Skip to main content

Γερμανία: Πώς σχεδιάζει να θωρακίσει τις εταιρείες της από κινεζικές και άλλες «επιθέσεις»

Αποφασισμένη να θωρακίσει τις επιχειρήσεις της από «επιθέσεις» ξένων κεφαλαίων εμφανίζεται η Γερμανία. Η κυβέρνηση όχι μόνο προωθεί πλαίσιο που της επιτρέπει να μπλοκάρει εξαγορά μεριδίου άνω του 10% σε γερμανική εταιρεία από ξένη, σε τομείς ευαίσθητους για την οικονομία και την εθνική ασφάλεια, αλλά και σκέφτεται ακόμη και να αποκτήσει η ίδια συμμετοχή σε επιχειρήσεις.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, παρουσιάζοντας τη νέα βιομηχανική στρατηγική της χώρας. Οι κινήσεις αυτές, της οποίες ο Αλτμάιερ χαρακτήρισε «αναγκαίες για τη συνοχή της χώρας, αντανακλούν ουσιαστικά τις εντεινόμενες ανησυχίες για την απόκτηση κρίσιμης τεχνογνωσίας από ξένες- και ειδικά κινεζικές- εταιρείες, και τους φόβους για τη διάβρωση της βιομηχανικής βάσης, στην οποία στηρίχθηκε επί δεκαετίες η γερμανική ευημερία. 

Η επιβίωση εταιρειών, όπως είναι η Thyssenkrupp , η Sienes, η Deutsche Bank ή οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι ζωτικής σημασίας για το εθνικό συμφέρον, διεμήνυσε ο Αλτμάιερ. Όπως είπε προτίμησή του είναι το κράτος να μην παρεμβαίνει στην αγορά, ωστόσο όταν το παιχνίδι στην παγκόσμια αγορά δεν είναι επί ίσοις όροις, θα πρέπει να το κάνει. 

«Μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο το κράτος να εξαγοράσει προσωρινά μετοχικό μερίδιο σε μία εταιρεία- όχι να την εθνικοποιήσει και να την διαχειρίζεται μακροπρόθεσμα- προκειμένου να αμποδίσουμε την πώληση κρίσιμης τεχνοογίας και την έξοδο από τη χώρα» εξήγησε.

Υπενθυμίζεται ότι στη βάσει της στρατηγικής Made in China 2025 το Πεκίνο προωθεί την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο νέων τεχνολογιών, όπως αυτές της ηλεκτροκίνησης, της ρομποτικής κτλ. Για να επιταχύνει το βηματισμό του επιχειρεί την εξαγορά ξένων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, όπως η γερμανική εταιρεία ρομποτικής Kuka. 

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προωθούνται πρωτοβουλίες για να μπει ένα «φρένο» στην κινεζική επέλαση στην ήπειρο. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters