Skip to main content

To Πεκίνο παίζει το χαρτί της υποτίμησης και η Ασία βυθίζεται σε ναδίρ 17 μηνών

Η απόφαση του Πεκίνου να παίξει το χαρτί του φθηνού νομίσματος στην αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ πυροδοτεί φυγή κεφαλαίων από τις ασιατικές αγορές. Ο δείκτης MSCI των ασιατικών μετοχών κατρακύλησε σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών, μετά την απόφαση της κινεζικής κεντρικής τράπεζας  να ορίσει την ισοτιμία του νομίσματός της στα 6,9019 γιουάν ανά δολάριο. 

Στην αγορά σποτ, η ισοτιμία διολίσθησε έως και τα 6,9120 γιουάν ανά δολάριο, με την υποτίμηση αυτή να προσφέρει στήριγμα στις κινεζικές εξαγωγές εταιρείες στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, αλλά και να πυροδοτεί έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στις υπόλοιπες αγορές της περιοχής. Ο Δείκτης των blue chips στη  Σαγκάη ανέκαμψε έτσι ελαφρά 0,3%, μετά τη μεγάλη πτώση του κατά 4,3% τη Δευτέρα.

Στο Τόκιο ο Nikkei υποχώρησε 1,3%, με τις πιέσεις να αποδίδονται εν μέρει στην ανατίμηση του γεν, που λειτουργεί παραδοσιακά ως καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους αναταραχής. Κόκκινο έδειξαν και τα άλλα ασιατικά ταμπλό και ο MSCI Asia Pacific επέστρεψε σε επίπεδα, που είχε να συναντήσει από τον Μάιο του 2017. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία για την υποτίμηση του γιουάν, ενώ προσθέτουν ότι δεν είναι σίγουρο εάν τελικά ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, θα έχει συνάντηση με Κινέζους αξιωματούχους μέσα στην εβδομάδα.

naftemporiki.gr