Skip to main content

Επιχειρείν με οδηγό την υγιή ανάπτυξη

Οι εταιρείες που διακρίθηκαν και βράβευσε η «Ν» στην εκδήλωση «Διαμάντια της Ελληνικής Οικονομίας»

Στις αναπτυξιακές προτεραιότητες της επόμενης χρονιάς, αλλά και στην απασχόληση εστίασαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών που αναδείχθηκαν ως τα «Διαμάντια της Ελληνικής Οικονομίας» και βραβεύθηκαν από τη «Ν» προχθές, σε μια μεγαλειώδη εκδήλωση που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».

Μολονότι η αβεβαιότητα, η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός παραμένουν αγκάθια για την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα, η αγορά αισιοδοξεί για το μέλλον, με τις εταιρείες να εμφανίζουν σημαντική ευελιξία διαχείρισης των δυσμενών και απρόβλεπτων καταστάσεων, διατηρώντας απρόσκοπτη την υλοποίηση των στρατηγικών τους στόχων.Στην αναπτυξιακή τροχιά του λιμανιού από τότε που ανέλαβε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών η Cosco, σε εμπορικό και τουριστικό επίπεδο, στάθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) Yu Zenggang. Όπως εξήγησε, το 2010 το λιμάνι εξυπηρετούσε περίπου 800.000 κοντέινερ (TEUs), ενώ πλέον εξυπηρετεί πάνω από 5 εκατ. TEUs ετησίως. Ο πρόεδρος του ΟΛΠ σημείωσε ότι το λιμάνι έχει «σκαρφαλώσει» πλέον στην 29η θέση παγκοσμίως, από την 93η στην οποία βρισκόταν το 2010, και στην 5η σε επίπεδο Ευρώπης.

Υπογραμμίζοντας τη δυναμική της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, καθώς και τις δυνατότητες της Ελλάδας να παράγει, ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, αντιπρόεδρος και συνδιευθύνων σύμβουλος στην ELPEN, ανέφερε: «Το αποτύπωμά μας στο τέλος του 2025 θα αφορά ένα εργοστάσιο στο Πικέρμι, ένα στην Κερατέα, ένα κέντρο logistics στο Πικέρμι, το πάρκο βιοτεχνολογίας στα Σπάτα και μία μονάδα παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων στην Τρίπολη, όπου μαζί με την επένδυση της DEMO έχουμε δημιουργήσει ένα hub φαρμακευτικό, με το οποίο θα καλύπτουμε το 20% των ογκολογικών ασθενών στη χώρα, από 2% που καλύπτουμε σήμερα».

Στη σημασία της απασχόλησης στο επιχειρείν στάθηκε η κ. Ασημίνα Μαντζαβίνου, σύμβουλος Διοίκησης του ομίλου Σκλαβενίτης, σημειώνοντας: «Επειδή ένας από τους δείκτες που αναφέρθηκαν είναι και η απασχολησιμότητα, θα ήθελα να πω ότι αυτό το βραβείο ανήκει και στους 30.000 εργαζομένους των Ελληνικών Υπεραγορών Σκλαβενίτης και στους πάνω από 34.000 συνεργάτες του ομίλου».

Στις περσινές επιδόσεις της ElvalHalcor, που επέτυχε σημαντική ανάπτυξη των πωλήσεων, αλλά και του adjusted EBITDA κατά 28,9%, στάθηκε ο κ. Σπύρος Κοκκόλης, Chief Financial Officer, τονίζοντας ότι «με πάνω από 1,9 δισ. εξαγωγές και πάνω από 700 εκατ. ευρώ επενδύσεις τα τελευταία δέκα χρόνια, το βραβείο αυτό επιβραβεύει τις προσπάθειές μας και το όραμα πάρα πολλών ετών».

Για την Καπνοβιομηχανία Καρέλια το βραβείο, όπως επισήμανε ο κ. Βασίλειος Μαστοράκης, Marketing Director της εταιρείας, «απονέμεται στο σύνολο των εργαζομένων που φροντίζουν να κρατάνε την εταιρεία σε μια πάρα πολύ καλή θέση και με συνεχόμενο ρυθμό ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα».

Για τον μετασχηματισμό της Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε. σε μια πολύ σύγχρονη εταιρεία αστικής συγκοινωνίας μίλησε ο κ. Στέφανος Αγιάσογλου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι «έχουμε σχεδιάσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35 έχουν ήδη εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάπτυξης. Από το 2023 αρχίζει σταδιακά η πλήρης ανανέωση του στόλου των οχημάτων με 1.000 νέα λεωφορεία και ταυτόχρονα προετοιμάζουμε το μέλλον των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών με την πιλοτική εφαρμογή του πρώτου λεωφορείου υδρογόνου».

Τονίζοντας ότι είναι «πολύ σημαντικό να έχουμε υψηλή τεχνολογία και παραγωγή στη χώρα μας», ο κ. Σπύρος Κίντζιος, διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης του ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη και μέλος του δ.σ. Intermed, σημείωσε ότι «πρωταρχική επιδίωξη του ομίλου είναι να συνεχίσουμε βάζοντας τη βιωσιμότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον πυρήνα των δραστηριοτήτων μας».

Από την έντυπη έκδοση