Skip to main content

Ρέγκλινγκ: Η υπεραπόδοση δεν αρκεί για την πλήρη κατάργηση της περικοπής των συντάξεων

Θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα φέτος, ωστόσο δεν είναι αρκετός για να χρηματοδοτήσει την πλήρη κατάργηση της περικοπής των συντάξεων, η οποία έχει συμφωνηθεί, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο, ο επικεφαλής του ESM επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για την κατάργηση του μέτρου για τις συντάξεις και έκανε λόγο για διαφορετικές επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι.

Χαρακτήρισε, δε, τα δύο σενάρια που περιέχονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, που έστειλε η κυβέρνηση στην Κομισιόν, «μια πολύ καλή και ευφυή απόφαση, γιατί η Αθήνα αφενός δείχνει τι συμφώνησε αρχικά και αφετέρου τι θέλει τώρα και έτσι -όπως πρόσθεσε- υπάρχει βάση για συζήτηση».

Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε πως δεν είναι επείγουσα η ανάγκη εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, συμπληρώνοντας πως θα μπορούσε η Αθήνα να περιμένει δύο χρόνια.

Διευκρίνισε πάντως ότι έγκειται στην Αθήνα να αποφασίσει πότε θα δανειστεί, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, κυρίως στις γειτονικές όπως αυτή της Τουρκίας.

Για τις τράπεζες, είπε ότι το κόστος χρηματοδότησης ιταλικών τραπεζών έχει επηρεαστεί από τις υψηλότερες αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, ενώ έχουν πληγεί και μία ή δύο ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα προβλήματα σε αυτές τις τράπεζες, τις οποίες δεν κατονόμασε, ήταν επίσης αποτέλεσμα των πολύ υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενου χρέους.

Σημείωσε, πάντως, ότι η Ιταλία είναι διαφορετική περίπτωση από την Ελλάδα, καθώς δεν έχει τα ίδια προβλήματα που είχε η Αθήνα προ 10 ετών.

Τόνισε, δε, ότι δεν χρειάζεται πανικός για την Ιταλία, αν και παραδέχθηκε πως υπάρχει ανησυχία για τον προϋπολογισμό της Ρώμης.

Όπως τόνισε, το ιταλικό χρέος έχει σχετικά μεγάλη διάρκεια, κατά μέσο όρο οκτώ ετών, συνεπώς η επίδραση των αυξανόμενων επιτοκίων θα διαφανεί μετά από οκτώ χρόνια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg