Skip to main content

Στη δίνη σινο-αμερικανικής κόντρας και σεναρίων κατασκοπείας οι τεχνολογικές

Αν και σε επίπεδο ρητορικής, τα πυρά ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα εντείνονται και προκαλούν αιμορραγία στις αγορές μετοχών και ειδικά στους κλάδους τεχνολογίας και μεταλλευτικών. Η κόντρα των δύο ισχυρών του πλανήτη εντείνεται εν μέσω πληροφοριών του Bloomberg ότι το Πεκίνο κατασκόπευε αμερικανικές τεχνολογικές και έκλεβε τεχνολογία μέσω ενός μικροσκοπικού επεξεργαστή.

Οι πληροφορίες αυτές συμπίπτουν με τις δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, ότι το Πεκίνο προσπαθεί να αναμιχθεί στα εσωτερικά των ΗΠΑ και να ανατρέψει τον πρόεδρο Τραμπ, την απάντηση των Κινέζων ότι πρόκειται περί γελοίων ισχυρισμών, αλλά και την έκθεση του Λευκού Οίκου για το πόσο ευάλωτες και εξαρτημένες από κινεζικές εισαγωγές ορυκτών σπάνιων γαιών είναι οι αμερικανικές βιομηχανίες αμυντικού εξοπλισμού. 

Aν το πάρτι στις αγορές ομολόγων και μετοχών τελειώνει, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, τότε ο πρώτος που θα αφήσει τις σαμπάνιες κατά μέρος είναι το τεχνολογικός κλάδος. O αμερικανικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε χθες το βράδυ την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο και σήμερα ο δείκτης τεχνολογίας της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού βυθίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών. 

Η Lenovo είδε τη μετοχή της να κάνει «βουτιά» έως και 23%, ενώ υπό ισχυρή πίεση βρέθηκαν επίσης και άλλες μεγάλες ασιατικές τεχνολογικές εταιρείες. Η κινεζική ZTE υποχώρησε 11%, οι ταιβανέζικες Waisin και Win Semiconductors είχαν απώλειες σχεδόν 10%, η Realtek σημείωσε πτώση 8,3%. 

Στην Ευρώπη οι κλάδοι πρώτων υλών και τεχνολογίας  αναδεικνύονται επίσης στους μεγάλους χαμένους της συνεδρίασης. Στο σύνολό τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται στο κόκκινο. 

naftemporiki.gr