Skip to main content

H Iαπωνία αύξησε τον φόρο κατανάλωσης, παρά τους φόβους επιβράδυνσης

Παρά την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης και το ζοφερό διεθνές περιβάλλον, η Ιαπωνία προχώρησε τελικά κανονικά στα σχέδια για αύξηση του φόρου κατανάλωσης για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια.

Συγκεκριμένα αύξησε από το 8% στο 10% τον συντελεστή για το σύνολο σχεδόν των αγαθών, από τα ηλεκτρονικά είδη έως τα βιβλία και από τα αυτοκίνητα έως τα ρούχα, αλλά και των υπηρεσιών. Εξαιρούνται ωστόσο βασικά είδη διατροφής. Στο παρελθόν αντίστοιχες αυξήσεις στο φόρο είχαν πλήξει τις καταναλωτικές δαπάνες της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη και αναλυτές προειδοποιούν πως το ίδιο θα συμβεί και τώρα. 

Ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι έχει λάβει επαρκή αντίμετρα για να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη. Μεταξύ άλλων προωθεί επιστροφές φόρου (rebates) για ορισμένες αγορές, που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικές πληρωμές. Σχεδιάζει δε να χρησιμοποιήσει τα έξτρα έσοδα για να χρηματοδοτήσει προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος προσχολικής αγωγής, αλλά και να μειώσει το δημόσιο χρέος της. 

naftemporiki.gr