Skip to main content

Σημαντική ανάκαμψη των διεθνών επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών της Κίνας

Σου Τσονγκτζούν/ Economic Daily

Εργαζόμενοι ελέγχουν προϊόντα στο τμήμα ελέγχου ποιότητας του «πράσινου» και «έξυπνου» εργοστασίου Τσιανγκσού, στο
βιομηχανικό πάρκο Χενγκλί της Τονγκτσόου (φωτογραφία).

Του Τσούι Γκουοτσιάνγκ(Cui Guoqiang)

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας ανακοίνωσε πρόσφατα τις εξαιρετικές επιδόσεις  των διεθνών αεροπορικών επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Με την ομαλή επανέναρξη των διεθνών επιβατικών πτήσεων, η επιβατική κίνηση των διεθνών δρομολογίων ανέκαμψε σημαντικά. Το τρίτο τρίμηνο μεταφέρθηκαν συνολικά 537.000 επιβάτες, μια αύξηση της τάξης του 73,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο και κατά 36,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η ζήτηση για διεθνείς εμπορευματικές και ταχυδρομικές μεταφορές διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, με 639.000 τόνους να μεταφέρονται συνολικά κατά το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 7,7% σε σχέση την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Ο όγκος εμπορευμάτων στις διεθνείς μεταφορές έφτασε το 104,3% του όγκου της αντίστοιχης περιόδου για το 2019.

Από τον Οκτώβριο, εγχώριες αεροπορικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει την επανέναρξη διεθνών δρομολογίων και την προσθήκη νέων. Οι China Southern Airlines, China Eastern Airlines, Hainan Airlines και άλλες εταιρείες δήλωσαν ότι την χειμερινή και εαρινή περίοδο του 2022 και 2023 θα συνεχίσουν τις υπάρχουσες πτήσεις αλλά θα προσθέσουν και νέα διεθνή δρομολόγια προς την Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.

Ο ερευνητικός συνεργάτης της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνολογίας της Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας Τσαν Φεν (Zhan Fen) πιστεύει ότι, με την ενίσχυση των πολιτικών στήριξης, η ανάκαμψη της πολιτικής αεροπορίας θα γίνει όλο και πιο εμφανής, με πολλές αεροπορικές εταιρείες να επαναλειτουργούν και να αυξάνουν τα διεθνή δρομολόγιά τους. Το γεγονός αυτό αφενός αντανακλά την εμπιστοσύνη των εταιρειών αυτών στη διεθνή αγορά αερομεταφορών, και αφετέρου αντικατοπτρίζει την ανάκαμψη της ζήτησης στις διεθνείς αγορές πολιτικής αεροπορίας. Η επανέναρξη των διεθνών δρομολογίων βελτιώνει τις εφοδιαστικές δυνατότητες της διεθνούς αγοράς αερομεταφορών, συμβάλει στη βελτίωση των δυνατοτήτων κάλυψης της επιβατικής ταξιδιωτικής ζήτησης διεθνώς, ενισχύοντας περαιτέρω την πίστη στην ανάπτυξη της βιομηχανίας της πολιτικής αεροπορίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αποκατάσταση και η αύξηση των διεθνών αερομεταφορών αποτελεί ένα απαραίτητο προαπαιτούμενο για τη συνολική σταθερότητα της βιομηχανικής και εφοδιαστικής αλυσίδας της Κίνας και εχέγγυο της επιτάχυνσης της οικονομικής της δύναμης, της ανάπτυξης της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και της διατήρησης ενός διαφοροποιημένου και σταθερού διεθνούς οικονομικού προτύπου εμπορικών σχέσεων. Πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως τις ευκαιρίες που προσφέρει η επανέναρξη των διεθνών πτήσεων, να καθοδηγήσουμε τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες ώστε να επικεντρωθούν στην κατασκευή αεροπορικών κόμβων και να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της Κίνας στη διεθνή αγορά αερομεταφορών.