Skip to main content

Σύγκρουση στο «τερέν» της οικονομίας για Μητσοτάκη – Τσίπρα

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως η μητέρα των μαχών θα δοθεί για την συγκράτηση των τιμών, καθώς η ακρίβεια  είναι σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις το κεντρικό πρόβλημα των νοικοκυριών.

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την οικονομία, με την ένταση να χτυπά κόκκινο στον δρόμο προς τις επόμενες εκλογές. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας θα «μονομαχήσουν»  το επόμενο Σάββατο στη Βουλή, οπότε και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως η μητέρα των μαχών θα δοθεί για την συγκράτηση των τιμών, καθώς η ακρίβεια  είναι σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις το κεντρικό πρόβλημα των νοικοκυριών. Το  μήνυμα που εκπέμπεται  είναι πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν, ωστόσο σημειώνεται πως δεν θα υπάρξει μια ακατάσχετη παροχολογία που θα ανασύρει αναμνήσεις από την μνημονιακή περίοδο.

Παράλληλα αναμένονται και οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς στις 13 του μήνα θα συνεδριάσουν για μια ακόμα φορά οι υπουργοί Ενέργειας. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσουμε να πετύχουμε στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών μία συμφωνία ταυτόχρονα για τους τρεις κανονισμούς οι οποίοι βρίσκονται υπό συζήτηση: τα ζητήματα της ενεργειακής αλληλεγγύης, τα ζητήματα της απλοποίησης των διαδικασιών έγκρισης για τοποθέτηση νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και, το σημαντικότερο, ο μηχανισμός διόρθωσης των τιμών -αυτό το οποίο αποκαλούμε πλαφόν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια στιγμή από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημαίνεται πως ο υψηλός πληθωρισμός και η ακρίβεια ισοπεδώνουν τα εισοδήματα των πολιτών, ιδιαίτερα των οικονομικά πιο αδύναμων. Από την αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται λόγος για «ακρίβεια Μητσοτάκη», με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει  «μας λένε ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη αλλά η αισχροκέρδεια δεν είναι εισαγόμενη είναι ελληνική».

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ένας κύκλος περιοδειών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μετά την συζήτηση του προϋπολογισμού αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τα ψηφοδέλτια. Με την Κουμουνδούρου να εστιάζει στις κάλπες της απλής αναλογικής και να μιλά για «πολιτική αλλαγή».

Μέτρα σε δόσεις από την κυβέρνηση

Ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων στήριξης ετοιμάζεται να θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχυθούν τα νοικοκυριά που δίνουν μάχη με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και στα βασικά αγαθά. Ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σύμφωνα με πληροφορίες σε νέες ανακοινώσεις κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού  στη Βουλή. Μάλιστα πρόσφατα ανακοινώθηκε  μια έκτακτη ενίσχυση 600 ευρώ για τους ενστόλους της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού, ενώ στόχος είναι να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και για τη μεσαία τάξη.

Να σημειωθεί εδώ πως σε ισχύ θα μπαίνουν σταδιακά μια σειρά μέτρων στήριξης και η αρχή αναμένεται να γίνει στις 20 του μήνα με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ. Από εκεί και πέρα έρχεται η  κατάργηση από τον Ιανουάριο της εισφοράς αλληλεγγύης, το ξεπάγωμα των συντάξεων,  η  υλοποίηση ενός στεγαστικού προγράμματος για νέους το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, η αύξηση του κατώτατου μισθού από την Άνοιξη κ.α.

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην ανάγκη μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά εστιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ενώ προτείνει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.  Η Κουμουνδούρου κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και πως δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημαίνει  πως  «είναι απαράδεκτο να έχουμε αυτόν τον τρομακτικό πληθωρισμό, την τρομακτική αύξηση στις τιμές των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης και να μένει και ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα στα ίδια μεγέθη». Μάλιστα μιλά για «μια πολιτική επιλογή που έχει να κάνει με την ανάγκη να υπάρχει κρατική αισχροκέρδεια».