Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Συνέχεια στις «καλές ειδήσεις» που συνδέονται με την πρόσβαση της χώρας στις αγορές θέλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προσβλέποντας σε μια ακόμη επιτυχή έκδοση ελληνικού ομολόγου ακόμη και στις αρχές της άνοιξης. Ήδη, μετά την επιτυχή έκδοση του 5ετούς ομολόγου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει καταγράψει τη σταθεροποίηση του επιτοκίου του ελληνικού 10ετούς κάτω από το ψυχολογικό όριο του 4% -χθες διαμορφώθηκε στο 3,9%, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου 6μηνου-, αλλά και δύο εκδόσεις εντόκων γραμματίων κατά τις οποίες καταγράφηκε αισθητή μείωση του επιτοκίου δανεισμού.
Εν τω μεταξύ, τη νέα έξοδο στις αγορές, αυτή τη φορά με ομόλογο διάρκειας μεγαλύτερη της πενταετίας, προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ. 5).
Αύριο, προσδοκάται ότι θα υπάρξει μια ακόμη καλή είδηση με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch. O συγκεκριμένος οίκος δημοσίευσε την τελευταία του έκθεση για την Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο και τότε είχε χαρακτηρίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ως «σταθερές», βαθμολογώντας τα ελληνικά ομόλογα με «ΒΒ-».
Στο ελληνικό στρατόπεδο προσβλέπουν τουλάχιστον στην «αναβάθμιση» των προοπτικών σε «θετικές», καθώς η βαθμολογία του Fitch είναι και η καλύτερη αυτή τη στιγμή μεταξύ των τριών οίκων. Ο κύκλος των εκθέσεων θα κλείσει την 1η Μαρτίου με τη Moody’s, η οποία έχει να ασχοληθεί με την Ελλάδα από πέρυσι τον Φεβρουάριο οπότε είναι πιθανό να προχωρήσει σε αναβάθμιση, δεδομένου ότι προς το παρόν έχει και τη χειρότερη βαθμολογία μεταξύ των τριών οίκων.
Αμέσως μετά την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, ο ΟΔΔΗΧ κατέγραψε σημαντική μείωση στο επιτόκιο των εντόκων γραμματίων, καθώς στην έκδοση των 26 εβδομάδων που έγινε την περασμένη Πέμπτη το επιτόκιο υποχώρησε από το 0,9%, που ήταν κατά την έκδοση της 2ας Ιανουαρίου, στο 0,75%. Χθες καταγράφηκε και νέα έκδοση με μειωμένο επιτόκιο. Ο ΟΔΔΗΧ αντικατέστησε τα έντοκα των 13 εβδομάδων που είχαν εκδοθεί στις 9 Ιανουαρίου με επιτόκιο 0,67% με έντοκα αντίστοιχης διάρκειας και «κουπόνι» 0,5%.
Η διατήρηση του καλού κλίματος στις αγορές για τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και οι θετικές εκθέσεις για την πορεία της οικονομίας εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για μια ακόμη έκδοση ομολόγου μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ο «επιθυμητός χρόνος» εξόδου δεν προσδιορίζεται από τον ΟΔΔΗΧ αν και οι προθέσεις είναι πολύ συγκεκριμένες: να υπάρξουν άλλες 2 ή 3 επιτυχημένες εκδόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου μέσω των οποίων να αντληθούν αθροιστικά τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ και, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, να προχωρήσει και η έκδοση του 10ετούς ομολόγου, γεγονός που θα έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η τελευταία αντίστοιχη έκδοση είχε γίνει λίγες ημέρες πριν από την είσοδο στα μνημόνια (το 2010) με το επιτόκιο να ξεπερνά το 6,2%.
Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η έκδοση των χειμερινών προβλέψεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ θα ακολουθήσει η έκθεση της Fitch αύριο Παρασκευή. Στο ελληνικό «στρατόπεδο» δεν αμφισβητούν ότι μπορεί να υπάρξουν «αστερίσκοι» -οι οποίοι αναμένεται να αφορούν και πάλι την πορεία των επενδύσεων, την αβεβαιότητα που σχετίζεται με το γεγονός ότι διανύουμε προεκλογική χρονιά, αλλά και με τις ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσο θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ή… διολίσθηση σε προεκλογικές παροχές-, ωστόσο περιμένουν ότι το γενικότερο κλίμα δεν θα διαταραχθεί.
Στον ΟΔΔΗΧ καταστρώνουν διαφορετικά σχέδια εν όψει της επόμενης εξόδου. Υπάρχει σενάριο για την έκδοση ενός ακόμη 7ετούς ομολόγου μέχρι τον Απρίλιο, πέραν βεβαίως του σχεδίου για το 10ετές. Επίσης, παραμένει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο άμεσης επαναγοράς χρέους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κίνηση η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο και στο συνολικό ύψος των τόκων που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Πάντως, το πιθανότερο είναι ότι η όποια κίνηση θα γίνει μετά τις 11 Μαρτίου, ημερομηνία λήψης της απόφασης από το Eurogroup για την εκταμίευση των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs.
Μείωση του επιτοκίου των τρίμηνων εντόκων
Σημαντικά μειωμένο ήταν το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων κατά τη χθεσινή έκδοση, καθώς διαμορφώθηκε στο 0,5% έναντι 0,67% που είχε διαμορφωθεί κατά τη δημοπρασία των ίδιων τίτλων του Ιανουαρίου.
Το δημοπρατούμενο ποσό κατά τη χθεσινή έκδοση διαμορφώθηκε στα 625 εκατ. ευρώ, όπως είχε γίνει και στην αντίστοιχη έκδοση της 9ης Ιανουαρίου.
Ωστόσο, η ζήτηση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με έναν μήνα πριν, καθώς το ύψος των προσφορών ανήλθε σε 1,316 δισ. ευρώ (με τον συντελεστή κάλυψης να φτάνει στο 2,11) έναντι 1,142 δισ. ευρώ που ήταν το ύψος των προσφορών στις 9 Ιανουαρίου (σ.σ.: ο συντελεστής κάλυψης είχε διαμορφωθεί στο 1,83).
Το συνολικό ποσό που έγινε αποδεκτό από τον ΟΔΔΗΧ παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα της 9ης Ιανουαρίου (812,5 εκατ. ευρώ), ενώ η απόδοση -όπως προαναφέρθηκε- περιορίστηκε στο 0,5% έναντι 0,67%. Εκτός από τις προσφορές έως το ύψος του δημοπρατούμενου ποσού (812,5 εκατ. ευρώ), έγιναν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές συνολικού ύψους 187,5 εκατ. ευρώ.