Skip to main content

Ιαπωνία: Εισροές ύψους 5,57 δισ. δολαρίων από τους ξένους επενδυτές την προηγούμενη εβδομάδα

Οι ξένοι επενδυτές μετατράπηκαν σε καθαρούς αγοραστές των ιαπωνικών μετοχών για πρώτη φορά σε 6 εβδομάδες, καθώς οι ελπίδες για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στις ΗΠΑ, επανέφεραν τη διάθεση για πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Τα στοιχεία από τα ιαπωνικά χρηματιστήρια έδειξαν ότι οι ξένοι επενδυτές τοποθετήθηκαν σε μετοχές αξίας 585,89 δισ. γιεν (5,57 δισ. δολάρια) την εβδομάδα που έληξε στις 9 Οκτωβρίου, το περισσότερο από τα μέσα Αυγούστου.

Οι καθαρές αγορές στις μετοχές ανήλθαν στα 417,05 δισ. γιεν και στα παράγωγα έφθασαν τα 168,84 δισ. γιεν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ξεκίνησαν εκ νέου συνομιλίες στο Κογκρέσο για ένα πρόσθετο δημοσιονομικό οικονομικό πακέτο.

Ο κλάδος των εξαγωγών της Ιαπωνίας, ο οποίος πλήττεται έντονα από την προβληματική αμερικανική οικονομία, πιθανότατα θα ωφεληθεί εάν ληφθούν περαιτέρω μέτρα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η αμερικανική οικονομία, που πλήττεται από την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, είναι βέβαιο ότι θα χάσει δυναμική χωρίς νέα μέτρα.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε 2,6% την περασμένη εβδομάδα και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από 7 μήνες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix πρόσθεσε 2,4% για να καταγράψει την καλύτερη εβδομάδα του  από τις 14 Αυγούστου.

Από την άλλη πλευρά, οι Ιάπωνες επενδυτές αγόρασαν μετοχές στο εξωτερικό αξίας 312,5 δισ. γιεν την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτώντας την πρώτη εβδομαδιαία καθαρή αγορά τους σε πέντε εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: Reuters