Skip to main content

Τράπεζα της Ιαπωνίας: Δοκιμές για την έκδοση ψηφιακού νομίσματος

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) θα πραγματοποιήσει δοκιμές σε βασικές λειτουργίες στο πλαίσιο της έκδοσης ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών (CBDCs), όσο το δυνατόν νωρίτερα στη διάρκεια του οικονομικού έτους που αρχίζει τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα την Παρασκευή.

Οι πειραματισμοί θα είναι μέρος των προσπαθειών της BOJ να εξετάσει πιο προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εκδίδει ψηφιακά νομίσματα στο πλαίσιο του CBDC, τα οποία αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ευρέως, από τις εταιρείες και τα νοικοκυριά.

Τέτοια CBDCs θα συμπληρώσουν, δεν θα αντικαταστήσουν τα μετρητά και θα επικεντρωθούν στο να καταστήσουν τα συστήματα πληρωμών και διακανονισμών πιο βολικά, όπως αναφέρει η BOJ στην έκθεση που περιγράφει την προσέγγισή της για τα CBDC.

Η BOJ σκοπεύει επίσης να χρησιμοποιήσει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλες ιδιωτικές οντότητες ως μεσάζοντες μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και των τελικών χρηστών, αντί να έχουν οι εταιρείες και τα νοικοκυριά καταθέσεις απευθείας σε αυτήν, σύμφωνα με την έκθεση.

«Ενώ η BOJ δεν έχει προς το παρόν σχέδια να εκδώσει CBDC, είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε διεξοδικά για να ανταποκριθούμε στις αλλαγές των συνθηκών», καταλήγει η έκθεση.

Πηγή: Reuters