Skip to main content

Ρυθμός ανάπτυξης 2,8% για την οικονομία της Ισπανίας το β’ τρίμηνο- Ξεπέρασε τις προβλέψεις

Ταχύτερα από το αναμενόμενο αναπτύχθηκε η ισπανική οικονομία δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Τα στοιχεία για την οικονομία της Ισπανίας δείχνουν μια αύξηση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων και των καταναλωτών μετά την πρόσφατη άρση των περισσότερων μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

Αναλυτικότερα, η ισπανική οικονομία σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ανάπτυξη που ήταν μεγαλύτερη από το 2,2% που αναμενόταν από οικονομολόγους του Reuters. Η Ισπανία σημείωσε απότομη ανάκαμψη έπειτα από την πτώση του πρώτου τριμήνου κατά 0,4 %.

Τα μεγέθη ερμηνεύονται ως η τελευταία ένδειξη ότι η Ισπανία βρίσκεται σταθερά στο δρόμο της ανάκαμψης. Ενισχυμένη από την άρση των περιορισμών τον Μάιο, η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών ανακάμπτει έντονα, ενώ οι λιανικές πωλήσεις έχουν ανακάμψει στα επίπεδα πριν από την πανδημία. Η κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι η οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 6,5 % φέτος.

Ωστόσο, η πρόσφατη ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα στην Ισπανία αύξησε το ποσοστό μολύνσεων  της χώρας κατοχυρώνοντας ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, γεγονός που έπληξε την τουριστική βιομηχανία της χώρας, η οποία το 2019 παρήγαγε το 12% του ΑΕΠ της Ισπανίας και το 13% των θέσεων εργασίας.

Την Πέμπτη, ο επταήμερος μέσος όρος της Ισπανίας για τα νέα κρούσματα Covid-19 ήταν 528,7 ανά 1 εκατομμύριο άτομα, πενταπλάσιος δηλαδή σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα. Την ίδια ώρα δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον ιό είναι νεότεροι, οι νοσηλείες και οι θάνατοι από Covid-19 παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

naftemporiki.gr