Skip to main content

Χρηματιστήρια: Μάκρο και εταιρικά αποτελέσματα απογείωσαν τις ευρωπαϊκές μετοχές

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, εν μέσω καταιγισμού ικανοποιητικών εταιρικών αποτελεσμάτων, μετρίασαν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και του Brexit, με τα χρηματιστήρια να επωφελούνται από την αναθάρρηση των επενδυτών, σε μία σημαδιακή ημέρα, καθώς η συνεδρίαση της ΕΚΤ ήταν η τελευταία για τον Μάριο Ντράγκι ως επικεφαλής της.

Στη Wall Street, τα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας στα μέσα Οκτωβρίου (υποχώρησαν σε χαμηλό 50 ετών) δημιούργησαν ένα αισιόδοξο κλίμα, με τον S&P 500 να πλησιάζει στο ιστορικό υψηλό ρεκόρ του.

Στην Ευρώπη, η προκαταρκτική ανάγνωση του σύνθετου δείκτη της Markit για τις υπηρεσίες και τη μεταποίηση του Οκτωβρίου, που έδειξε αναιμική άνοδο 50,2 από 50,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με τα ικανοποιητικά αποτελέσματα για το γ΄ τρίμηνο του 2019 των Daimler και BASF, έθεσαν τον τόνο για την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών στο κύκνειο άσμα του Μάριο Ντράγκι.

Ειδικότερα οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών εκτίναξαν τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 σε υψηλό από τον Ιανουάριο του 2018 και το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σε υψηλό από τον Μάιο του 2018.

Κέρδη κατέγραψαν και το Λονδίνο (0,93%), το Παρίσι (0,55%) και το Μιλάνο (0,59%).

Η μετοχή της Daimler, από το χαμηλό έξι χρόνων που βρέθηκε λιγότερο από δύο μήνες πριν, έχει τροχοδρομήσει προς τα πάνω, καταγράφοντας κέρδη περισσότερο του 30%, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα των υπόλοιπων γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών το ίδιο διάστημα (Volkswagen 18%, BMW 13%).

Στην Ασία, η αισθητή επιβράδυνση της οικονομίας της Νότιας Κορέας για το γ΄ τρίμηνο του 2019 στο 0,4% από 1% το προηγούμενο τρίμηνο δεν λειτούργησε αποτρεπτικά για τους επενδυτές.

Το χρηματιστήριο της Σεούλ έκλεισε με κέρδη 0,24%, του Τόκιο με άνοδο 0,55%, ενώ το Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε 0,87%, παρά τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας τον Σεπτέμβριο στα 31,6 δισ. δολάρια από 28 δισ. δολάρια, ενώ οριακές απώλειες 0,02% κατέγραψε η Σανγκάη.