Skip to main content

Δύο ευρώ «πικρότερα» τα φετινά μελομακάρονα

Shutterstock

Στη «μάχη» των Χριστουγέννων καινοτομικά προϊόντα για προσέλκυση καταναλωτών και ειδικών ομάδων

Στα δύο ευρώ ανά κιλό ανέρχονται οι ανατιμήσεις στα αγαπημένα μικρών και μεγάλων μελομακάρονα και κουραμπιέδες στη Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια των ζαχαροπλαστείων και αρτοζαχαροπλαστείων να ανταποκριθούν μεν στα αυξημένα φετινά κόστη παραγωγής αλλά και να μην χάσουν τους επίσης πιεσμένους από το κύμα ακρίβειας και πληθωρισμού πελάτες τους.

Παρά τις πολύ μεγάλες φετινές αυξήσεις τόσο της ζάχαρης όσο και του βουτύρου και την πολύ μεγάλη αύξηση των τιμολογίων της ενέργειας, οι αυξήσεις στα δυο αυτά δημοφιλή χριστουγεννιάτικα γλυκά όπως επισημαίνει o πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, Μάριος Παπαδόπουλος, είναι μικρές, μέχρι 5%. «Εμείς δεν χρειαζόμαστε καλάθι της νοικοκυράς. Φροντίζουμε τη νοικοκυρά κάθε ημέρα και θέλουμε να την έχουμε σταθερή πελάτισσα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μεγάλη διακύμανση τιμών μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών καταστημάτων

Οι τιμές βέβαια παρουσιάζουν αρκετά μεγάλη διακύμανση μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών καταστημάτων, δηλαδή μεταξύ φούρνων/αρτοζαχαροπλαστείων και ζαχαροπλαστείων, αλλά ενίοτε και μεταξύ καταστημάτων της ίδιας κατηγορίας.

Στους μεν φούρνους οι τιμές είναι χαμηλότερες από τα ζαχαροπλαστεία αλλά είναι και εκεί αυξημένες από πέρυσι κατά τουλάχιστον ένα ευρώ, ξεκινώντας λ.χ. για τα μελομακάρονα από τα 7,90 ευρώ (χαμηλότερη τιμή που βρήκαμε) έναντι 6,90 πέρυσι και φτάνοντας μέχρι και πάνω από τα 14 ευρώ.

Στα 14-16 ευρώ τιμώνται τα μελομακάρονα στα περισσότερα από τα πιο δημοφιλή ζαχαροπλαστεία (
(μεμονωμένα ή αλυσίδες), με τους κουραμπιέδες λίγο ακριβότερους. Σε γνωστό ζαχαροπλαστείο κοντά στο δημαρχείο τα μελομακάρονα πωλούνται προς 14 ευρώ και οι κουραμπιέδες στα 14,50, ενώ σε πολύ δημοφιλή αλυσίδα με παρουσία – μεταξύ άλλων – σε κομβικό σημείο στο κέντρο της πόλης, στην Αριστοτέλους η τιμή πώλησης των μελομακάρονων ανέρχεται σε 15,40 ευρώ το κιλό και των κουραμπιέδων σε 16,90 ευρώ το κιλό.

Δε λείπουν, ωστόσο, και οι περιπτώσεις αρκετά υψηλότερων τιμών, καθώς σε άλλη αλυσίδα ζαχαροπλαστείων τα κλασικά μελομακάρονα και κουραμπιέδες πωλούνται προς 21,70 ευρώ το κιλό και οι μπουκίτσες (μικρότερα) μελομακάρονα και κουραμπιέδες προς 23,50 ευρώ το κιλό.

Και επειδή όπως έγραψε τον 3ο αιώνα π.Χ. ο Θεόκριτος «πενία τέχνας κατεργάζεται» , οι επαγγελματίες του κλάδου προσπαθούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές με ευφάνταστες δημιουργίες και γεύσεις, όπως τα «ροζ μελομακάρονα» με επικάλυψη σοκολάτας με γεύση φράουλα που λάνσαρε φέτος αρτοζαχαροπλαστείο στην οδό Ερμού και γνωρίζουν μεγάλη απήχηση, ενώ ροζ μελομακάρονα – δηλ. με ροζ σοκολάτα – παράγει και γνωστή βιοτεχνία ζαχαροπλαστικής στη ΒΙΠΕ Σίνδου. Κάποιοι άλλοι πάλι – όπως ζαχαροπλαστείο με καταστήματα στην οδό Αγίου Δημητρίου και στους Αμπελοκήπους – ειδικεύονται στα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, απευθυνόμενοι στους ουκ ολίγους διαβητικούς καταναλωτές, με την τιμή τους στα 13 ευρώ το κιλό έναντι 12 ευρώ πέρυσι.