Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Η εικόνα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς ανατράπηκε ριζικά χθες στη Wall Street μέσα από αλυσίδα συνεπαγωγών από την πλευρά των επενδυτών. Το πανίσχυρο λόγω της πολιτικής σύσφιξης της Fed που αναμενόταν να εξελιχθεί στο τρέχον έτος δολάριο δέχθηκε φοβερές πιέσεις που δεν είναι γνωστό ακόμα τι τις προκάλεσε. Αλλά η πτώση του προκάλεσε φρένο στην κάθοδο των εμπορευμάτων και άνοδό τους σημαντική και ικανή να προκαλέσει rebound στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης που αρχικά βούλιαζαν.
Η Wall Street είχε δεχθεί το σύνθημα από το πετρέλαιο και με τις κινήσεις τους οι θεσμικοί αποσβέσανε τις απώλειες που εμφάνιζαν οι δείκτες νωρίς την Τετάρτη, με μια άγριο σύνοδο που όρισε την ταλάντευση του Dow σε ένα εύρος 420 μονάδων.
Ο Dow έκλεισε την Τετάρτη πάνω 1,13%, ενώ ο S&P 500 κέρδισε 0,5% και ο Nasdaq Composite υποχώρησε 0,28%.
Οι επενδυτές μετά από δηλώσεις του Προέδρου της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης William Dudley, θεώρησαν ότι από τη Fed δεν θέλουν να δουν το νόμισμα να ισχυροποιείται περαιτέρω. Συμπέραναν πως θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω τις αυξήσεις των επιτοκίων. Οι αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης είχαν ήδη τιμολογήσει μια σχεδόν μηδενική πιθανότητα για οποιαδήποτε αύξηση το Μάρτιο και συνεπάγεται πως το επιτόκιο θα αγγίξει μόλις το 0,51% μέχρι το Δεκέμβριο. Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση και βίαιη με το δολάριο να καταρρέει από μια σειρά βασικών διαγραμματικών επιπέδων στήριξης προκαλώντας κύματα της πώλησης για stop-loss.
Την ημέρα που επιβραδύνθηκε η πτώση του πετρελαίου στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά και οι δείκτες των χρηματιστηρίων έδειξαν να φρενάρουν την κάθοδό τους, στο ΧΑ ξέσπασαν με άγριες πιέσεις στα τραπεζικά blue chip οι ως προχθές υπομονετικοί θεσμικοί. Το μέγεθος των πιέσεων ήταν κατάλληλο για να μεταδοθεί και στα υπόλοιπα η πτώση και το χειρότερο ήταν πως κλιμακωνόντουσαν καθώς περνούσε ο χρόνος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, στις δημοπρασίες να χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ο Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ) για τις Τραπεζικές μετοχές και τη ΔΕΗ και ενεργοποιήθηκε ειδική διάταξη. Καθώς η τιμή κλεισίματος που προέκυπτε από τις τελικές δημοπρασίες είχε διαφορά μεγαλύτερη του 3% από την τελευταία πράξη και τότε η τιμή κλεισίματος διαμορφώνεται μεσοσταθμικά.
Για αυτό ο τίτλος της ΑΛΦΑ ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με απώλειες 7,3%, ενώ στις 17:00 οι απώλειες έφθαναν στο 9,55%, με απώλειες 11,43% κατάφερε να κλείσει η ΕΥΡΩΒ, η οποία πριν τις δημοπρασίες σημείωνε απώλειες 14,97%, ενώ η ΕΤΕ από το -12,76% είχε κλείσιμο στο -10,36%. Αυτό που αξίζει να μείνει στο νου είναι πως τα κύματα των πιέσεων μετά τις 15:50, έχουν αφήσει προ πώληση ικανό αριθμό μετοχών από θεσμικά χαρτοφυλάκια και σήμερα η σύνοδος θα ξεκινήσει με εκκρεμότητες από το χθεσινό ξεπούλημα.
Μια αιτία που έχασαν την υπομονή τους οι ξένοι θεσμικοί πιθανά να είναι η εικόνα από την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους «θεσμούς» και ορισμένοι θεώρησαν πως η αναβολή της συνάντησης του κ Κατρούγκαλου από χθες για σήμερα έδωσε το σύνθημα. Ο κόσμος της αγοράς θεώρησε επίσης αίτιο πιέσεων την προεξόφληση αρνητικών εκπλήξεων από πλευράς του MSCI αφού στις 11/2 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Δευτέρας 29 Φεβρουαρίου.
Τεχνικά αλλά και σε επίπεδο φρονήματος των συναλλασσόμενων το μήνυμα πως οι τράπεζες είναι έτοιμες για αναζήτηση νεότερων χαμηλών που ζωγράφισαν στο ταμπλό οι κινήσεις των θεσμικών του δολαρίου σήμερα χρειάζεται να ξεθωριάσει. Απαιτείται συνεπώς ανοδική αντίδραση σήμερα και αυτή δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά δεν θα προκύψει από ειδήσεις από το εσωτερικό. Στο εξωτερικό δε, υπήρξε ανατροπή στην κάθοδο του πετρελαίου και ανάκαμψη των δεικτών στην Wall Street λόγω υποχώρησης της ισχύος του δολαρίου.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΕΥΡΩΠΗ ΗΠΑ
Οι αναλυτές προβλέπουν πως οι τιμές του Πετρελαίου πιθανά να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 15 δολάρια μέχρι τα τέλη του 2016. Σύμφωνα με τη συναίνεση των ειδικών, το αργό στη Νέα Υόρκη θα αγγίξει τα 46 δολάρια το βαρέλι κατά το τέταρτο τρίμηνο, ενώ το Brent θα διαπραγματεύεται στο Λονδίνο στα 48 την ίδια περίοδο. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, ο κορεσμός στη ζήτηση που πυροδότησε τη βουτιά των τιμών σε χαμηλά 12 ετών πρόκειται να μετατραπεί σε έλλειμμα καθώς πέφτει η παραγωγή Αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου. Η Αμερικανική παραγωγή θα μειωθεί κατά 620.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Αρχή Πληροφοριών για την Ενέργεια. Στο μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει πως η συνολική παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ θα πέσει κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα φέτος.
Στην Ευρώπη, στο 53,6 διαμορφώθηκε ο PMI της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο σύμφωνα με την μέτρηση της Markit. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ότι θα ανέλθει στο 53,5. Τον Δεκέμβριο ο PMI είχε διαμορφωθεί στο 54,3. Απογοητευτικά χαρακτήρισε τα μεγέθη του PMI για την Ευρωζώνη ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson. Οι δείκτες στην Κεντρική Ευρώπη εμφάνισαν την ακόλουθη εικόνα DAX -1,53%, CAC -1.33% και FTSE100 -1,43%.
Στις ΗΠΑ, ο Ιδιωτικός τομέας δημιούργησε 205. 000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Automatic Data Processing. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 190.000 θέσεις εργασίας. Ο δείκτης υπηρεσιών ISM υποχώρησε στις 53,5 μονάδες τον Ιανουάριο από 55,8 τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 55,1 μονάδες. Ο Dow έκλεισε την Τετάρτη πάνω 1,13%, ενώ ο S&P 500 κέρδισε 0,5% και ο Nasdaq Composite υποχώρησε 0,28%.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αμετάβλητες παρέμειναν τον Δεκέμβριο οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, παρά την οριακή αύξηση 0,3% του διαθέσιμου εισοδήματος. Αντίθετα, ο ρυθμός αποταμίευσης των αμερικανικών νοικοκυριών επιταχύνθηκε στο 5,5% έναντι 5,3% τον Νοέμβριο, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.
ΧΑ
Οι θεσμικοί του ΧΑ για πρώτη μέρα μετά από οκτώ συνόδους κινήθηκαν επιθετικά, ρευστοποιώντας επίμονα, εν μέσω απουσίας αγοραστικού ενδιαφέροντος. Παρακολούθησαν μεν τη διεθνή τάση, αλλά δεν έδειξαν διάθεση να μειώσουν την προσφορά όταν διαπίστωσαν ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον εμφανιζόταν διαρκώς κάτω από τα επίπεδα που βρισκόταν μια ισορροπία μισή ώρα πριν. Έτσι οι συναλλαγές ξεκίνησαν με τους δείκτες σε πτωτικό χάσμα στο άνοιγμα και κατόπιν ο ΓΔ κινήθηκε γύρω από τις 549 μονάδες για την πρώτη ώρα, αλλά τις δύο επόμενες ισορροπούσε μεταξύ 543 και 546 μονάδων. Μετά τις 14:30 χτύπησε τιμές κάτω από τις 540 μονάδες και ως τις 537. Αλλά τα κύματα των πιέσεων που ξέσπασαν μετά τις 15:50, γνωστή ώρα εισόδου στις συναλλαγές των διαχειριστών από την άλλη πλευρά του ατλαντικού, προκάλεσαν διαρκή αναζήτηση νεότερων χαμηλών ημέρας ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.
Ως προς τον 25άρη, που οι μετοχές του φέρουν την «ευθύνη» για το μέγεθος της ασύμμετρης σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές καθόδου σε μια μέρα, βρέθηκαν στο επίκεντρο των πιέσεων οι Τράπεζες οι εταιρίες Κοινής Ωφέλειας και Πρώτων Υλών. Σε μια μέρα τους αφαιρέθηκαν κέρδη που είχαν συσσωρεύσει βασανιστικά με σειρά ανοδικών κλεισιμάτων. Δεν κατάφεραν να συνεχίσουν την απομάκρυνση των βασικών δεικτών από τα κατώτερα επίπεδα (σε βάθος περισσότερο από 42 μήνες) με απομάκρυνση από επίπεδα τιμών σημαντικών αντιστάσεων. Ήτοι οι 560 για τον ΓΔ και οι 155 για τον 25άρη.
Η άμυνα στις πιέσεις σήμερα ήταν δύσκολη, γιατί σε παγκόσμια κλίμακα η διάθεση για αποφυγή του κινδύνου ήταν μεγάλη και είχε επιστρέψει η σύνδεση της τάσης των χρηματιστηρίων με την τάση της τιμής του πετρελαίου. Ωστόσο οι δείκτες στο δεύτερο μέρος κινήθηκαν σχεδόν ως το τέλος πτωτικά μόνιμα σε αρνητικό πεδίο, με τη βοήθεια των πιέσεων που δέχθηκαν τα περισσότερα blue chip, επιτρέποντας ανοδικό κλείσιμο μόνο στη ΓΡΙΒ. Αυτή η κίνηση είχε σαν αποτέλεσμα να ορίσουν το ελάχιστο μέρας στο τέλος και στις δημοπρασίες βελτίωσαν οριακά την τιμή κλεισίματος. Το πραγματικό μέγιστο σήμερα ήταν οι τιμές ανοίγματος (550,52 για ΓΔ και 152,90 για 25άρη). Τελικά έκλεισαν με απώλειες -4,12% και -5,21% αντίστοιχα.
Οι μεταβολές των DΑΧ και FTSE100 αντιστοιχούσαν διαρκώς σε μέτριες απώλειες όταν οι βασικοί δείκτες του ΧΑ αδυνατούσαν να ξεφύγουν από την πτωτική τους μοίρα. Δεν είχε επιτυχία η προσπάθεια να απομακρυνθούν οι δείκτες από τα χαμηλά της Πέμπτης 21/1 με κάθε είδους τακτική. Αλλά οι ρυθμοί συναλλαγών με την κίνηση συντονισμένη στο διεθνές ρεύμα οδήγησαν στο να είναι ο τζίρος σήμερα κάπως υψηλότερος από της Τρίτης.
Ο FTSEM κλείνοντας στο -1,42% δέχθηκε τη βοήθεια των ΑΝΕΜΟΣ +1,19%, ΙΝΛΟΤ +2,56%, ΠΛΑΘ +2,22%, ΠΛΑΙΣ +1,84%. Νικητές της ημέρας από τα blue chip πλην της ΓΡΙΒ +1,41% δεν υπάρχουν. Απώλειες πάνω από -10% εμφάνισαν ΕΤΕ -10,36%, ΕΥΡΩΒ -11,43%, και ΠΕΙΡ -15,22%, από -5% και πάνω συναντάμε τις ΑΛΦΑ -7,30%, ΒΙΟ -6,62%, ΔΕΗ -7,95%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -9,60%, ΕΧΑΕ -5,03%, ΜΥΤΙΛ -5,57%, ΟΠΑΠ -5,69%, και ΦΦΓΚΡΠ -5,45%. Σε μια μέρα ξηλώθηκαν τα κέρδη πολλών συνόδων με αυξημένο για την εποχή τζίρο και με ρυθμούς που εντάθηκαν στο τέλος, όταν ασκήθηκαν οι μέγιστες πιέσεις.
Η στατιστική εικόνα άλλαξε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (24 από 15) έναντι των ανοδικών (1 από 6) με 0 αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας μόλις 5 είχαν άνοδο. Στα 51 εκατ. ευρώ του τζίρου τα 28 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -0,81%, ο CAC είχε μεταβολή –0,68%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,70%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις συναλλαγές με νευρικότητα πτωτικά με δυναμική που διατηρήθηκε. Έτσι ο Dow στις 17:20 χάνει -0,65% και o S&P500 έχει μεταβολή -1,06%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -4,12% και έφθασε στις 529,73 από 552,50 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 145,47 από 153,47 με μεταβολή -5,21%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ και του 25άρη προς τα άνω κατά 2 και κατά μια μονάδα αντίστοιχα αλλά έκλεισαν κοντά στο ελάχιστο μέρας.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Χημικών +2,17% από +1,47% και Ακίνητης Περιουσίας +0,46% από -0,81%. Στον αντίποδα απώλειες εμφάνισαν οι κλάδοι των Τραπεζών -10,21% από -1,73%, Κοινής Ωφέλειας -5,46% από +2,87%, ο 25άρης -5,21% από -0,98%, Πρώτων Υλών -5,30% από -1,01%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -5,41% από +1,62%, Εμπορίου -5,44% από -2,21%, ο ΓΔ -4,12% από -0,84%, Κατασκευές Υλικά -4,96% από -0,40%, Ταξίδια Αναψυχή -4,34% από -1,90%, Βιομηχανικών Προϊόντων -2,87% από +0,13%, Πετρελαίου Αερίου -2,67% από -3,63%, Υγείας -1,93% από +0,97%, ο FTSEM -1,42% από +0,08%, Τηλεπικοινωνιών -1,38% από -0,99%, Τροφίμων Ποτών -1,16% από +0,16%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,10% από +0,08%, Τεχνολογίας -0,38% από -0,21%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Ασφαλειών 0,00% από 0,00% και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,172 από 46,514 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,966 από 4,504 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 46,529 από 41,101 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,932 από 0,709 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 40,499 από 42,012 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 89,508 από 45,413 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 33 από 37 των καθοδικών σε 63 από 50 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 16 από 22.
Τεχνική ανάλυση
Την Τρίτη σημειώναμε:
«Η τεχνική ανάλυση σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη τάση δίνει επίπεδα στήριξης τα χαμηλά των συνόδων στις 28/1 που το κλείσιμο έγινε στις 150,79 μονάδες αλλά το ελάχιστο μέρας ήταν στις 149,39 ενώ στις 29/1 το κλείσιμο ήταν στις 153,4 αλλά το ελάχιστο μέρας ήταν στις 149,74. Άρα η στήριξη ορίζεται από τις 149 ως τις 150 μονάδες. Η αντίσταση για τον 25άρη αν κινηθεί και πάλι ανοδικά ορίζεται από τα μέγιστα στις συνεδριάσεις της 18/1 με κλείσιμο στις 151,41 μονάδες και μέγιστο στις 157,29 και στην επόμενή της που είχε κλείσιμο στις 155,47 και μέγιστο στις 156,44. Άρα η αντίσταση του 25άρη εντοπίζεται μεταξύ των 155 και 156 μονάδες δηλαδή κοντά στο κλείσιμο του δείκτη χθες».
Οι μεγάλες πιέσεις της Τετάρτης δεν κράτησαν τους δείκτες πάνω από τις προαναφερθείσες στηρίξεις, αν και τις σεβάστηκαν την Τρίτη και πλέον είναι υπερβολή να μην αναφερθούν οι 141 μονάδες ως ύστατη στήριξη του δείκτη των παραγώγων. Γιατί είναι σήμερα πρόβλημα η απορρόφηση της προσφοράς που περίσσεψε από χθες.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ
Η υποχώρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καταδεικνύει τη στάση αναμονής των Επενδυτών ενόψει των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό, οι οποίες θα δοκιμάσουν τη συνοχή του Κυβερνητικού Συνασπισμού των 153 Βουλευτών.
Καίτοι οι Ξένοι Επενδυτές που συναντήθηκαν με Μέλη της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, εμφανίσθηκαν ικανοποιημένοι με αυτά που άκουσαν (αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε στην Εγχώρια Αγορά Κρατικών χρεογράφων, με την απόδοση της διετίας να υποχωρεί κατά 2% στο 11,64%), ο Γενικός Δείκτης στη συνέχεια κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς η αβεβαιότητα ενισχύθηκε από τις επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις και από τις υψηλές απαιτήσεις των Θεσμών.
Ερωτηματικό αποτελούν οι κινήσεις της Κυβέρνησης στις περιπτώσεις εκείνες που δεν μπορέσει να υπερασπισθεί τις “κόκκινες” γραμμές της, ή που κλιμακωθούν επικίνδυνα οι Κοινωνικές αντιδράσεις (ακόμα και ύπαρξη κάποιου είδους ατυχήματος), καθώς δε μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που μπορεί να διαγνωσθεί με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι ότι οι Θεσμοί δεν επιθυμούν να διευκολύνουν την Κυβέρνηση, είτε στην κόντρα της με τους Ασφαλισμένους, ή στο σχεδιασμό που έχει κάνει, απαιτώντας να προχωρήσουν οι Μεταρρυθμίσεις πριν την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί η συμπεριφορά των Θεσμών το 2014, όπου ενώ επιτεύχθηκε το προαπαιτούμενο του πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν υπήρξε διαπραγμάτευση για τη μείωση, ή αναδιάρθρωση, του Ελληνικού χρέους.
Κατά συνέπεια, στην περίπτωση εκείνη που περάσουν οι Μεταρρυθμίσεις και υπάρξει θετική αξιολόγηση της Ελλάδας, που λογικά θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας και από τους δύο άλλους οίκους αξιολόγησης, δε μπορεί να προεξοφληθεί μια αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.
Οι Ξένοι Εταίροι μπορούν κάλλιστα να επιλέξουν στη συνέχεια να συνδέσουν τις προσφυγικές ροές με την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.
Άλλωστε ας μην ξεχνάει κανείς ότι το ‘Brexit’ πολύ σύντομα θα μονοπωλήσει το προσκήνιο (η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο) και ότι το 2017 θα πραγματοποιηθούν οι Εθνικές εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Πέμπτη 4/2, καθώς εικάζεται ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιλέξει το να μην αυξήσει τα επιτόκια σε αυτόν τον χρόνο φήμη που πίεσε το δολάριο και πυροδότησε ένα τεράστιο ράλι για τις τιμές του πετρελαίου. Το νόμισμα των ΗΠΑ υπέστη τη μεγαλύτερη μονοήμερη ποσοστιαία πτώση του εκτός από τις κρίσεις του 1998 και του 2008, φαινόμενο που θεωρείται σύμπτωμα του πλήθους των bullish θέσεων που είχαν αναπτυχθεί.
Η ξαφνική αντιστροφή παρέχει μια αναγκαία ώθηση στην αγορά προϊόντων, πυροδοτώντας την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου πάνω από το 8% και τη μείωση της πίεσης για μετοχές εταιριών στην ενέργεια με παράλληλη άνοδο στη διάθεση για ανάληψη κινδύνου.
Η ανακούφιση ανέβασε τις αγορές μετοχών με το δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας πάνω κατά +1,9% στην αρχή των συναλλαγών ενώ η αγορά μετοχών της χώρας που παράγει πρώτες ύλες της Αυστραλίας δηλαδή, ανέβηκε 1,7% και η αγορά στη Νότια Κορέα κατά 1%.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite Index κέρδισε 1,8% με τις συναλλαγές να εμφανίζουν χαμηλούς ρυθμούς πριν από τις διακοπές για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά με την αγορά μετοχών στο Χονγκ Κονγκ σε άνοδο 1,7%, εν μέρει λόγω της πτώσης του δολαρίου ΗΠΑ που μειώνει την πρόσδεση του δολαρίου Χονγκ Κονγκ με το αμερικανικό νόμισμα.
Οι Ιάπωνες επενδυτές, ωστόσο, φάνηκαν λιγότερο ευχαριστημένοι με πρωτόγνωρη δύναμη του γιεν έναντι του δολαρίου και ώθησαν τον Nikkei κάτω κατά 0,8%.
Η Wall Street είχε δεχθεί το σύνθημα από το πετρέλαιο και με τις κινήσεις τους οι θεσμικοί αποσβέσανε τις απώλειες που εμφάνιζαν οι δείκτες νωρίς την Τετάρτη, με μια άγριο σύνοδο που όρισε την ταλάντευση του Dow σε ένα εύρος 420 μονάδων.
Ο Dow έκλεισε την Τετάρτη πάνω 1,13%, ενώ ο S&P 500 κέρδισε 0,5% και ο Nasdaq Composite υποχώρησε 0,28%.
Οι traders δεν ήταν βέβαιοι για το τι προκάλεσε την πτώση του δολαρίου αν και πολλοί επισήμαναν τα σχόλια του Προέδρου της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης William Dudley ότι κατά την επόμενη συνεδρίαση επί της πολιτικής το Μάρτιο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εμφάνιση σκληρότερων οικονομικών συνθηκών.
Σε συνέντευξη στο Market News International, ο Ντάντλεϊ προειδοποίησε επίσης ότι μια απότομη άνοδος του δολαρίου θα μπορούσε να έχει “σοβαρές συνέπειες” στην οικονομία των ΗΠΑ.
Οι επενδυτές θεώρησαν ότι από τη Fed δεν θέλουν να δουν το νόμισμα να ισχυροποιείται περαιτέρω και θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω τις αυξήσεις των επιτοκίων. Οι αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης είχαν ήδη τιμολογήσει μια σχεδόν μηδενική πιθανότητα για οποιαδήποτε αύξηση το Μάρτιο και συνεπάγεται πως το επιτόκιο θα αγγίξει μόλις το 0,51% μέχρι το Δεκέμβριο.
Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση και βίαιη με το δολάριο να καταρρέει από μια σειρά βασικών διαγραμματικών επιπέδων στήριξης προκαλώντας κύματα της πώλησης για stop-loss.
Νωρίς την Πέμπτη, το δολάριο ήταν κάτω αγοράζοντας 118,02 γιεν που έχει πέσει 1,7% στη διάρκεια της νύχτας, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Αύγουστο. Με την πτώση εξαφανίστηκαν όλα τα κέρδη του νομίσματος των ΗΠΑ από την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να μειώσει τα επιτόκια της κάτω από το μηδέν.
Έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, το δολάριο καρφώθηκε στο 97,351, μετά την βουτιά του κατά 1,6% την Τετάρτη. Το ευρώ είχε σκαρφαλώσει στα 1,1085 δολάρια, αφού αναρριχήθηκε την Τετάρτη +1,7%. Η πτώση ήταν μια ευλογία για τα εμπορεύματα που τιμολογούνται σε δολάρια ΗΠΑ, η άνοδος αγκάλιασε όλα, από το χαλκό στο χρυσό ως το πετρέλαιο. Τα futures του Brent σκαρφάλωσαν άλλα 30 σεντς σήμερα, φθάνοντας στα 35,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αργού ΗΠΑ πρόσθεσε 36 σεντς για να φτάσει στα 32,64. Η τιμή Spot του χρυσού ήταν στα 1.141,00 δολάρια η ουγγιά.
Σχόλιο ξένων αναλυτών
Barclays: ΕΚΤ περισσότερη χαλάρωση το Μάρτιο
Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ για να καταπολεμήσει τις χειρότερες από το αναμενόμενο προοπτικές για τον πληθωρισμό, θα αποφασίσει επιπλέον χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής: ένα ποσοστό 10bp στο επιτόκιο των Depo θα κοπεί Μάρτιο και ακολουθείται από ένα άλλο αργότερα μέσα στο έτος, ενδεχομένως ήδη από τον Ιούνιο, η οποία θα φέρει το επιτόκιο στο -0,50%.
Αναμένουμε, επίσης, κάποιες αλλαγές στη σύνθεση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το Μάρτιο, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει αξίες ημι-δημόσιου χρέους. Δεν υπάρχει επίσημος (που βασίζεται σε κανόνες) ορισμός του «ημι-δημόσιες», αλλά θα περιλαμβάνονται οντότητες που είναι κατά πλειοψηφία (50% ή περισσότερο) μέτοχοι οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ, εκτιμούμε ότι τουλάχιστον € 100 δις περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να προστεθεί στην πισίνα των δυνητικών αγορών PSPP. Η ΕΚΤ μπορεί επίσης να εξετάσει την απομάκρυνση του δαπέδου επιτοκίου καταθέσεων στις αγορές PSPP.
Από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, όταν στο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) ψήφισαν για την ενίσχυση της νομισματικής τόνωσης, το προσωπικό της ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, αλλά παγκόσμια οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί, η οικονομική μεταβλητότητα έχει αυξηθεί και το σημαντικότερο, οι προοπτικές του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω . Οι κίνδυνοι αυτοί τονίστηκαν σε μια υπέρ της χαλάρωσης συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιανουάριο.
Η απεργία του κλάδου χθες στέρησε σήμερα τη στήλη από την αναφορά ειδήσεων που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα των δυνάμεων της αγοράς.