Skip to main content

«Το comeback story της Ελλάδας δεν πείθει το ΔΝΤ»

Οι σοβαρές προκλήσεις που έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, επανέρχονται στο προσκήνιο, με εκτενείς αναφορές στον ξένο Τύπο, μετά την αναφορά του ΔΝΤ και τα «ναι μεν αλλά» για το χρέος και την ανάπτυξη. Τα περισσότερα δημοσιεύματα εστιάζουν στα αυστηρά μηνύματα του Ταμείου προς την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια υπαναχώρησης στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και στις επισημάνσεις του για τα κενά και τα ερωτηματικά του αναπτυξιακού σχεδίου. Οι επικρίσεις για το μίγμα πολιτικής και οι αμφιβολίες για το εάν μπορεί να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, απασχολούν ακόμη περισσότερο και από τις προειδοποιήσεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. 

Ενδεικτικό είναι άρθρο των New York Times, που σχολιάζει στον τίτλο του ότι η «Ευρώπη λέει πως η Ελλάδα είναι comeback story. To ΔΝΤ, όμως, δεν έχει πειστεί». Η Ελλάδα είναι το πρόβλημα, που ποτέ δεν εγκαταλείπει την Ευρώπη, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα και προσθέτει ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε μία σειρά τομείς, η χώρα «εξακολουθεί να έχει αδύναμους ισολογισμούς τραπεζών και ιδιωτικών επιχειρήσεων, όπως σημειώνει το Ταμείο, capital controls και μεγάλες οφειλές του Δημοσίου, ενώ ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας». Σημειώνει δε ότι η «Ελλάδα δεν έχει ακόμη καταγράψει επαρκή πρόοδο σε καθοριστικές μεταρρυθμίσεις». 

Στο ίδιο μήκος κύματος και το δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, η οποία επισημαίνει ότι το ΔΝΤ καλεί την Αθήνα να μειώσει τους φόρους και να αυξήσει τις δαπάνες, καθώς η υπερβολική λιτότητα υπονομεύει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει πετύχει απροσδόκητα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και τα δημοσιονομικά της είναι σε βιώσιμο μονοπάτι για τα επόμενα χρόνια. Αλλά το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι στερεί υπερβολικά πολλά χρήματα από την οικονομία για εις βάρος εργαζομένων, επιχειρήσεων και όσων βρίσκονται σε καθεστώς φτώχειας» επισημαίνεται στο άρθρο. 

To Bloomberg  σημειωνει ότι το ΔΝΤ βάζει στο στόχαστρο το αναπτυξιακο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, αμφισβητώντας το ρεαλισμό των στόχων του, εκφράζει ανησυχία για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και για τις τράπεζες, για τις οποίες δεν αποκλείει να χρειαστούν νέα κεφάλαια. 

To ΔΝΤ προειδοποιεί την Ευρωζώνη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, σημειώνουν από την πλευρά τους οι Financial Times. 

Το Forbes θυμίζει από την πλευρά του ότι η χώρα μας βίωσε μία δραματική συρρίκνωση της οικονομίας, ακόμη βαθύτερη και από εκείνη της Μεγάλης Ύφεσης των ΗΠΑ. 

Ο ελληνικός λαός πέρασε μια ύφεση τόσο μεγάλη όσο ήταν η Μεγάλη Ύφεση, με την ελληνική να διαρκεί αρκετά περισσότερο. Είναι πλέον η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη ύφεση σε καιρό ειρήνης. «Ευτυχώς, η Μεγαλύτερη Ύφεση ενδεχομένως πλέον να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,4% το 2017 και το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 2% το 2018 και 2,4% το 2019….Φυσικά, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα θα πρέπει να εξετάζονται με μεγάλη προσοχή. Ενώ η ελληνική οικονομία βυθιζόταν ακόμα βαθύτερα στην ύφεση, το ΔΝΤ συνέχιζε να προβλέπει ότι η οικονομική μεγέθυνση θα επέστρεφε σύντομα» σχολιάζει καυστικά. 

naftemporiki.gr