Skip to main content

Airbus: Aπό τον πόλεμο δασμών στα αεροσκάφη θα βγούμε όλοι χαμένοι

H κλιμακούμενη διαμάχη Ε.Ε. και ΗΠΑ για τις επιδοτήσεις στους αεροναυπηγικούς κολοσσούς απειλεί να καταφέρει ισχυρότατο πλήγμα και στις δύο πλευρές, όπως προειδοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus, Guillaume Faury. 

«Ένας εμπορικός πόλεμος στον τομέα της αεροναυπηγικής θα ήταν ένα παιχνίδι lose-lose επειδή οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι διασυνδεδεμένες» τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εταιρείας μιλώντας σε δημοσιογράφους, με αφορμή τις πληροφορίες που θέλουν τις ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς σε ευρωπαϊκά αγαθά αξίας 8 δισ. δολαρίων και την Ε.Ε. σε αμερικανικά αγαθά 4 δισ. δολαρίων, στη βάση αποφάσεων του ΠΟΕ για τις επιδοτήσεις σε Airbus και Boeing. 

«Αγοράζουμε πολλά στις ΗΠΑ, πωλούμε πολλά στις ΗΠΑ και είμαστε βασικός παίχτης για τις ΗΠΑ επίσης» εξήγησε. 

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να θέσουν σε ισχύ τους δασμούς τον Οκτώβριο και οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ δεν είναι καθόλου ευχαριστημένες με την εξέλιξη, διαμηνύοντας και αυτές πως ένας πόλεμος δασμών θα έχει μόνο χαμένους.

Σημειώνεται ότι εγοστάσιο της Airbus στην Αλαμπάμα εξαρτάται απολύτως από τα εξαρτήματα που εισάγει από την Ευρώπη για την συναρμολόγηση των A320. Η Airbus σχεδίαζε μάλιστα να επεκτείνει την γραμμή παραγωγής εκεί (κάτι που θα σήμαινε και περισσότερες θέσεις εργασίας) για να καλύψει τη ζήτηση από αμερικανικές εταιρείες- πελάτες, όπως η Delta Airlines και η JetBlue Airways. 

naftemporiki.gr