Skip to main content

Ανεβαίνει ο πήχης για διανομές μερισμάτων

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Στα 2,296 δισ. ευρώ έως τώρα το ποσό που θα μοιράσουν οι εισηγμένες φέτος για τη χρήση του 2021

Γενναιόδωρες απέναντι στους μετόχους τους αποδεικνύονται φέτος οι κερδοφόρες εισηγμένες στο Χ.Α., καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα επιστρέψουν ένα σημαντικό κομμάτι από τα κέρδη τους.

Με βάση τις υπάρχουσες επίσημες ανακοινώσεις, 58 κερδοφόρες εισηγμένες σε σύνολο 70 έχουν αποφασίσει για φέτος αθροιστικές χρηματικές διανομές (μερίσματα, προμερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου, μερίσματα παρελθουσών χρήσεων) ύψους 2,296 δισ. ευρώ, όταν σε ολόκληρο το 2021 είχε μοιραστεί 1,74 δισ. ευρώ.

Το ρεκόρ του 2007

Βέβαια, απέχουμε ακόμα πολύ από τις επιδόσεις-ρεκόρ του 2007 και του 2008. Σε αυτές τις χρονιές σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες και πολυπληθέστερες μερισματικές διανομές. Στην καλύτερη χρονιά όλων των εποχών, το 2007, το χρηματιστήριο μοίρασε περίπου 5 δισ. ευρώ από την κερδοφορία 130 εισηγμένων εταιρειών.

Από την χρήση του 2008 και μετά οι τράπεζες έπαυσαν να δίνουν μερίσματα, λόγω και των περιορισμών που είχαν από την κρατική χρηματοδότηση. Ο αριθμός των εταιρειών που μοίρασαν μέρισμα περιορίστηκε στις 31 το 2013 (για τη χρήση του 2012), η χαμηλότερη σε πλήθος και αξία μερισμάτων χρήση στην πρόσφατη ιστορία του Χ.Α.

Η αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας το 2021 μετά την πανδημία και η πετυχημένη διαχείριση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που προηγήθηκε βοήθησαν σε δεύτερο χρόνο τις διοικήσεις να εισηγηθούν στο να επιστρέψουν στους μετόχους μέρος από τα «διαθέσιμα ασφαλείας».

Ταυτόχρονα η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων και η αποσύνδεσή τους από τον φόρο αλληλεγγύης έδωσαν κίνητρα σε περισσότερες εισηγμένες εταιρείες να μοιράσουν μεγαλύτερα μερίσματα τα τελευταία χρόνια.

Διαχρονικά οι εταιρείες που δίνουν σταθερά μέρισμα έχουν μια ικανοποιητική πορεία στο ταμπλό. Στην περίπτωση του Χ.Α. αυτό δεν επιβεβαιώνεται στον βαθμό που έχει παρατηρηθεί σε άλλες αγορές, ωστόσο ο μέτοχοι αυτών των εταιρειών με τον καιρό έχουν αποσβέσει το μεγαλύτερο -αν όχι όλοκομμάτι της επένδυσής τους. Αν μη τι άλλο, η επένδυση στο Χ.Α. θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το κριτήριο του μερίσματος, το οποίο, εκτός από «δείγμα υγείας», είναι και μέρος της ορθής εταιρικής διακυβέρνησης.

Ενδεικτικά παραδείγματα

Η Autohellas, πέρα από το 0,46 ευρώ που ψήφισε η τακτική γενική συνέλευση, αποφάσισε να μοιράσει επιπλέον 1 ευρώ ανά μετοχή, ή διαφορετικά 48,62 εκατ. ευρώ.

Η Attica Group αποφάσισε να προχωρήσει για δεύτερη φορά φέτος σε χρηματική διανομή (από 0,05 ευρώ), όπως επίσης και η Ideal, όπου όμως τα τελευταία 0,12 ευρώ ψηφίστηκαν σε έκτακτη γενική συνέλευση τον περασμένο Οκτώβριο και θα τα εισπράξουν και οι μέχρι πρότινος μέτοχοι της Byte Computer που διεγράφη από το χρηματιστηριακό ταμπλό.

Οι κατέχοντες θέσεις σε Jumbo και ΟΠΑΠ είναι συνηθισμένοι να εισπράττουν μερίσματα από τις εταιρείες τους, με την πρώτη να αναφέρεται σε ένα πρόσθετο ποσό 52,3 εκατ. ευρώ (0,385 ευρώ ανά τεμάχιο) και ο δεύτερος σε επιπλέον 105,8 εκατ. ευρώ (0,30 ευρώ ανά τίτλο).

Αξιοσημείωτη κίνηση είναι και αυτή της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ), που μέσα από ένα προμέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή μοιράζει το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 122,25 εκατ. ευρώ.

Με ενδιαφέρον αναμένουν οι μέτοχοι της ΕΥΔΑΠ τη διοίκηση της εισηγμένης να προτείνει το ποσό της προαναγγελθείσης έκτακτης χρηματικής διανομής.

Υπενθυμίζεται ότι η τακτική Γενική Συνέλευση ενέκρινε ήδη τη διανομή μερίσματος κερδών χρήσης 2021 ποσού ύψους 29,82 εκατ. ευρώ, δηλαδή μέρισμα 0,28 ευρώ ανά μετοχή. Η μέση μερισματική απόδοση της τελευταίας τριετίας ανέρχεται σε 5,13%.

Από την έντυπη έκδοση