Skip to main content

Νουί: Οι νέοι κανόνες για τα «κόκκινα» δάνεια μπορούν να καθυστερήσουν για να βελτιωθούν

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι διατεθειμένη να καθυστερήσει να καθυστερήσει την εφαρμογή των νέων αυστηρότερων κανόνων για τα «κόκκινα» δάνεια και να προχωρήσει σε βελτιώσεις, δήλωσε η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, μετά την έντονη κριτική από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ιταλία.

Η Ντανιέλ Νουί υπεραμύνθηκε των προτεινόμενων νέων κατευθυντήριων γραμμών, που υποχρεώνουν τις τράπεζες να σχηματίσουν μεγαλύτερες προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά επισημάνε ότι θα μπορούσαν να γίνουν βελτιώσεις, λαμβάλοντας υπ’ όψιν τις αντιδράσεις.

Οι κατευθυντήριες γραμμές, που είναι υπό διαβούλευση έως τις 8 Δεκεμβρίου, έχουν επικριθεί ως δυνητικά επιζήμιες για την οικονομία, καθώς και ότι παραβιάζουν τα προνόμια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μια άνευ προηγουμένου διαμάχη μεταξύ των θεσμών.

«Όταν βλέπω τόσους ανθρώπους να λένε κάτι διαφορετικό, μπορώ εύκολα να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι σίγουρα μπορούν να γίνουν βελτιώσεις στο προσχέδιο, και θα γίνουν βελτιώσεις» είπε η κ. Νουί ενώπιον της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες. 

Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να καθυστερήσει την εφαρμογή τους, που είναι σχεδιασμένη για την 1η Ιανουαρίου, προκειμένου να εξετάσει όλες τις θέσεις που θα κατατεθούν στο πλαίσιο της διαβούλευσης.

«Μπορώ να προτείνω να μας δώσουν λίγο χρόνο ακόμη» είπε κατά την ακρόασή της στην οικονομική επιτροπή της Ευρωβουλής.

Ωστόσο, επέμεινε ότι οι νέοι κανόνες είναι απαραίτητοι και δικαιολογημένοι.

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα τέτοιο επιπλέον βήμα, δεδομένου ότι επί του παρόντος έχουμε πολύ ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη» σημείωσε.