Skip to main content

Αυξημένη κατά 4,9% η παραγωγή πλαστικών – ελαστικών

Αύξηση της τάξης του 4,9% εμφάνισε η εγχώρια παραγωγή πλαστικών και ελαστικών, κατά τη διάρκεια του 2015, σύμφωνα με ειδική έρευνα της Infobank Hellastat.

Η βελτίωση επιτεύχθηκε εν μέσω της βαθμιαίας επιδείνωσης του πολιτικού και οικονομικού σκηνικού της χώρας, η οποία κορυφώθηκε με το κλείσιμο των τραπεζών επί τρεις εβδομάδες τον Ιούλιο και την επιβολή των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.

Ως αποτέλεσμα, η παραγωγική διαδικασία αρκετών εταιρειών του κλάδου, δυσχεράνθηκε κατά τη διάρκεια του επίμαχου διαστήματος, καθώς λόγω των capital controls δεν είχαν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν έγκαιρα τις πληρωμές έναντι των προμηθευτών τους. Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε κυρίως, στην κάμψη κατά 7,2% του όγκου παραγωγής του Ιουλίου 2015.

Πάντως, οι βιομηχανίες με εξαγωγική παρουσία, κατάφεραν να αντισταθμίσουν την αρνητική αυτή εξέλιξη, ενώ δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα στην προμήθειά τους με πρώτες ύλες.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο Νικόλας Γκουζέλος, διευθύνων σύμβουλος της Infobank Hellastat, ανέφερε τα εξης: «Θετικές προοπτικές για τις ελληνικές βιομηχανίες πλαστικών εντοπίζονται στην επένδυση  στον παράγοντα «διαφοροποίηση», μέσω έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και στην εξαγωγική δραστηριότητα, ιδίως σε αναδυόμενες χώρες».

naftemporiki.gr