Skip to main content

Πτώση 18% στις δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως – Επιτέλους… είσοδος εταιρείας στο Χ.Α.

Σημαντική μείωση της τάξης του 18% εμφάνισαν οι δημόσιες εγγραφές στο εννεάμηνο του 2018, καθώς ο αριθμός τους διαμορφώθηκε σε μόλις 1.000 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ωστόσο, παρά την αξιοσημείωτη επιβράδυνση, η δραστηριότητα του εννεάμηνου παρέμεινε πάνω από τον μέσο όρο τις τελευταίας δεκαετίας, καθώς οι διεθνείς αγορές συγκέντρωσαν 145,1 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 9%.

Οι τομείς της τεχνολογίας, της βιομηχανίας και της υγειονομικής περίθαλψης παρουσίασαν την εντονότερη δραστηριότητα, με 468 δημόσιες εγγραφές (47% του συνολικού αριθμού), οι οποίες συγκέντρωσαν 62,9 δισ. δολάρια (43% των συνολικών εσόδων).

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥ, οι δημόσιες εγγραφές υποχώρησαν στο γ’ τρίμηνο του 2018, κατά 22% ως προς τον αριθμό (302), ενώ ενισχύθηκαν κατά 9% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο, στην ενίσχυση του αριθμού των δημοσίων εγγραφών των νεοφυών εταιρειών, με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων (Unicorns).

Πτώση 48% στην περιοχή ΕΜΕΙΑ

Σε γεωγραφικό επίπεδο, για το γ’ τρίμηνο, η περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA) κατέγραψε σημαντική μείωση τόσο ως προς τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών (48%), όσο και ως προς τα συγκεντρωθέντα κεφάλαια (85%).

Η δραστηριότητα όμως, σημείωσε κάμψη και κατά το σύνολο του α’ εννεάμηνου, με τον αριθμό των εγγραφών να μειώνεται κατά 11% και τα αντληθέντα κεφάλαια κατά 24%, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2017.

Η δραστηριότητα στην ΕΜΕΙΑ επηρεάστηκε αρνητικά από την αβεβαιότητα ως προς τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, την επικείμενη προθεσμία για τη λήξη των διαπραγματεύσεων του Brexit, και την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αναμενόμενης μεγαλύτερης δημόσιας εγγραφής στην ιστορία παγκοσμίως.

Ωστόσο, η περιοχή εξακολουθεί να κατατάσσεται ως η δεύτερη μεγαλύτερη και πιο βιώσιμη παγκόσμια αγορά ως προς τον αριθμό των εγγραφών, με τη συμμετοχή της στην παγκόσμια αγορά να αυξάνεται στο 33%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μέσες αποδόσεις πρώτης ημέρας για τις δημόσιες εγγραφές στα κεντρικά χρηματιστήρια της EMEIA διαμορφώθηκαν στο 12%, ενώ οι τρέχουσες αποδόσεις μετά τις δημόσιες εγγραφές έφθασαν κατά μέσο όρο το 25%, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις δημόσιες εγγραφές που τελικά ολοκληρώνονται.

Επιτέλους… δημόσια εγγραφή στο Χ.Α.

Τον Ιούλιο, παράλληλα, πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών η πρώτη, μετά από αρκετό διάστημα, δημόσια εγγραφή. Πρόκειται για την εταιρεία κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών, CNL Capital, η οποία συγκέντρωσε 461 εκατ. δολάρια.

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει: «Έπειτα από καιρό και σε μια δύσκολη περίοδο για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, είδαμε να πραγματοποιείται μία δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πρόκειται για ένα ενθαρρυντικό σημάδι σε μια περίοδο κρίσης και έναν καρπό των κόπων του Χρηματιστηρίου Αθηνών».

«Ωστόσο, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα, προκειμένου να αντιστρέψουμε το κλίμα και να δημιουργήσουμε ένα φιλικό προς τους επενδυτές περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι υποχρέωση όλων μας, τόσο των επιχειρήσεων, όσο και της Πολιτείας και των αρμόδιων εποπτικών αρχών, να δουλέψουμε μαζί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική επιχειρηματικότητα» κατέληξε.

naftemporiki.gr