Skip to main content

ΗΠΑ: Επιδιώκουν εμπορικές συμφωνίες σε Ασία και Ευρώπη ως “αντίβαρο” στον πόλεμο με την Κίνα

Αποφασισμένη να μην κάνει πίσω στον «πόλεμο» με την Κίνα, αλλά και να αντικρούσει τα περί απομονωτισμού εμφανίζεται η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Για να το πετύχει αυτό στρέφεται σε πιστούς συμμάχους σε Ασία και Ευρώπη προσφέροντας εμπορικές συμφωνίες. 

Τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε την αναθεωρημένη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Νότιο Κορέα, με την οποία βρίσκεται ούτως η άλλως σε στενή συνεργασία για το θέμα της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα.

Το δεύτερο ευελπιστεί ότι θα έρθει αύριο, Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal ευελπιστεί ότι θα πείσει τους αξιωματούχους της Ιαπωνίας να ξεκινήσουν επισήμως διμερείς διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την πολυμερή συμφωνία Ειρηνικού TTP, στην οποία η Ιαπωνία έχει ηγετικό ρόλο πλέον, αλλά και στον απόηχο εμπορικής συμφωνίας της ασιατικής οικονομίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Στενοί συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, κανονίσει συναντήσεις και με αξιωματούχους της Ε.Ε., προκειμένου να προχωρήσουν το πλαίσιο «ανακωχής», στο οποίο κατέληξαν τον περασμένο Ιούλιο οι Τραμπ και Γιούνκερ. Στόχος είναι να υπάρξει μία συμφωνία στην αγορά των αυτοκινήτων και ενδεχομένως και σε εκείνη των αγροτικών προϊόντων. Είναι ωστόσο αμφίβολο εάν θα μπορούσαν να αρχίσουν συνομιλίες για μία ευρεία εμπορική συμφωνία.

Η TTIP έχει πεθάνει και η όποια νέα θα έχει πολύ διαφορετική μορφή και θα είναι πιθανότατα μικρότερης εμβέλειας, γεγονός που θα ικανοποιούσ και πολλά από τα μέλη της ευρωπαϊκής κοινότητας. 

naftemporiki.gr