Skip to main content

Boeing: Προσγειώθηκαν τα κέρδη λόγω MAX, βάζει μαχαίρι στα… Dreamliner

Υπό πίεση παραμένουν τα οικονομικά μεγέθη της Boeing εξαιτίας της παρατεταμένης καθήλωσης των αεροσκαφών 737 Max. Την ίδια ώρα η εταιρεία σχεδιάζει τη μείωση της παραγωγής του αεροσκάφους ευρείας ατράτκου 787, καθώς οι εμπορικές εντάσεις πλήττουν τη ζήτηση από τις αεροπορικές εταιρείες. 

Τα προβλήματα με τα 737 Max θα στοιχίσουν, όπως αποκάλυψε, επιπλέον 900 εκατ. δολάρια, που έρχονται να προστεθούν στα 2,7 δισ. δολ. που έχουν ήδη εγγραφεί. Ωστόσο σχεδιάζει να διατηρήσει την μηνιαία παραγωγή των 737 στα 42 αεροσκάφη και να την αυξήσει στη συνέχεια στα 57 έως τα τέλη του επόμενου έτους. Και τούτο γιατί είναι πεπεισμένη ότι οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές θα εγκρίνουν την επιστροφή των Max στους αιθέρες το αργότερο έως την νέα χρόνια. 

Nα θυμίσουμε ότι η εταιρεία προέβη στην πρώτη «καρατόμηση» στελέχους για την υπόθεση. Έδειξε την πόρτα της εξόδου στον επικεφαλής της μονάδας επιβατικών αεροσκαφών, σε μια κίνηση που εξέπληξε την αγορά. 

Όσο για τα Boeing 787 Dreamliner αν και η μηνιαία παραγωγή είχε αυξηθεί στα 14 από 12 φέτος, θα μειωθεί και πάλι στα 12 την επόμενη χρονιά, γεγονός που αντανακλά τον αντίκτυπο των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Η τελευταία είναι η μεγαλύτερη αγορά για τα μεγάλα επιβατικά αεροσκάφη της Boeing. 

Εν τω μεταξύ εν μέσω διαφόρων πονοκεφάλων η Boeing είδε τα κέρδη της να κάνουν βουτιά στα 1,17 δισ. δολάρια πό 2,63 δισ. δολάρια ή στα 2,05 δολ. ανά μετοχή από 4,07 δολ. ανά μετοχή στο τρίμηνο. Οι πωλήσεις μειώθηκαν 21% στα 20 δισ. δολάρια. Η Boeing παρέδωσε 63 αεροσκάφη τον τρίμηνο, που έληξε τον Σεπτέμβριο, έναντι 190 αεροσκαφών την αντίστοιχη περίοδο του 2018. 

naftemporiki.gr