Skip to main content

Προϋπολογισμός: Ανεβαίνει ο πήχυς του πληθωρισμού, πέφτει της ανάπτυξης

Διατηρείται ο στόχος να επιστρέψουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, σε χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 0,7% του ΑΕΠ.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, 21 Νοεμβρίου, θα κατατεθεί από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2023. Ένας προϋπολογισμός ο οποίος  όπως και την προηγούμενη διετία συντάσσεται σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας, αυτή τη φορά όμως όχι εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης αλλά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης, των έντονων πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των επιτοκίων.

Το πρώτο που πλέον έχει γίνει γνωστό είναι ότι θα αναθεωρηθεί η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό ο οποίος εκτιμάται ότι θα κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα όσα προβλέπονταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Για φέτος, θα εκτιμάται ότι ο τιμάριθμος θα διαμορφωθεί κοντά στο 10% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 8,8%. Το 2023 θα υποχωρήσει μεν, όμως θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στην περιοχή του 5% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3%.

Όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, φαίνεται ότι φέτος θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το 5,3% και θα πλησιάσει στο 6%. Για το 2023, την ώρα που τα ευρωπαϊκά κράτη φλερτάρουν έντονα με το ενδεχόμενο της ύφεσης, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, υψηλότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε χαμηλότερα όμως επίπεδα σε σχέση με το 2022, ακόμα και από το 2,1% που προβλέπονταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, το επόμενο έτος θα καταγραφεί σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ελλάδα, στο 1%. Καθοριστικός ο ρόλος για τη διατήρηση της ανοδικής πορείας του ΑΕΠ κυρίως για φέτος είναι η αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών αλλά και του τουρισμού. Ο αναπληρωτής υπουργός κ Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας χθες στη Βουλή, υπογράμμισε ότι «υπάρχει επενδυτική άνθιση, που θα μας κρατήσει το 2023 μακριά από την ύφεση και θα μας δώσει, κυριολεκτικά, εξαιρετική δυναμική από το 2024 και μετά». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η συρρίκνωση τελείωσε. Η χώρα σηκώνει κεφάλι, παρά τις θύελλες που αντιμετωπίζει και θα πάει πολύ καλύτερα τα επόμενα χρόνια». Επίσης, αναμένεται να υπάρχει και εναλλακτικό σενάριο που θα προβλέπει μικρή αύξηση του ΑΕΠ, στην περίπτωση που η Ευρωζώνη, θα περάσει σε ύφεση.

Στις 23/11 ξεκινά η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων

Στόχος της κυβέρνησης, κάτι που θα διατυπωθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού είναι ότι το επόμενο έτος θα «επιστρέψουν» τα πρωτογενή πλεονάσματα, σε χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 0,7% του ΑΕΠ έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,7% του ΑΕΠ το 2022. Ωστόσο ο κ. Σκυλακάκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι μικρότερο. Καθοριστικό ρόλο για την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα, εκτός από την καλή πορεία των εσόδων, θα είναι η μείωση των δαπανών για μέτρα στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης. Οι δαπάνες αυτές αναμένεται για φέτος τα 6 δισ. ευρώ (μαζί με τα μέτρα κατά του covid -19 που υλοποιούνται και φέτος) και θα πρέπει να μειωθούν κατά περίπου 4 δισ. ευρώ, για να είναι εφικτός ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Καθοδική πορεία εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει το δημόσιο χρέος το οποίο από 186,4% του ΑΕΠ το 2018, φέτος θα υποχωρήσει στο 169,1% του ΑΕΠ και το 2023 στο 161,6% του ΑΕΠ. «Η μείωση του δημοσίου χρέους δεν προήλθε από την πίεση και τη φορολογική εξόντωση των εισοδημάτων, όπως επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την ανάπτυξη» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Η συζήτηση και η επεξεργασία του σχεδίου του προϋπολογισμού του κράτους για το 2023 στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου. Στην Ολομέλεια η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 13 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με τη ψήφισή του στις 17 Δεκεμβρίου.