Skip to main content

Market Beat: Η ανοδική δυναμική χάνεται αν απουσιάζει το ενδιαφέρον

Οι θεσμικοί στην Αθήνα με εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγώνέδωσαν πλάγια κίνηση στον μέσο όρο φροντίζοντας να μην αλλάξει η εικόνα του στατιστικά

Στα διεθνή

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τρίτη παρακολουθώντας τις απώλειες στη Wall Street αφού τα στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ειδοποίησαν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα διατηρηθούν για αρκετό διάστημα.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων παρέμειναν σε πίεση.

Ο Κώστας Ιωαννίδης

Πλησιάζουμε στα τέλη Δεκεμβρίου, οι επενδυτές περιμένουν το λεγόμενο Santa Claus Rally, αν και οι μετοχές  παρέμειναν σε καθοδικό κανάλι. Εμφανίστηκε μια δεύτερη εβδομαδιαία πτώση για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο. Τόνισε  ο Chris Larkin της Morgan Stanley. «Τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αποσυμπιέζεται, θα μπορούσαν να δώσουν μια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην αγορά, όμως η επιμονή της Fed να κρατήσει υψηλά τα επιτόκια για μεγάλο διάστημα… προσγειώνει τους επενδυτές».

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, σε χαμηλό άνω των 10 ετών υποχώρησε ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις 31 μονάδες από 33 τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 3,58% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,24%.

Το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0607 δολάρια.

Η αυξανόμενη ανησυχία της αγοράς για ύφεση το επόμενο έτος και η τριπλή εκπνοή την Παρασκευή προκάλεσαν τον S&P 500 να κλείσει την εβδομάδα στις 3852,36, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 9 Νοεμβρίου. Έχει υποχωρήσει 5,6% μέχρι στιγμής τον Δεκέμβριο από το πρόσφατο υψηλό του 4080,11 στις 30 Νοεμβρίου , αλλά εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο 7,7% από το χαμηλό της 12ης Οκτωβρίου στις 3577,03.

Ο S&P 500 σημειώνει την πέμπτη χειρότερη πτώση του Δεκεμβρίου από το 1928. Ο Δεκέμβριος είναι ιστορικά ο καλύτερος μήνας του έτους, σημειώνοντας άνοδο στα 69 από τα τελευταία 94 χρόνια από το 1928, με μέση μεταβολή 1,36% και μέσο κέρδος (απώλεια) του 2,97% (-3,09%).

Στην Αθήνα

Ακόμα μια μέρα που τα μηνύματα από την Wall Street λειτουργήσανε υπέρ της φυγής από το μετοχικό ρίσκο, ήταν η πρώτη της εβδομάδας. Οι θεσμικοί στην Αθήνα με εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών χωρίς μεγάλη προσπάθεια έδωσαν πλάγια κίνηση στον μέσο όρο φροντίζοντας να μην αλλάξει η εικόνα του στατιστικά.

Το πρωί χθες μόλις άνοιξαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, διαπιστώσαμε πως οι διαχειριστές δεν είχαν κατασταλαγμένη άποψη για το μέγεθος του ρίσκου που άντεχαν να αναλάβουν. Ωστόσο τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street εμφάνισαν θετικές μεταβολές και μάλλον για αυτό και τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών που διαπραγματεύονται στις ασιατικές συναλλαγές ειδοποίησαν ότι θα άνοιγε η ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά ανοδικά. Αυτό ακριβώς έγινε.

Στο ταμπλό προέκυπτε μια επιβεβαίωση της θέσης της στήλης περί ύπαρξης ειδικής  μέριμνας από την πλευρά των ισχυρών ξένων θεσμικών. Διότι το άνοιγμα στις 909,72 μονάδες με κλείσιμο την προηγούμενη στις 911,85 αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 2,13 μονάδων και μεταβολή -0,23%. Με την εισαγωγή των πρώτων εντολών που ήταν για αγορές, σε οκτώ λεπτά ο ΓΔ πέρασε σε θετικό πεδίο και δεν γύρισε κάτω από τις 912 μονάδες.  Η κορύφωση της ζήτησης έδωσε ανώτερο μέρας στις 916,85. Κατόπιν η κίνηση της αγοράς ήταν πλάγια ανάμεσα στις 914 και τις 916 μονάδες. Η αίσθηση που είχαμε ήταν ότι η άμυνα των θεσμικών στις εισαγόμενες νευρικότητες περνούσε μέσα από μια καλλιτεχνικά επιβεβλημένη αδράνεια.

Η έναρξη στις αμερικάνικες αγορές δεν ήταν τελικά ανοδική. Επηρεάζοντας τη διάθεση για ρίσκο στην ευρωζώνη. Οι σχολιαστές των αγορών σημείωναν χαρακτηριστικά: Δεν υπάρχουν μαγικά τύπου Μέσσι για τις αγορές αξιών. Από τα σχετικά με τις επιλογές των μεγάλων οίκων που δίνουν βροχή εκθέσεων για τις τράπεζες του 25άρη ήταν η σειρά της Goldman Sachs να “ παρέμβει ”. Διατηρεί σύσταση “buy” για την Εθνική Τράπεζα με δωδεκάμηνη τιμή – στόχο τα 4,2 ευρώ και για την Αlpha Bank με τιμή – στόχο 1,19 ευρώ. Για την Τράπεζα Πειραιώς δίνει “neutral” σύσταση και δωδεκάμηνη τιμή – στόχο 1,00 ευρώ, όπως και για τη Eurobank με τιμή – στόχο στα 1,04 ευρώ.

Οι εγχώριοι αναλυτές απογοητεύθηκαν από την χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και καθησυχάσθηκαν από την σταθερή μέριμνα των ισχυρών χεριών της αγοράς να μην περάσει κάτω από τις 915  μονάδες. Η εικόνα των συναλλαγών από την περασμένη εβδομάδα είχε δώσει το  μήνυμα πως οι Τράπεζες θα προσφέρουν στήριξη στην Αγορά.

Η Piraeus Sec επί αυτού ειδοποίησε: “Εν μέσω Παγκόσμιων μακροοικονομικών ανησυχιών, θα περιμέναμε από τις Τράπεζες να προσφέρουν στήριξη στην Αγορά, λόγω των καλών προοπτικών κερδοφορίας και την αύξηση ενδιαφέροντος στον κλάδο που σχετίζεται και με τις αναμενόμενες πωλήσεις μετοχών από το ΤΧΣ”. Μια πλάγια κίνηση βλέπει ως πιθανότερη και η Beta Sec. που παρατηρούσε:  “Η Αγορά σταδιακά αποκτά διάθεση διακοπών. Η συσσώρευση και οι επιλεκτικές κινήσεις είναι το πιθανότερο σενάριο”.

Η Leon Depolas Sec  από το πρωινό σχόλιο τόνισε: “O ΓΔΧΑ διατηρεί τα κέρδη των προηγούμενων δυόμιση μηνών, εμφανιζόμενος ως ιδιαίτερα ανθεκτικός έναντι των βασικών διεθνών μετοχικών δεικτών. Παρόλο που οι Κεντρικές Τράπεζες έδειξαν υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, βαδίζοντας προς το τέλος του έτους, ενδεχομένως να μην έχουμε κρίσιμη διαφοροποίηση στα επίπεδα τιμών. Σταδιακά όμως θα περιμέναμε αύξηση της μεταβλητότητας, με πιθανές διορθώσεις τιμών στο εξωτερικό και πιθανότατα και στο εσωτερικό”.

“Οι Κεντρικές Τράπεζες πήραν τα όπλα τους τρομάζοντας τις Αγορές, διαψεύδοντας όσους προσέβλεπαν σε ένα ‘Santa Claus φινάλε’ με ανοδική κίνηση των δεικτών. Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, επιβεβαιώθηκε η στήριξη των 907 μονάδων του ΓΔ, με τη Βουλή να ψηφίζει τον προϋπολογισμό του 2023 και τα εκλογικά σενάρια να απομακρύνονται”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σχολίασε: “Το Ελληνικό Χρηματιστήριο να συνεχίζει να παίζει άμυνα, σε σχέση με τους ξένους δείκτες, όπως επισημαίνει. Μπορεί το ποσοστό κέρδους να φαίνεται μικρό, αλλά μπροστά στις απώλειες των Ξένων Αγορών είναι πολύ μεγάλο.

Οι ανακοινώσεις των Εταιρειών για το 9μηνο τελείωσαν, με την πλειονότητα των Εταιρειών να είναι κερδοφόρες και οι περισσότερες από αυτές να έχουν και αυξημένα μεγέθη. Έτσι λοιπόν το 2022 φαίνεται να κλείνει με τους καλύτερους οιωνούς για την συνέχεια.

Στις δύο τελευταίες εβδομάδες συνήθως ακολουθεί ένα εσωτερικό “dressing” τιμών και όχι ουσιαστική κίνηση. Η επανείσοδος της Fairfax στον Μυτιληναίο και μάλιστα σε ιστορικά υψηλές τιμές, δείχνει την αυξημένη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Οικονομία και μάλιστα χωρίς των φόβο της προεκλογικής χρονιάς.

Στο τεχνικό σκέλος, σκοπός είναι η συντήρηση των 900 μονάδων. Από την άλλη, η διπλή κορυφή στο 926 μας ταλαιπωρεί, ενώ μια επιβεβαιωμένη κατοχύρωση θα μας οδηγήσει στις 950 μονάδες, αν μη τι άλλο. Ιδανικά θα θέλαμε το έτος να κλείσει πάνω από τις 950 μονάδες, αν και οι Ξένες Αγορές δεν βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση.

Σίγουρα η Ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε μία διαφορετική φάση από τις Ξένες, παρόλα αυτά δεν σημαίνει πως μία συνέχιση αύξησης επιτοκίων για μακρύ διάστημα, δεν θα ανακόψει την ισχυρή αύξηση της Οικονομίας. Τέλος μην ξεχνάμε πως οι Ελληνικές μετοχές, είναι και η μόνη επένδυση που δεν έχει φόρο υπεραξίας”.

ΗΠΑ

Τέταρτη στη σειρά πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο με πρωταγωνιστή τον τεχνολογικό κλάδο. Στο 3,58% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Σε ανοδική τροχιά η τιμή του πετρελαίου. Υποχώρησε το δολάριο.

O Dow Jones υποχώρησε 0,49% ή 163 μονάδες στις 32.757,5, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,9% στις 3.818 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,49% στις 10.546 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walgreens Boots (+0,8%) και Boeing (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walt Disney (-4,9%) και Nike (-2,9%).

Ο Dow Jones απέχει 10,91% από τα ιστορικά υψηλά του, ο S&P 500 20,05% και ο Nasdaq 32,68%, αντίστοιχα.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, σε χαμηλό άνω των 10 ετών υποχώρησε ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις 31 μονάδες από 33 τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 3,58% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,24%.

Το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0607 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Επέστρεψαν οι αγοραστές στις ευρωπαϊκές αγορές. Από τα δεδομένα της ημέρας, κατά 1,3% αυξήθηκε η εποχικά προσαρμοσμένη κατασκευαστική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η μηνιαία αύξηση ήταν επίσης 1,3%. Ετησίως, η παραγωγή στον κατασκευαστικό τομέα αυξήθηκε κατά 2,2% στην ευρωζώνη και κατά 2,4% στην ΕΕ.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,27% στις 426 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,40% στις 7.361 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,36% στις 13.943 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,32% στις 6.473 μονάδες. Παράλληλα, το ευρώ κινήθηκε υψηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στα 1,0617 δολάρια.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με προστατευμένη παρακολούθηση της διεθνούς μεταβλητότητας, κατακτήθηκε το επίπεδο των 916

Η ανεξάρτητη δυναμική στην Αθήνα, παρά την κάμψη της άμυνας στα τελευταία λεπτά λόγω  της αναπάντεχης βύθισης στις αγορές των ΗΠΑ και της εξ αυτού υποχώρησης των κερδών  στις αγορές  του ευρώ, καθόρισε  τη δυναμική της εγχώριας αγοράς. Οι κύριοι δείκτες της Wall Street άνοιξαν με απώλειες  και συνέχισαν γρήγορα με απώλειες και σήμερα.  Η νευρικότητα κυριάρχησε ενώ στην Ευρώπη επικράτησε  μόνιμα ανοδική δυναμική με θετικό το πρόσημο μεταβολής των βασικών δεικτών.

Οι επενδυτές στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, με εξαιρετικά χαμηλό  τζίρο και μικρής αξίας  πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο στις 914,56 (+0,30%) μονάδες. Μετά, στις δημοπρασίες, που βελτίωσαν τον τζίρο κατά 9 εκατ. ευρώ λόγω της καταδρομικής παρέμβασης στην τιμή συγκεκριμένων blue chip, ώθησαν ψηλότερα τις αποτιμήσεις. Οι θεσμικοί οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 916,50 από 911,85 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,51% ή 4,63 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της 16/12.

Εμφανίστηκαν 15 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 34 εκατ. ευρώ) που εμφάνισαν τελικά υπεροχή μιας ισχυρής ζήτησης ώστε στο κλείσιμο βρέθηκαν 6 με κέρδη από +1,5% ως +2,33%. Ήταν οι ΜΟΗ +2,33%, ΕΥΔΑΠ +1,98%, ΣΑΡ +1,83%, ΕΕΕ +1,81%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,66%, ΕΥΡΩΒ +1,57% ακολούθησε η ΕΤΕ  στο +1,43%. Από τις 10 πτωτικές απώλειες πάνω από -1% είχαν ΒΙΟ –2,78% ΚΟΥΕΣ -2,30%, και ΕΛΠΕ -1,45% και ακολούθησε η ΜΥΤΙΛ  με -0,97%.  Χωρίς μεταβολή κανένα από τα blue chip.

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,890 από 86,607 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 2,962 από 9,3 εκατ. ευρώ και την  ΕΤΕ  αφορούσαν 1,855 εκατ.,  την ΜΟΗ 1,031 εκατ. ευρώ, και την ΑΒΑΞ  74.500 ευρώ.

Στατιστικά

Σημείωσαν άνοδο 53 από 40 μετοχές την Παρασκευή  16/12 και 36 από 59 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 25 από 18. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,911 από 64,534 δις ευρώ.

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 4,307% την προηγούμενη έγινε 4,323% έχοντας φθάσει στο 4,372% ενδοσυνεδριακά.

Ο ΔΤΡ κινούμενος μεταξύ των 623,81 μονάδων (-0,14%), με τιμή ανοίγματος τις 623,81 ( -0,14%)  και ανώτερο τις 633,74  δηλαδή την κορύφωση από την πρώτη ώρα. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 10,00 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ +0,73% απασχόλησε 1,743 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +1,43% απασχόλησε 1,682  εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ +0,99% απασχόλησε 1,635 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +1,57% απασχόλησε 2,059 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +0,71% στις 2226,07 από 2210,36 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 15,71 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της Παρασκευής  16/12, ενώ ο FTSEΜ είχε μεταβολή -0,25%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Οι νέες κυρίαρχες σειρές δεν προκάλεσαν το ενδιαφέρον των traders

Μεγάλωσαν την απόσταση ανάμεσα στην τιμή κλεισίματος των ΣΜΕ Ιανουαρίου και του υποκείμενου δείκτη καθώς έγινε 13 από 5 μονάδες.

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας μετά την εκπνοή του Δεκεμβρίου, οι επενδυτές μετά τις 10:40 κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2204,37 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό  χάσμα 5,99  μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 15,75 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Από τις 10:30 ως τις 17:12 κινήθηκε ανοδικά και με την εγγραφή του χαμηλού ημέρας απόκτησε σταθερή ανοδική πορεία. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30  και ήταν οι 2204,37  μονάδες (-0,27%). Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 17:12  και ήταν οι 2226,07  μονάδες (+0,71%). Το κλείσιμο στις 2226,07 από 2210,36 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,71% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 3,784  εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 165 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2220,25 μονάδες κατώτερο τις 2205,00  με τελευταίες πράξεις στις 2217,50  και τιμή κλεισίματος στις 2213,00 από 2194,64 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 4478 από 4467. Επίσης άλλαξαν χέρια 4 ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με τιμή κλεισίματος 2209,75 από 2204,00 και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 88 από 84.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν υποτονική. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Ιανουαρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά λήξης Φεβρουαρίου ήταν μηδενικό. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιανουαρίου  ο όγκος ήταν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες. Για την επόμενη και δεύτερη  σειρά του 2023 διακινήθηκε 1 συμβόλαιο  για τιμή εξάσκησης τις 2250 μονάδες.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Παρασκευής  16/12 έκλεισε στις 624,71 μονάδες με μεταβολή -0,85%.  Χθες Δεύτερα 19/12 κινούμενος μεταξύ των 623,81 μονάδων (-0,14%), με τιμή ανοίγματος τις 623,81 ( -0,14%)  και ανώτερο τις 633,74  δηλαδή την κορύφωση από την πρώτη ώρα. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 10,00 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ +0,73% απασχόλησε 1,743 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +1,43% απασχόλησε 1,682  εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ +0,99% απασχόλησε 1,635 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +1,57% απασχόλησε 2,059 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2168 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2168, ελπίζει σε κίνηση προς τις 2250 μονάδες, με απώτερο στόχο τις 2332 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2168, μπορεί να πιέσει προς τις 2132 και 2102 – 2080 μονάδες (σπεύδουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια και ορίστηκε  τιμή κλεισίματος στις 627,75  από 620,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν  6.

Από τα blue chip

  • Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν και άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τις  σειρές Δεκεμβρίου και Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
  • Της ΑΛΦΑ με όγκο 1529  ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 0,993 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 138258 από 139055  ΣΜΕ.
  • Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 248 από 3160 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 3,68  και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 15269 ΣΜΕ. 3758  με τιμή κλεισίματος στα 3,702 ευρώ και έμειναν 1310 οι ανοικτές θέσεις.
  • Της ΕΥΡΩΒ με 359 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου από  417 την προηγούμενη με τιμή κλεισίματος στα 1,002 και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 15830 από 16003.
  • Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 3822 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,37  ευρώ και οι  ανοικτές θέσεις έγιναν 46632 από 46210  ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1601 ΣΜΕ της ΜΙΓ για σειρά Μαρτίου  και τα 377  ΣΜΕ της ΔΕΗ για την τρέχουσα σειρά.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν απλωμένο στα 125000  συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, στα 28300 για ΜΠΕΛΑ,  στα 15817 για ΟΠΑΠ, στα 15700 για  ΜΥΤΥΙΛ και  στα 870 για ΕΕΕ.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τρίτη, παρακολουθώντας τις απώλειες στη Wall Street μετά την πρόβλεψη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα διατηρηθούν για αρκετό διάστημα.

Στις 8:30 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με απώλειες -2,47%

  • Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή -1,54%
  • Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρούσε κατά -0,79%
  • Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε μεταβολή -1,74%.
  • Αλλά και ο βασικός δείκτης της Σαγκάης υποχωρούσε -1,00%.