Skip to main content

Συμβουλές αύξησης πλούτου δια στόματος Μπάφετ

Αν θέλετε να γίνετε τόσο πλούσιοι όσο ο κροίσος Γουόρεν Μπάφετ, μην περιμένετε για να αρχίσετε. Αυτή είναι η συμβουλή που μοιράστηκε ο γκουρού των επενδύσεων το 1999 στην ετήσια συνεδρίαση των μετόχων της Berkshire Hathaway όταν ρωτήθηκε πώς κατάφερε να βγάλει 30 δισεκατομμύρια δολάρια, που ήταν περίπου η καθαρή αξία της εταιρείας εκείνη την εποχή.

Ο τότε 68χρονος Μπάφετ – του οποίου η περιουσία έχει από τότε αυξηθεί σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια – δήλωσε ότι ο διαμοιρασμός είναι ο καλύτερος φίλος του επενδυτή και συνέκρινε την οικοδόμηση πλούτου με το ενδιαφέρον να ρίξεις μια χιονόμπαλα κάτω από έναν λόφο.

«Αρχίστε νωρίς»

«Αρχίστε νωρίς», είπε ο Μπάφετ. «Άρχισα να χτίζω αυτή τη μικρή χιονόμπαλα στην κορυφή ενός πολύ μεγάλου λόφου. Το κόλπο για να έχεις έναν πολύ ψηλόύ λόφο είναι είτε αρχίζεις πολύ νέος ή ζεις πολύ».

O «μάντης της Ομάχα» (Oracle of Omaha είναι το χαίδευτικό του Μπάφετ μεταξύ των επενδυτικών κύκλων) είπε ότι αν αποφοιτούσε από το κολέγιο το 1999 και είχε 10.000 δολάρια για να επενδύσει, θα ακολουθούσε στρατηγική για να επιλέξει πού θα βάλει τα χρήματά του. «Πιθανότατα θα επικεντρωνόμουν σε μικρότερες εταιρείες, γιατί θα είχα μικρότερα ποσά και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να παραβλεφθεί κάτι σε αυτήν την αρένα», εξήγησε ο Μπάφετ, λέγοντας ότι θα άρχιζε να εξετάζει τις εταιρείες αλφαβητικά.

Γνώση και διαίσθηση

Οι επενδυτές, εξήγησε ο Μπάφετ, πρέπει να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να βασίζονται στη δική τους γνώση και διαίσθηση όταν αναζητούν υποσχόμενες επιχειρήσεις για επενδύσεις. Πρόσθεσε ότι οι επενδυτές με αντίληψη καλά θα κάνουν να «μάθουν τι ξέρει και τι δεν ξέρει κάποιος» και να ενεργούν «πολύ έντονα» όταν βλέπουν κάτι που θεωρούν καλή ευκαιρία.

«Δεν μπορείς να κοιτάζεις γύρω σου τους ανθρώπους για να συμφωνήσουν μαζί σου», είπε ο Μπάφετ προκειμένου να τοποθετήσεις χρήματα σε μια επένδυση. «Δεν μπορείς να κοιτάξεις γύρω σου ούτε καν για τους ανθρώπους που ξέρουν για τι πράγμα μιλάς».

Καρηγοριοποίηση μετοχών

Ο Μπάφετ είναι επίσης ένθερμος υποστηρικτής της λίστας με ευρετήριο, η οποία διατηρεί κάθε μετοχή σε έναν δείκτη, κατατάσσοντας τεες αυτόματα βάσει κατηγορίας.

Για να χτίσουν πλούτο, οι επενδυτές θα πρέπει «να αγοράζουν με συνέπεια ένα αμοιβαίο κεφάλαιο χαμηλού κόστους S&P 500», δήλωσε ο Μπάφετ το 2017.

Ωστόσο, ο Μπάφετ είπε, σύμφωνα με το CNBC ότι η φιλοδοξία να κερδίσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια είναι περιττή και πρόσφατα είπε ότι το μέγεθος της περιουσίας του είναι «αδιανόητο».

«Τα χρήματα κάνουν πολύ μικρή διαφορά μετά από ένα σημείο», είπε και κατέληξε: «Αν μου ζητούσατε να ανταλλάξω ένα πολύ σημαντικό ποσοστό της καθαρής αξίας μου είτε για μερικά επιπλέον χρόνια στη ζωή μου είτε για να μπορούσα να κάνω αυτά τα χρόνια αυτό που θέλω, θα το έκανα σε ένα δευτερόλεπτο».

naftemporikigr