Skip to main content

Ρεκόρ στις τιμές κατοικιών της πιο ακριβής αγοράς

Οι τιμές των κατοικιών στο Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που το εντάσσει μαζί με τις άλλες παγκόσμιες αγορές ακινήτων που εκτοξεύονται λόγω των χαμηλών επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια και την αυξανόμενη ζήτηση καθώς η πανδημία υποχωρεί σταδιακά.

Οι τιμές για τα σπίτια μεταπώλησης αυξήθηκαν κατά 0,65% για την εβδομάδα που έληξε στις 8 Αυγούστου, σύμφωνα με την Centaline Property Agency Ltd., η οποία άρχισε να παρακολουθεί τις τιμές το 1993. Το τελευταίο ρεκόρ για τον δείκτη τιμών της εταιρείας είχε καταγραφεί στα μέσα του 2019 κατά τις αρχές των διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης. Οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 8,6% από τις αρχές του έτους.

Η υπερβολική ζήτηση, η περιορισμένη προσφορά και το χαμηλό κόστος δανεισμού τροφοδότησαν την ακριβότερη αγορά ακινήτων στον κόσμο, ακόμη και εν μέσω ανησυχιών για το μέλλον της πόλης μετά τις διαμαρτυρίες και την εισαγωγή του νόμου εθνικής ασφάλειας από την Κίνα πέρυσι.

Η ρευστότητα είχε επίσης ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών και σε άλλα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα σε όλο τον κόσμο. Οι τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο τα τελευταία 30 χρόνια τον Απρίλιο, με ακόμη πιο δραματικές αυξήσεις σε πολλές αγροτικές περιοχές και προάστια. Οι τιμές των κατοικιών στη Νέα Ζηλανδία αυξήθηκαν για 31 συνεχόμενους μήνες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg