Skip to main content

Scope Ratings: Αναβάθμιση της Κύπρου, με εύσημα, αλλά και καμπανάκι για κόκκινα δάνεια

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου προέβη ο Scope Ratings, επικαλούμενος την συνεχιζόμενη και δη δυναμική οικονομική ανάκαμψη της χώρςα, την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και τις ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις. Ωστόσο επισημαίνει ότι μεγάλο «αγκάθι» εξακολουθούν να αποτελούν τα κόκκινα δάνεια. 

Ο ευρωπαϊκός οίκος δίνει για πρώτη φορά βαθμολογία «BBB» στο αξιόχρεο της Κύπρου, με τις προοπτικές σταθερές (stable), αποδίδοντας τα εύσημα στη Λευκωσία για την πρόοδο σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο, σημειώνει, πως «το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει βασική αδυναμία, εξαιτίας α) του αντίκτυπου στον εύθραυστο τραπεζικό τομέα, που περιορίζει την κερδοφορία και τις χορηγήσεις δανείων, β) του κινδύνου, που συνιστά για τα οικονομικά της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του υψηλού χρέους και της προς το παρόν εύθραυστης πρόσβασης στις αγορές.

Επιπλεόν, σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, μία μικρή οικονομία όπως η Κύπρος, που λειτουργεί ως περιφερειακό χρηματοπιστωτικό κέντρο και κέντρο επιχειρήσεων, η Κύπρος «έχει αυξημένες εξωτερικές υποχρεώσεις και είναι ευάλωτη σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την εταιρική φορολογία»

naftemporiki.gr