Skip to main content

Μανιάτης στη «N»: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει σπουδαίος ενεργειακός παίκτης στην Αν. Μεσόγειο

Να μη χάσει την «ιστορική εθνική ευκαιρία» η Ελλάδα να γίνει ένας «σπουδαίος ενεργειακός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο» προτρέπει σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της χώρας ο καθηγητής Γιάννης Μανιάτης και πρώην υπουργός Ενέργειας, σε συνέντευξή του στην «Ναυτεμπορική».

Συνέντευξη στον Μιχάλη Ψύλο

«Ιστορική εθνική ευκαιρία η Ελλάδα να γίνει ένας σπουδαίος ενεργειακός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο» χαρακτηρίζει τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της χώρας ο καθηγητής Γιάννης Μανιάτης και πρώην υπουργός Ενέργειας, σε συνέντευξή του στην «Ναυτεμπορική»,

Πρωτεργάτης στη σύγχρονη χάραξη της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, ο Γιάννης Μανιάτης, ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για πολλά χρόνια, τονίζει στη «Ναυτεμπορική» και στον Μιχάλη Ψύλο ότι πρέπει να γίνει «απόλυτη συνείδηση προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου που κρύβει η Ελλάδα, ακριβώς επειδή είναι ανεκμετάλλευτα μέχρι σήμερα, μπορούν να αποτελέσουν μια νέα πηγή τροφοδοσίας – όχι μόνο δική μας, αλλά και ολόκληρης  της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

Ο κ. Μανιάτης σημειώνει μάλιστα ότι το κοίτασμα των Ιωαννίνων που ήρθε τις τελευταίες ημέρες στο φως της δημοσιότητας «το γνωρίζαμε εδώ και 10 χρόνια. Δεν μας λένε τίποτα καινούριο. Χάσαμε οκτώ πολύτιμα χρόνια, ευτυχώς όμως, έστω και τώρα, με μεγάλη και καθόλου εξηγήσιμη για εμένα καθυστέρηση, τα πράγματα κινούνται και πάλι. Σε αυτό συνέβαλε, βέβαια, αποφασιστικά και η μεγάλη ενεργειακή κρίση που περνά η Ευρώπη».

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τονίζει πάντως ότι, έστω και καθυστερημένα, «πρόκειται για μια πραγματικά θετική εξέλιξη στα ενεργειακά δρώμενα της πατρίδας μας και θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξουν και θετικές εξελίξεις τέτοιου μεγέθους, που θα επηρεάσουν θετικά και την ενεργειακή ασφάλεια της υπόλοιπης Ευρώπης».

Αρχή το 2011

«Αλλά αν θελήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά, πρέπει να πούμε ότι το 2011 νομοθετήσαμε με τον νόμο 4001 με ποιον τρόπο ορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας στις θάλασσές μας» τονίζει ο Γ. Μανιάτης και προσθέτει: «Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στη συνέχεια σε σεισμικές έρευνες σε όλο το Ιόνιο και νότια της Κρήτης και ακολούθως να προκηρύξουμε τον πολύ μεγάλο διαγωνισμό για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα τον Οκτώβριο του 2014. Παράλληλα, προκηρύξαμε διαγωνισμούς και στη συνέχεια αναθέσαμε για έρευνες και σε χερσαία οικόπεδα της χώρας. Ήδη σήμερα που μιλάμε, ίσως το πιο «ώριμο» οικόπεδο στην πατρίδα μας για να μπει γεωτρύπανο το ταχύτερο δυνατόν είναι στα Ιωάννινα. Ώστε να δούμε τι πλούτο μας κρύβει η γη μας. Είναι η χερσαία περιοχή την οποία αναθέσαμε εμείς το 2014 και κυρώσαμε στη Βουλή τη συγκεκριμένη σύμβαση».

Το ερώτημα είναι όμως γιατί χρειάστηκε να περάσουν οκτώ ολόκληρα χρόνια για να κινηθεί κάτι σε αυτή την περιοχής;

«Δυστυχώς, χάσαμε οκτώ πολύτιμα χρόνια, ευτυχώς όμως ,έστω και τώρα, με μεγάλη και καθόλου εξηγήσιμη για εμένα καθυστέρηση, τα πράγματα κινούνται και πάλι. Σε αυτό συνέβαλε βέβαια, αποφασιστικά και η μεγάλη ενεργειακή κρίση που περνά η Ευρώπη. Είναι λοιπόν απόλυτη συνείδηση προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου που κρύβει η Ελλάδα, ακριβώς επειδή είναι ανεκμετάλλευτα μέχρι σήμερα, μπορούν να αποτελέσουν μια νέα πηγή τροφοδοσίας – όχι μόνο δική μας, αλλά και ολόκληρης  της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως ανακοινώθηκε, μάλιστα, μόνο το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα μπορούσε να καλύψει για 10 χρόνια τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

«Όλες αυτές οι πληροφορίες που έρχονται τώρα στη δημοσιότητα, τις ξέρουμε εδώ και 10 χρόνια. Δεν μας λένε τίποτα καινούριο. Αυτό που έπρεπε να έχει γίνει δυστυχώς καθυστέρησε» σημειώνει ο κ. Μανιάτης. «Ξέραμε πολύ καλά ότι τα Ιωάννινα είναι ένα ελπιδοφόρο κοίτασμα και για αυτό είχε ενδιαφερθεί και η ισπανική Repsol, η οποία όμως απογοητεύθηκε από τις καθυστερήσεις των ηγεσιών και της διοίκησης της πατρίδας μας και αποχώρησε. Παρά το γεγονός ότι είχε ήδη επενδύσει κάπου 30 εκατομμύρια ευρώ, σε έρευνες. Ας κρατήσουμε όμως το θετικό ότι – έστω και τώρα, καθυστερημένα- έγινε συνείδηση σε όλους αυτό που εμείς ξέραμε εδώ και 10 χρόνια. Να σημειώσω ότι μία από τις αιτίες που μας οδήγησαν τότε σε αυτή την επιλογή είναι ότι στα σύνορά μας με την Αλβανία, κοντά στο συγκεκριμένο χερσαίο οικόπεδο, υπάρχουν ήδη σημαντικές ανακαλύψεις και πετρελαίου και φυσικού αερίου. Και βεβαίως η φύση είναι ενιαία».

Να μη χάσουμε ούτε μία ημέρα

«Άρα, να κινηθούν οι αρμόδιοι πολύ γρήγορα, γιατί και αυτή η γεώτρηση στην περιοχή που πρόκειται να γίνει του χρόνου έχει καθυστερήσει, εξαιτίας σοβαρών καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις. Όπως έχει επίσης καθυστερήσει, για λόγους που δεν τους καταλαβαίνω, η περιβαλλοντική αδειοδότηση στο Κατάκωλο, η οποία περιμένει εδώ και τρία χρόνια την έγκριση της πολιτείας.

Από εδώ και πέρα δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μία ημέρα. Να κινηθούμε ταχύτατα. Πρέπει να γίνει συνείδηση – τουλάχιστον στα τρία μεγαλύτερα κόμματα της χώρας – ότι έχουν κυβερνήσει, έχουν ευθύνες και κυρίως έχουν βάλει υπογραφές – το καθένα με το δικό του μερίδιο ευθύνης – στην εξέλιξη των πραγμάτων. Κατά συνέπεια, πρέπει να υπάρξει αυτή τη στιγμή μια εθνική ομοψυχία, η οποία θα βοηθήσει να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια και ταυτόχρονα θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα» αναφέρει ο κ. Μανιάτης.

Μια εθνική, πατριωτική εκστρατεία

«Να ξεκινήσουμε μια εθνική, πατριωτική εκστρατεία ενημέρωσης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών για αυτό που εκτιμούμε ότι υπάρχει στο υπέδαφός μας. Και αυτό γιατί πρέπει να γίνει συνείδηση στους εταίρους μας ότι αν θέλουν να δουν το δικό τους συμφέρον, να στηρίξουν την Ελλάδα έναντι οιοσδήποτε προβλημάτων παρουσιαστούν το επόμενο χρονικό διάστημα από τον αναθεωρητικό γείτονα – την Τουρκία» τονίζει ο πρώην υπουργός.

Το ενδεχόμενο να αντιδράσει η Τουρκία στις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης, πόσο ανησυχητικό είναι;

Εκεί που έχουμε ορίσει τα οικόπεδα, θα ήταν αδιανόητο – ακόμη και για την Τουρκία – να ψελλίσει οποιαδήποτε διεκδίκηση στις περιοχές αυτές. Είναι τόσο δυτικά, που θα έπρεπε να γίνει στρέβλωση της γεωμετρίας της ευθείας γραμμής. Θα ήταν ένας παραλογισμός της Τουρκίας. Όμως, αυτό δεν αποκλείει να ενεργοποιήσει η Τουρκία το μνημόνιο που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία, όπως έχει δηλώσει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και ο ΟΗΕ δεν έχει το δικαίωμα – είναι προσωρινή – να υπογράψει συμβάσεις που δεσμεύουν μακροπρόθεσμα τη Λιβύη. Επειδή όμως η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι εξαρτημένη και χρηματοδοτημένη οικονομικά και στρατιωτικά από την Τουρκία, προχωρά σε αυτές τις κινήσεις. Έχει μεγάλη σημασία να γίνει συνείδηση προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν δικαιολογείται από εδώ και πέρα ούτε μία ημέρα καθυστέρηση. Δεύτερον, τα χρονοδιαγράμματα που δίνουν οι εταιρείες είναι έρευνες business as usual. Εδώ όμως βρισκόμαστε σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπου η απελπιστικά διψασμένη για φυσικό αέριο Ευρώπη εκλιπαρεί προς όλες τις πλευρές του πλανήτη, προκειμένου να βρει νέες πηγές ενέργειας».

Να γίνει ο αγωγός EastMed

Κατά τον κ. Μανιάτη, το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το γεγονός ότι πριν λίγους μήνες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πήγε στο Μπακού και παρακάλεσε τον Αζέρο πρόεδρο Αλίεφ να δώσει  στην ΕΕ φυσικό αέριο το 2027! Μετά από πέντε χρόνια δηλαδή. «Μέχρι τότε, λοιπόν, οφείλει η Ελλάδα και η ΕΕ να έχουν εντοπίσει και ερευνήσει όλα τα ελληνικά κοιτάσματα που μπορούν να αξιοποιηθούν. Οφείλουμε και πρέπει να έχουμε κατασκευάσει τον αγωγό EastMed και να έχουμε δρομολογήσει όλες τις διαδικασίες που θα μετασχηματίσουν την πατρίδα μας σε μια νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας ολόκληρης της Ευρώπης. Αυτό αφορά ολόκληρη την κοινωνία και τους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας. Είναι μια ιστορική εθνική ευκαιρία η Ελλάδα να γίνει ένας σπουδαίος ενεργειακός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλάζουμε ιστορική σελίδα αν συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς έχουμε μπροστά μας».