Skip to main content

Ιαπωνία: Ενστάσεις στις εκκλήσεις για επέκταση του προϋπολογισμού

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας απέρριψε την έκκληση ορισμένων βουλευτών της κυβέρνησης για μεγαλύτερο προϋπολογισμό, λέγοντας ότι η κατάσταση είναι διαφορετική από τις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν χρειάσθηκε τεράστια δημοσιονομική στήριξη εν μέσω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

«Τώρα που έχει αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τα πράγματα είναι διαφορετικά από την στιγμή που προσφέρθηκαν μετρητά», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο, σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όταν ρωτήθηκε για την πρόταση των βουλευτών.

«Αυτό που απαιτείται επειγόντως είναι να εφαρμόσουμε γρήγορα μέτρα που έχουν ήδη εγκριθεί για την προστασία των θέσεων εργασίας, τη στήριξη των επιχειρήσεων και τη διαφύλαξη του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων».

Η αίσθηση είναι ότι η κυβέρνηση θα παράσχει περισσότερη δημοσιονομική βοήθεια στη μάχη της για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού και θα ωθήσει την οικονομία πίσω στα προ-πανδημίας επίπεδα.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Τρίτη ότι ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα, σχεδιάζει να δώσει εντολή στην κυβέρνησή του να καταρτίσει επιπλέον μέτρα από το Νοέμβριο.

Περισσότερα μέτρα στήριξης θα επιβαρύνουν περαιτέρω το χρέος της Ιαπωνίας -σε διπλάσιο μέγεθος από την οικονομία της των 5 τρισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο δημοσιονομικό χρέος του βιομηχανικού κόσμου.

Η Ιαπωνία έχει ήδη διαθέσει συνολικά 2,2 τρισ. δολάρια σε δύο πακέτα στήριξης μετά την υγειονομική κρίση, συμπεριλαμβανομένων πληρωμών σε μετρητά 100.000 γιεν για κάθε πολίτη και δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις.  

Πέραν αυτών, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε σήμερα Παρασκευή να αξιοποιήσει τα αποθεματικά έκτακτης ανάγκης ύψους 549 δισ. γιεν (5,2 δισ.δολάρια) για να υποστηρίξει τις αλυσίδες εφοδιασμού και τους αγρότες και να παρέχει επιδοτήσεις για την εργασία.

Η κίνηση αυτή θα μειώσει τα αποθεματικά σε 7,28 τρισ. γιεν από τα συνολικά 11,5 τρισ. γιεν, που προορίζονταν αρχικά για την καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης.

Ορισμένοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προέτρεψαν πρόσφατα την κυβέρνηση να καταρτίσει έναν τρίτο επιπλέον προϋπολογισμό ύψους 40 τρισ. γιεν, πέραν από τα υπόλοιπα αποθεματικά του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών σε μετρητά 50.000 γιεν.

Πηγή: Reuters