Skip to main content

Talk οf the market: Στο επίκεντρο MSCI και ενισχύσεις

Η Ελλάδα έλαβε χθες την πρώτη δόση από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) ύψους 4 δισ. ευρώ, αποτελώντας μία από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ που έλαβε χρηματοδότηση στο πλαίσιο αυτού του εργαλείου. Προωθείται σχέδιο για τη χρήση τους. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του σχεδίου NextGeneration ΕU η Ελλάδα θα αξιοποιήσει κονδύλια 30,5 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 17,8 δισ. ευρώ θα είναι επιδοτήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια χαμηλού επιτοκίου).

Προωθείται πακέτο μέτρων για τους πυρόπληκτους, ενισχυμένο για τις πιο επιβαρυμένες περιοχές.

Σύμφωνα με την Ελλ.Στατ. ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020, από άνοδο 1% τον Ιούνιο εφέτος και έναντι μείωσης 1,8% τον Ιούλιο πέρυσι σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

O Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής αυξήθηκε κατά 8,8% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο. Το α’ εξάμηνο του 2021, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 9,6% σε ετήσια βάση.

Οριακά θετικός άνοιξε σήμερα ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο. Με επιλεκτικό ενδιαφέρον από τους επενδυτές άνοιξε χθες η χρηματιστηριακή εβδομάδα. Συνολικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση κατά 0,04% ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε οριακά μειωμένος κατά 0,07%, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στο χαμηλό επίπεδο των 32 εκατ. ευρώ.

Ο οίκος MSCI θα ανακοινώσει την τριμηνιαία αναθεώρηση του δείκτη του για την Ελλάδα αύριο (11 Αυγούστου), λίγο μετά τις 23:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης. Όλες οι αλλαγές θα ισχύσουν από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 31ης Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης MSCI Greece διαθέτει σήμερα τις εξής 5 μετοχές με τις αντίστοιχες σταθμίσεις: 1) ΟΤΕ (29,52%), 2) ΟΠΑΠ (20,82%), 3) Alpha Services (20,27%), 4) Eurobank Holdings (17,22%) και 5) Jumbo (12,17%).

Η MSCI ανακοίνωσε χθες ότι η Piraeus Financial Holding δεν θα προστεθεί στους παγκόσμιους δείκτες χαμηλής κεφαλαιοποίησης του οίκου (Global Small Cap Indexes) από σήμερα, όπως είχε ανακοινώσει και ενδέχεται να ακολουθήσουν περαιτέρω σχετικές ανακοινώσεις.

Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το καλωδιακό τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου, με προσωρινό ανάδοχο για το έργο με αρχικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ την εταιρεία Hellenic Cables, η οποία μειοδότησε με προσφερόμενο τίμημα 79,5 εκατ. ευρώ.

Σε συνέχεια των απαραίτητων εγκρίσεων η Attica Bank προχώρησε στην είσπραξη του ποσού που αντιστοιχεί στο 100% της οριστικής και εκκαθαρισμένης φορολογικής απαίτησης κατά του Δημοσίου, ήτοι 151,8 εκατ. ευρώ. H τακτική γενική συνέλευση της Attica Bank στις 7 Ιουλίου ενέκρινε ομόφωνα προς υλοποίηση τις προβλέψεις του άρθρου 27Α του ν. 4172/2013 (DTC), και σύμφωνα με αυτές, τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού (που αντιστοιχεί στο 100% της φορολογικής απαίτησης), το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, την δωρεάν (δίχως αντάλλαγμα) έκδοση των παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσεως προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Η Terniale Limited, εταιρεία της Virtus συμφερόντων του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, προχωρά σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Όμιλος Ideal για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών τους. Κατόπιν της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με εισφορά σε είδος των μετοχών των ESM Effervescent Sodas Management Limited και S.I.C.C. Holding Limited και την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την εισφορά των μετόχων των εταιρειών αυτών στην Virtus South European Fund (VSEF), αυτή κατέχει 47,78% της εταιρείας. Ως εκ τούτου, υπερέβη το όριο του 1/3 που προβλέπεται στο άρθρο 7 παρ. 1 του νόμου 3461/2006 και συνακόλουθα υποχρεούται σε υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών. Το προσφερόμενο αντάλλαγμα ανέρχεται σε 2,88 ευρώ ανά μετοχή.

naftemporiki.gr