Skip to main content

Η Ελλάδα παίζει τώρα δυναμικά στο ενεργειακό μέτωπο

Υδρογονάνθρακες

Η Ελλάδα θέλει να αποκτήσει ρόλο εξαγωγού πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη, αλλά και να ενισχύσει την ενεργειακή επάρκειά της με τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες.

Την αναβάθμιση του ρόλου της στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα επιδιώκει η Ελλάδα, στοχεύοντας αφενός στον ρόλο εξαγωγού πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη και αφετέρου ενισχύοντας την ενεργειακή της ασφάλεια, με την εκκίνηση των σεισμικών ερευνών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Πρόκειται για δύο παράλληλες κινήσεις σε δύο εξίσου κρίσιμα μέτωπα. Η Ελλάδα στοχεύει αφενός σε ανάδειξή της σε «κλειδί» για την ενεργειακή μετάβαση, αποκτώντας ρόλο καθαρού εξαγωγού πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη, μέσω υποδομών που θα μεταφέρουν ενέργεια και υδρογόνο από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή στη γηραιά ήπειρο, και αφετέρου σε ενίσχυση της ενεργειακής της αυτονομίας για το μέλλον, με την εκκίνηση των σεισμικών ερευνών στα δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, τα πλέον υποσχόμενα ως προς την ύπαρξη παράλληλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, του καυσίμου-γέφυρα προς την ενεργειακή μετάβαση. Κινήσεις δηλαδή σε δύο «μέτωπα» που αναβαθμίζουν τη θέση της χώρας στην ενεργειακή σκακιέρα σε μια περίοδο έντονης κινητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, μεσούσης της ενεργειακής κρίσης.

Οι έρευνες για φυσικό αέριο

Το σεισμογραφικό πλοίο Sanco Swift της νορβηγικής PGS απέπλευσε από τους Καλούς Λιμένες Ηρακλείου, σε συνέχεια της έκδοσης NAVTEX για τη δέσμευση θαλάσσιων περιοχών, προκειμένου να ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, να γνωστοποιεί ότι οι έρευνες της Exxon Mobil άρχισαν.  Μάλιστα, με συμπληρωματική NAVTEX επεκτάθηκε το πεδίο για την πραγματοποίηση των ερευνών στα θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, για λογαριασμό της κοινοπραξίας ExxonMobil- Helleniq Energy.

Όπως δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Εθνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων και Διαχειριστικών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), Αριστοφάνης Στεφάτος, «στις περιοχές αυτές είναι οι μεγαλύτεροι στόχοι που έχουμε στην Ελλάδα και θα μπορούσαν να είναι σημαντικότατοι αν αποδειχθούν σωστοί και πάμε σε γεωτρήσεις που αποδειχθούν επιτυχείς». Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΕΔΕΥΕΠ, στόχος είναι η πρόσκτηση11.000 χλμ. δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 και στη συνέχεια η επεξεργασία τους -διαδικασία που διαρκεί αρκετούς μήνες-, ώστε ανάλογα με τα ευρήματα να ανοίξει ο δρόμος για τη λήψη απόφασης για γεώτρηση το 2024 και εκτέλεση της γεώτρησης το 2025, που συνιστά μια επένδυση της τάξης των 100 εκατομμυρίων. «Μιλάμε για περιοχές οι οποίες μετά τις ανακαλύψεις που έγιναν στην Ανατολική Μεσόγειο έγινε κατανοητό ότι θα μπορούσαν να κρύβουν πολύ μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου», σημείωσε ο κ. Στεφάτος.

Οι γεωλογικές δομές στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης προσομοιάζουν με αυτές των κοιτασμάτων «Ζορ» (Αίγυπτος) και «Λεβιάθαν» (Ισραήλ), τα οποία βρίσκονται ήδη σε φάση εμπορικής εκμετάλλευσης, κάτι που συνιστά ενθαρρυντική ένδειξη για τα δυνητικά ευρήματα. Ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με παλαιότερες πρόχειρες εκτιμήσεις, υπό την προϋπόθεση συντηρητικής επιτυχίας σε όλα τα μπλοκ, θα μπορούσαμε να μιλάμε για κοιτάσματα φυσικού αερίου 250 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρήματα των σεισμικών ερευνών (που «τρέχουν» σε αυτή τη φάση όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στο μπλοκ 2 στο Ιόνιο, στα όρια της ιταλικής AOZ) θα κρίνουν την τύχη των γεωτρήσεων και τα ευρήματα των γεωτρήσεων -που τοποθετούνται καλώς εχόντων των πραγμάτων στο 2025 και για τα τρία οικόπεδα- θα ανοίξουν τον δρόμο για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων, με τελικό «ορόσημο» την έναρξη παραγωγής πριν από το τέλος της δεκαετίας (2029 για τα οικόπεδα της Κρήτης, 2028 για το μπλοκ 2 στο Ιόνιο).

Κόμβος πράσινης ενέργειας

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης από το Σαρμ ελ Σέιχ τόνιζε: «Η παραγωγή ενέργειας με περιορισμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σημαίνει ενεργειακή ασφάλεια, καθώς κανείς δεν μπορεί να κλείσει τον “διακόπτη” της αιολικής και της ηλιακής μας ενέργειας». Επίσης, πρόσθεσε: «Η μελλοντική ανταγωνιστικότητα της χώρας θα βασίζεται στους άφθονους αιολικούς και ηλιακούς πόρους. Η Ελλάδα είναι ήδη πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, αφού σχεδόν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται σήμερα από τον άνεμο, τον ήλιο και το νερό και η χώρα βρίσκεται μεταξύ των δέκα κορυφαίων παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά τη διείσδυση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας». Όλα αυτά δημιουργούν το κατάλληλο υπόβαθρο ώστε η χώρα στο μέλλον να μπορεί όχι απλώς να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της με ενέργεια χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος αλλά να γίνει καθαρός εξαγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως εξήγησε: «Θέλουμε να συμβάλουμε στη μεταφορά ενέργειας και υδρογόνου από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη. Συζητάμε με την Αίγυπτο για την κατασκευή καλωδίου 3 GW για τη μεταφορά φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας από τη βόρειο Αφρική στην Ευρώπη, που θα παράγεται από τον ήλιο. Στόχος μας είναι να βρεθούμε στο κέντρο ενός νέου διαδρόμου που θα επαναχαράξει τον ενεργειακό χάρτη στην Ευρώπη». Και τούτο διότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου «κουμπώνει» με ένα νέο σχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα για διασύνδεση Ελλάδας-Νότιας Γερμανίας μέσω των χωρών των Βαλκανίων.

Προς το παρόν, υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, υποχρεώνεται προσωρινά να αυξήσει την παραγωγή λιγνίτη. Ταυτόχρονα, εισάγει περισσότερο LNG και επενδύει σε υποδομές φυσικού αερίου, ώστε να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας και των γειτονικών της χωρών, όπως της Βουλγαρίας.

Συμπληρώθηκε η NAVTEX

Έπειτα από συνεννόηση της Ελλάδας και της Μάλτας, ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης συμπλήρωσε τη NAVTEX που εξέδωσε το μεσημέρι για την πραγματοποίηση των σεισμικών ερευνών, περιλαμβάνοντας σε αυτή γεωγραφικές συντεταγμένες που αφορούν τον χώρο ευθύνης της Μάλτας, διευρύνοντας το πεδίο των ερευνών.

Όπως αναφέρεται στη NAVTEX οι νέες γεωγραφικές συντεταγμένες αφορούν «EKPOMPH APO MALTA NAVTEX SERVICE».

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη NAVTEX γνωστοποιεί ότι από 8 Νοεμβρίου μέχρι νεωτέρας θα αναπτυχθεί εξοπλισμός και θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες από το πλοίο SANCO SWIFT’, στο Ιόνιο πέλαγος, το δυτικό πέλαγος και δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Με την ίδια navtex προτρέπονται τα παραπλέοντα πλοία να τηρούν απόσταση ασφαλείας.