Skip to main content

«Ακριβό» στοίχημα η υπογειοποίηση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Αλεξάκη
[email protected]

Η υπογειοποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας από πολλούς καταδεικνύεται ως λύση για τη μείωση των αιτιών δασικών πυρκαγιών, αλλά και για αποτροπή βλαβών και διακοπής ηλεκτροδότησης, όπως στην περίπτωση της πρόσφατης χειμερινής κακοκαιρίας στην Αττική, τη «Μήδεια». Ωστόσο ο «λογαριασμός» για μια τέτοια επιλογή είναι τεράστιος, όπως είχε αναδειχθεί ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σημειώνεται ότι το κόστος για την κατασκευή ενός χιλιομέτρου δικτύου Μέσης Τάσης στο εναέριο δίκτυο στοιχίζει 30.000 ευρώ, ενώ για να κατασκευαστεί ως υπόγειο το κόστος ενέρχεται στα 100.000 ευρώ. Επίσης στη Χαμηλή Τάση το κόστος ενός χιλιομέτρου στο εναέριο δίκτυο κινείται στα 25.000 ευρώ, περίπου, ενώ σε υπόγεια διαδρομή η τιμή πηγαίνει στα 70.000 ευρώ.

Ήδη, πάντως, 10% από τα 240.000 χλμ. των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ είναι υπόγεια σε παραδοσιακούς οικισμούς ή σε περιοχές με ειδικές συνθήκες. Ένεκα και της «Μήδειας» τον χειμώνα είχε ανακοινωθεί η ένταση εργασιών υπογειοποίησης με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μάλιστα, με βάση το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ (2021- 2025) υπάρχει πρόβλεψη για έργα ύψους 243 εκατ. ευρώ με έμφαση στα βόρεια προάστια της Αττικής και βέβαια το Τατόι (3,4 χλμ.), ενώ στα τέλη Απριλίου με την παρουσία του στο Τατόι στα έργα υπογειοποίησης των δικτύων ηλεκτρισμού ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχε σφραγίσει την όλη διαδικασία. Επίσης είχε τονίσει ότι «τα επόμενα τέσσερα χρόνια ο ΔΕΔΔΗΕ θα επενδύσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στον εκσυγχρονισμό δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μέσης και χαμηλής τάσης, και βέβαια στην υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων, τα οποία φυσικά όλοι ζήσαμε με τη “Μήδεια” τι μπορεί να προκαλέσουν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αξιοποιήσουμε πόρους οι οποίοι θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων».

 Μάλιστα την 1η Μαρτίου ο κ. Σκρέκας μιλώντας στη Βουλή, σε απάντησή του σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Ν.Δ. Φωτεινής Πιπιλή, είχε αναφέρει (με προφητικό ίσως τρόπο, χωρίς βέβαια κανείς να αποδίδει ευθύνη στα δίκτυα για τις φωτιές) ότι προτεραιότητα στην υπογειοποίηση των εναερίων καλωδίων έχουν 1) περιαστικά δάση και άλλα δάση στα οποία διέρχονται γραμμές μέσης τάσης, όπως ο δρυμός της Πάρνηθας και βουνά της Εύβοιας, 2) οι οικισμοί και σημεία πόλεων με πυκνή βλάστηση, όπως ο βόρειος τομέας της Αττικής και περιοχές της Εύβοιας «για τις οποίες θα δώσουμε σκληρό αγώνα να ξεκινήσουμε την υπογειοποίηση έως το τέλος του χρόνου, καθώς και 3) περιοχές με παραδοσιακούς και ελκυστικούς στον τουρισμό προορισμούς, όπως παραδοσιακοί οικισμοί σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, «όπου σε ένα πανέμορφο τοπίο βλέπουμε άχαρους στύλους».