Skip to main content

Ιστορική ταυτότητα αποκτούν τα κόκκινα δάνεια

Ενιαία δευτερογενή αγορά επιδιώκει η Ε.Ε.

«Διαβατήριο» ή αλλιώς «διεθνή ταυτότητα» αναμένεται να αποκτήσουν τα κόκκινα δάνεια σε όλη την Ευρώπη καθώς η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών επιχειρεί να ομογενοποιήσει την πληροφόρηση για τα δάνεια αυτά σε όλη την Ε.Ε. ώστε να είναι δυνατή η αγοραπωλησία τους από όλες τις χώρες της αγοράς σε ισότιμη βάση.

Είναι φανερό πως η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών επιχειρεί την εγκαθίδρυση ενιαίων κανόνων που θα οδηγήσουν και σε μια ενιαία δευτερογενή αγορά και ενιαίου κανόνες εποπτείας  όπως συνέβη με την τραπεζική ένωση

Την τόνωση της δευτερογενούς  αγοράς κόκκινων δανείων θα επιδιώξει λοιπόν η ΕΒΑ, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών μιας και τα πράγματα διαμορφώνονται πλέον διαφορετικά στη συγκεκριμένη αγορά και μιας και η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός εντείνουν τις προβλέψεις για περισσότερα κόκκινα δάνεια.

Με αξιώσεις η Ελλάδα στη δευτερογενή αγορά

Και μπορεί στη χώρα μας οι εκτιμήσεις να μην είναι αρνητικές (σ.σ. για νέα NPEs)  όμως ο όγκος των κόκκινων δανείων που βρίσκονται στα χέρια των servicers δημιουργεί σοβαρό υπόβαθρο για την ανάπτυξη της δευτερογενούς αυτής αγοράς. Ας σημειωθεί πως τα κόκκινα δάνεια στα χέρια των servicers ανέρχονται σε περίπου 100 δις. ευρώ. Το δεδομένο αυτό αλλά και το γεγονός πως οι ελληνικές τράπεζες επιθυμούν να επαναγοράσουν ρυθμισμένα κόκκινα δάνεια που έχουν εξυγιανθεί αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας δευτερογενούς τέτοια αγοράς με διεθνείς αξιώσεις.

Η  EBA, εισάγει λοιπόν την τυποποίηση πληροφοριών για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των δευτερογενών αγορών για τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) και να μειώσει τα εμπόδια εισόδου για τις μικρότερες τράπεζες και τους μικρότερους επενδυτές.

Έτσι θα διευκολυνθεί σημαντικά η αγορά και η πώληση κόκκινων δανείων από όλες τις χώρες της Ε.Ε. προς όλες τις χώρες της Ενωμένης Αγοράς.

Τα προτεινόμενα πρότυπα δεδομένων συναλλαγών των κόκκινων δανείων λαμβάνουν υπόψη την εμπειρία των συμμετεχόντων στην αγορά από την πλευρά των πωλητών αλλά και των αγοραστών όπως και άλλων ενδιαφερόμενων μερών.

Τα πρότυπα δεδομένων συναλλαγών NPEs αποτελούν τον βασικό άξονα πολυάριθμων πρωτοβουλιών στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2020 για τα κόκκινα δάνεια στον απόηχο της πανδημίας.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δημοσίευσε το τελικό της προσχέδιο Εκτελεστικών Τεχνικών Προτύπων που καθορίζουν τις απαιτήσεις για τις πληροφορίες που θα παρέχουν στους υποψήφιους αγοραστές τα πιστωτικά ιδρύματα που πωλούν  κόκκινα δάνεια.

Ο στόχος του σχεδίου είναι να παράσχει ένα κοινό πρότυπο δεδομένων για τις πωλήσεις ή τις μεταφορές  κόκκινων δανείων σε ολόκληρη την ΕΕ, επιτρέποντας τη σύγκριση μεταξύ των χωρών και, συνεπώς, τη μείωση των ασυμμετριών στην πληροφόρηση  μεταξύ των πωλητών και των αγοραστών των  κόκκινων δανείων βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργία των δευτερογενών αγορών NPEs

Ποια θα είναι η ταυτότητα των δανείων – Αρχή αναλογικότητας

Το προσχέδιο βασίζεται στα πρότυπα που θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή πληροφοριών ανά δάνειο για τις πωλήσεις ή τις μεταφορές χαρτοφυλακίων NPEs. Τα πρότυπα καλύπτουν πληροφορίες σχετικά με τους αντισυμβαλλομένους που σχετίζονται με το δάνειο, τα συμβατικά χαρακτηριστικά του ίδιου του δανείου, τυχόν εξασφαλίσεις και εγγυήσεις που παρέχονται, τυχόν νομικές διαδικασίες και διαδικασίες επιβολής που εφαρμόζονται και την ιστορική είσπραξη της αποπληρωμής του δανείου.

Το προσχέδιο βασίζεται σε ρυθμίσεις αναλογικότητας, εστιάζοντας στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων,  θέτοντας διαφορετικές απαιτήσεις πληροφόρησης ανάλογα με τη φύση των δανειοληπτών και των δανείων που περιλαμβάνονται στα προς πώληση χαρτοφυλάκια, προσδιορίζοντας υποχρεωτικά πεδία δεδομένων. Η αναλογικότητα ενισχύεται περαιτέρω επιτρέποντας σε όλα τα πεδία δεδομένων να αντιμετωπίζονται ως μη υποχρεωτικά για ορισμένους τύπους συναλλαγών.

Τα σχέδια αυτά έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση.