Skip to main content

Ρήτρα ασφαλιστικής ενημερότητας για «πάγωμα» οφειλών προς τα Ταμεία

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Ρήτρα, η οποία δεν θα επιτρέπει να ενταχθεί στη ρύθμιση όποιος δεν έχει εξοφλήσει τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία του τελευταίου 6μήνου, θα συμπεριληφθεί στη ρύθμιση του «παγώματος» των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών, που θα νομοθετηθεί εφόσον καμφθούν οι αντιρρήσεις των θεσμών.

Χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η υλοποίηση των δύο βασικών εξαγγελιών που έκανε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη -του ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις αλλά και του «παγώματος» των ασφαλιστικών εισφορών- αποχώρησαν οι θεσμοί από την Αθήνα.

Άμεσα θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική αλληλογραφία ανάμεσα στις δύο πλευρές ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να ανοίξει ο δρόμος για την κατάθεση ενός ακόμη εφαρμοστικού νόμου στη Βουλή, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενώ πηγές του ΥΠΟΙΚ αισιοδοξούν ότι έως τις 29/9, ημερομηνία πραγματοποίησης του Euro Working Group, θα έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα.

Αναλυτικότερα, ως προς τις εκκρεμότητες που άφησαν πίσω τους οι πενθήμερες συναντήσεις σχετικά με τον ακατάσχετο λογαριασμό, ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας κατέβασε χθες πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς.

Όσον αφορά το θέμα του «παγώματος» των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών, οι τροποποιήσεις -αν και εφόσον προχωρήσει το μέτρο- θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες σχετικά με τα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Ήδη σχεδιάζεται να μπει ρήτρα ώστε να μην μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση όποιος δεν έχει εξοφλήσει τις οφειλές του τελευταίου εξαμήνου.

Έτσι, αν το μέτρο ενεργοποιηθεί από 1/1/2017, ο ασφαλισμένος θα πρέπει, προκειμένου να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα, να έχει πληρώσει όλες τις εισφορές που αντιστοιχούν στο β’ εξάμηνο του 2016 και φυσικά να καταβάλει εντός των προθεσμιών τις τρέχουσες εισφορές. Στόχος είναι να μη δοθεί μήνυμα χαλάρωσης και να πάψουν οι τρέχουσες πληρωμές. Κατά τις διαπραγματεύσεις (από τη Δευτέρα έως και χθες) δόθηκε η ευκαιρία στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και στους θεσμούς να ανοίξουν και άλλα θέματα πέραν των 15 σημείων που πρέπει να κλείσουν ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Για παράδειγμα, το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού, του νομοσχεδίου για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αλλά και τα εργασιακά, δεν είναι στην ατζέντα των 15 σημείων.

Έτσι, τις επόμενες ημέρες το βάρος θα πέσει στο να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες της πρώτης αξιολόγησης, αλλά και στο να ανοίξει ο δρόμος για την προώθηση των δύο φορολογικών νομοσχεδίων (τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών και οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων).

Κυβερνητική αισιοδοξία

Μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού, τελευταίου γύρου συναντήσεων αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες μιλούσαν για μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί σε όλα τα θέματα.

Οι ίδιοι παράγοντες μιλούσαν για «τεχνικά ζητήματα που απομένουν και τα οποία αφορούν το Ταμείο, την εθελούσια αποκάλυψη κεφαλαίων και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Τα ζητήματα αυτά θα επιλυθούν μέσα στις επόμενες ημέρες».

Ειδικά στο θέμα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, μέχρι και χθες δεν είχε υπάρξει οριστική συμφωνία όσον αφορά τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Εποπτικό Συμβούλιο του νέου Ταμείου. Εκτιμάται, όμως, ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχει κλείσει και το συγκεκριμένο μέτωπο.

Μετά την κατάθεση της σύμβασης του Ελληνικού στη Βουλή, αλλά και την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την Εγνατία Οδό μέσα στην εβδομάδα, τα συγκεκριμένα θέματα θεωρούνται λυμένα, ενώ αισιοδοξία υπάρχει και όσον αφορά την επιλογή των διοικήσεων των τραπεζών.

Μπορεί πηγή του ΤΧΣ να έλεγε τις προηγούμενες ημέρες ότι οι οριστικές επιλογές των προσώπων θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο, λόγω των διαδικασιών επιλογής που υιοθέτησε η κάθε τράπεζα, ωστόσο το ίδιο στέλεχος εκτιμούσε ότι αυτή η καθυστέρηση δεν θα μπλοκάρει την έγκριση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Με το νομοσχέδιο θα λυθούν επίσης η μεταβίβαση των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, οι εκκρεμότητες στα ενεργειακά, οι ρυθμίσεις (επώδυνες στο σύνολό τους) που εκκρεμούν στο ασφαλιστικό κ.λπ.

Η δόση των 2,8 δισ.

Δεν αποκλείεται τα 15 προαπαιτούμενα (όσα τουλάχιστον απαιτούν νομοθετική ρύθμιση), αλλά και οι φορολογικές διατάξεις που προαναφέρθηκαν, να κατατεθούν προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή -σε ένα νομοσχέδιο- όπου και θα ψηφιστούν με τη διαδικασία του επείγοντος.

Εφόσον δεν υπάρξουν «εμπλοκές» στις εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις, το ενδεχόμενο τα 15 προαπαιτούμενα να έχουν κλείσει έως τις 29 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία πραγματοποίησης του Euro Working Group, παραμένει ανοικτό.

Αν υπάρχει έως τις 29 του μηνός έκθεση συμμόρφωσης από την πλευρά των θεσμών, η δόση των 2,8 δισ. ευρώ θα αποδεσμευτεί με έγκριση του Eurogroup, το οποίο και θα συνεδριάσει στις 10 Οκτωβρίου.