανισμού (ως 31/12/2022), τον Δεκέμβριο το ποσοστό εγκρισιμότητας βάσει των συνολικών οφειλών για τους χρηματοδοτικούς φορείς (servicers και τράπεζες) αυξήθηκε στο 69% έναντι 65% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η αποδοχή των ρυθμίσεων -όπως αυτές προκύπτουν αυτοματοποιημένα- έφτασε στις πολυμερείς το 74% έναντι 58% τον Νοέμβριο, ενώ στις διμερείς (εφορία – ΕΦΚΑ) παρουσιάζεται οριακή πτώση στο 67% έναντι 69%.

Από την αρχή του εξωδικαστικού μηχανισμού το μέσο ποσοστό εγκρισιμότητας διαμορφώνεται στο 92% για το Δημόσιο και στο 50% για τους χρηματοδοτικούς φορείς. Από τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί οριστικά και αφορούν 4,7 δισ. οφειλές, το 51% (2,4 δισ.) έχει αξιολογηθεί και από αυτό το ποσοστό έχει εγκριθεί ρύθμιση για το 76% (1,8 δισ.).

Από το 1 δισ. που έχει αξιολογηθεί από το Δημόσιο έχει εγκριθεί το 93% και από το 1,4 δισ. που έχει αξιολογηθεί από τους χρηματοοικονομικούς φορείς έχει εγκριθεί το 63% (854 εκατ.).

Όπως έχουν υπογραμμίσει και στο παρελθόν οι εκπρόσωποι των servicers, το ποσοστό εγκρισιμότητας για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ -κατηγορία που αφορά τη μεγάλη πλειονότητα των οφειλετών- είναι σημαντικά υψηλότερο και διαμορφώνεται άνω του 80%.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς ρυθμίσεις εκτός εξωδικαστικού, δηλαδή αυτές που γίνονται απευθείας μεταξύ servicers – οφειλετών, εκτιμάται ότι το 2022 ανήλθαν σε οφειλές ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ.

Έχουν ρυθμιστεί 510 εκατ. ευρώ (με αρχικές οφειλές 822 εκατ.), ενώ 344 εκατ. βρίσκονται σε τελικό στάδιο ρύθμισης. Το πλήθος των ρυθμίσεων από τις 416 τον Ιούλιο του 2022 έφτασε τις 2.705 τον Δεκέμβριο.

Διάρκεια και διαγραφές

Τα 18 έτη είναι η μέση διάρκεια ρύθμισης για οφειλές προς το Δημόσιο και τα 15 έτη για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς, ενώ το 33% των οφειλών ρυθμίστηκε με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών. Η μέση διάρκεια για τις στεγαστικές οφειλές είναι τα 23 έτη και για τις επιχειρηματικές τα 12.

20,4% είναι το μέσο ποσοστό διαγραφής για οφειλές προς το Δημόσιο και 30,8% για οφειλές προς τους χρηματοδοτικούς φορείς. Το 39% (320 εκατ.) των ρυθμίσεων έχει λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%. Στις στεγαστικές οφειλές το ποσοστό διαγραφής διαμορφώνεται στο 21,9%, στις επιχειρηματικές στο 39,1% και στις καταναλωτικές στο 31,7%.