Του Κώστα Ιωαννίδη
Την άνοδο των αγορών από την Τρίτη και μετά, προκάλεσε η ανακούφιση από τη διαπίστωση ότι ο αντίκτυπος από τον εμπορικό πόλεμο, μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, θα ήταν μικρότερος από ό, τι φοβόταν. Καθώς το πακέτο δημοσιονομικών πολιτικών των ΗΠΑ ενδεχομένως θα αντιστάθμιζε τις αρνητικές επιπτώσεις.
Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average κατέγραψε άνοδο 0,61% την Τετάρτη στις 26.405,76 μονάδες, το υψηλότερο κλείσιμο από τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ ο S & P 500 κέρδισε 0,13% στις 2.907,95. Τον Nasdaq Composite, μια πτώση της Microsoft, οδήγησε σε απώλειες λιγότερο από -0,1%. Οι ασιατικές αγορές συνέχισαν ανοδικά με μικρά ωστόσο κέρδη και θα λέγαμε ότι το διεθνές κλίμα δεν αποτελεί τροχοπέδη στην έκφραση διάθεσης για ρίσκο αν αυτή υπάρχει.
Η αγοραία συναίνεση από το τέλος της περασμένης βδομάδας είχε προσανατολιστεί στις προσπάθειες προσδιορισμού της τάσης με τη βοήθεια της στατιστικής. Διότι δεν μπορεί να κρυφτεί η απουσία ειδήσεων χρηματιστηριακού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να θεωρείται βασικό κίνητρο συμμετοχής στις συναλλαγές το road show του Λονδίνου η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE και η έκθεση της Moody’s για την ελληνική οικονομία.
Χθες για παράδειγμα η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: «Η έναρξη του Road Show στο Λονδίνο με τη συμμετοχή 33 εισηγμένων εταιρειών, εκ των οποίων 22 προέρχονται από τον FTSE25 και 11 από τον Mid Cap, συνιστά το βασικό event του διημέρου. Ευλόγως η Επενδυτική Κοινότητα στρέφει το βλέμμα προς τα εκεί, προσδοκώντας ότι είναι δυνατό να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για Ελληνικούς τίτλους».
Μόνο στο ΧΑ οι πωλητές είχανε στήσει καρτέρι και έριξαν, στο φινάλε, στο πάγκο της αγοράς υπερ-προσφορά μετοχών που βούλιαξε στο ημίωρο, τιμές που σχηματίστηκαν με συναλλαγές περίπου έξη ωρών. Στον υπόλοιπο χρηματιστηριακό κόσμο η άνοδος στη Wall Street είχε ανεβάσει τη διάθεση για ρίσκο, με αποτέλεσμα μια κορύφωση των ευρωπαϊκών δεικτών στις 17:07. Ακριβώς τότε που οι άγριες πιέσεις στην Αθήνα, έφερναν αρκετά blue chip σε κλείσιμο στο κατώτερο μέρας, που σημειωνόταν λίγο πριν, ή στη διάρκεια, των δημοπρασιών για την τιμή των αξιών στο τέλος.
Αλλά η στήλη θυμίζει ότι από την Παρασκευή οι εγχώριοι αναλυτές σημείωναν: Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, σημεία – κλειδιά είναι οι 716 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 738 μονάδες. Μόνο με την επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή, θα ακυρωθεί, ή θα αναβληθεί το σενάριο που θέλει να μπαίνουν σε δοκιμασία οι 660 μονάδες. Πρώτη ασθενής αντίσταση στις 693 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 660 μονάδων, ανοίγει την “καταπακτή” για κίνηση προς τις 612 – 608 μονάδες.
Χθες μπορεί ο δείκτης να προσέγγισε τις 700 μονάδες, αλλά μετά την εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 698,27, και ενώ η πορεία του ενδοσυνεδριακά ήταν από τις 13:08 ως τις 16:52 πάνω από τις 693 που είχαν σημασία για τους επαγγελματίες, τελικά βούλιαξε στο τελευταίο δεκάλεπτο και στις δημοπρασίες. Μάλιστα την υποχώρηση προκάλεσαν οι δυνατές πιέσεις στο φινάλε στα τραπεζικά blue chip. Αυτό έδωσε μεγαλύτερη ισχύ στη θέση των συντηρητικών παραγόντων της αγοράς που υποστήριζαν και υποστηρίζουν ότι: «Στην Εγχώρια Αγορά βρίσκεται σε εξέλιξη αντίδραση στην πτώση και τίποτα παραπάνω. Η αντίδραση αυτή θα κληθεί να “μετρήσει τις δυνάμεις της” στην πρώτη επιδείνωση του διεθνούς κλίματος. Στην άποψη των συγκρατημένα απαισιόδοξων, θα πρέπει να προστεθεί η ευδιάκριτη επιστροφή των πωλητών στον Τραπεζικό κλάδο, που έγινε ιδιαίτερα “αισθητή” στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης και στις τελικές δημοπρασίες».
Για άλλη μια φορά οι πωλητές φάνηκε πως κράτησαν δυνάμεις για το τέλος της διαπραγμάτευσης και «κατάφεραν» με ενίσχυση των πιέσεων σε ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ και ΠΕΙΡ να σχηματίσουν ομάδα μετοχών του 25άρη με σημαντικές απώλειες. Ενώ στις 16:05 τα πτωτικά blue chip ήταν τρία ως τέσσερα με απώλειες κάτω του -1%. Ο οδηγός δείκτης, των βασικών του ΧΑ, ήταν για άλλη μια μέρα ο Τραπεζικός. Όταν εκείνος κορύφωσε, σημείωσαν οι ΓΔ και 25άρης το ανώτερο μέρας. Τα δε κύματα πώλησης θέσεων σε όλα τα τραπεζικά blue chip μετά τις 16:10, κατέβασαν τον μέσο όρο κάτω από τις 692 μονάδες στις 17:00. Όταν χθες μετά τις 12:28 δεν βρέθηκε κάτω από τις 691, ενώ από τις 13:10 ως τις 16:52, δεν πέρασε κάτω από τις 693!
Συνεπώς υπάρχει ακόμα σε εξέλιξη και με διάφορες τακτικές ανά συνεδρίαση, ανταγωνισμός ανάμεσα σε επενδυτές που θα κερδίζουν από την άνοδο και σε άλλους, που κερδοσκοπούν στοιχηματίζοντας την πτώση. Στους τελευταίους «έβγαινε» με ευκολία το «μεροκάματο» τις δυο πρώτες καθοδικές εβδομάδες, αλλά όπως περιγράψαμε πιο πάνω, τα μικρά ανοδικά κλεισίματα δεν τους κλαδέψανε τις προσδοκίες. Έγιναν απλά προσεκτικοί και χθες επιτέθηκαν με «όλες» τις διαθέσιμες δυνάμεις (πλήθος μετοχών για πώληση) στο τέλος, που οι αγοραστές είχαν εξαντλήσει τα δικά τους περιθώρια για αγορές. Το μήνυμα από το ταμπλό χθες ήταν σαφές. Η αγορά εξελίσσεται με την επενδυτική κοινότητα διχασμένη ως προς τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας και της εταιρικής κερδοφορίας.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Δια της ανόδου τον τραπεζικό κλάδο, η Wall Street κατέγραψε κέρδη χθες το βράδυ. Οι επενδυτές στράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές μετά τη συνέχεια στην άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και ιδιαίτερα του 10ετούς που εμφάνισε υψηλό τεσσάρων μηνών στο 3,09%.
Ειδικότερα, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,61% ή 160 μονάδων στις 26.405,76 ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,12% στις 2.907,95 μονάδες (πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό) ενώ ο Nasdaq κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,08% στις 7.950,04 μονάδες. Η μετοχή της Goldman Sachs ενισχύθηκε 3,1%, της JP Morgan 3%, της Citigroup 3,6% και τηςMorgan Stanley 3%.
Στο μεταξύ, η εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας παρέμεινε στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος αλλά τουλάχιστον αποφεύχθηκε το χειρότερο δυνατό σενάριο καθώς η Κίνα επέβαλε δασμούς από 5% έως 10% αντί για 25% που προέβλεπε η αγορά.
Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του στην Πολωνία, εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός με το Πεκίνο, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ μπορεί να κλείσουν συμφωνία με την Κίνα κάποια στιγμή και ότι η χώρα του είναι πάντα ανοιχτή σε συνομιλίες.
Επιπλέον, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ σημείωσε πτώση 17% το δεύτερο τρίμηνο και άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.
ΕΥΡΩΠΗ
Κέρδη κατέγραψαν οι αγορές του ευρώ, όταν οι ηγέτες της Ε.Ε. συγκεντρώθηκαν στην Αυστρία προκειμένου να συζητήσουν για το μεταναστευτικό και το Brexit. H πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να δείξουν «καλή θέληση και αποφασιστικότητα» ώστε να αποφευχθεί ένα άταχτο Brexit.
Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,33% στις 379,98 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,42% στις 7.331,12 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,5% στις 12.219,02 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,56% στις 5.393,74 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,41% στις 9.486,30 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου σημείωσε κέρδη 0,25% στις 21.280,78 μονάδες.
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο πληθωρισμός στη Βρετανία σημείωσε αναπάντεχη άνοδο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που μεταδίδει το Reuters. Σε ετήσια βάση, διαμορφώθηκε στο 2,7% από 2,5% τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις.
ΧΑ
Με διαφορετική συνταγή, η άνοδος του ΓΔ χωρίς άνοδο του τραπεζικού κλάδου
Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών ανοδική τάση, με κίνηση μόνιμα σε θετικό πεδίο. Από τα πρώτα λεπτά οι αγοραστές κυριάρχησαν και έτσι στο πρώτο ημίωρο σημειώθηκαν τιμές πάνω από τις 690 μονάδες. Το ανώτερο μέρας ήρθε στις 14:54 και από τότε ουσιαστικά ξεκίνησε παροδική υπεροχή της προσφοράς που πέρασε τον μέσο όρο σε επίπεδα λίγο κάτω από τις 690 μονάδες. Στο πρώτο μέρος βρέθηκε σε χαμηλό μέρας, αλλά όχι σε αρνητικό πεδίο, στις 10:54. Ο ΓΔ στις 17:00 ήταν στις 691,01 μονάδες και τον έκλεισαν στις 689,59 με οριακή πτωτική ώθηση περίπου 0,5 της μονάδας. Έκλεισε αρκετά πλησίον του κατώτερου μέρας (1,8 περίπου μονάδες ψηλότερα).
Σήμερα, οι θεσμικοί επέτυχαν την μέγιστη θετική μεταβολή (+1,69%) ακριβώς στις 14:54 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 698,27 από 687,43 την Τρίτη. Ενώ το ελάχιστο προσεγγίστηκε πριν τη συμπλήρωση του πρώτου ημίωρου, αφού σημειώθηκε στις 10:54, όταν ο ΓΔ βρέθηκε στις 687,85 από 679,26 μονάδες την προηγούμενη.
Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και δεν ορίστηκε μέσα στη σύνοδο, με τον ΓΔ στο μεγαλύτερο διάστημα από τις 10:54 ως τις 14:54 το πέρας της συνεδρίασης με κίνηση από τις 688 μονάδες ως τις 698,00. Είχαν αποφασίσει οι θεσμικοί να κάνουν την προσπάθεια για άνοδο και οδήγησαν σε κέρδη στο αρχικό διάστημα του πρώτου μέρους των συναλλαγών, και παρέμεινε ο ΓΔ σε άνοδο από την πρώτη συναλλαγή του πρώτου μέρους. Ήταν συνεπώς ισχυροί οι θεσμικοί που αγόραζαν επίμονα μετοχές του τραπεζικού μπλοκ κύρια. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος και λίγα λεπτά πριν κυριάρχησαν οι εντολές πώλησης και υπήρξε κούρεμα στο ανοδικό αποτέλεσμα.
Οι θεσμικοί που ενδιαφέρθηκαν, οδήγησαν τον ΓΔ στην αρχή σε θετικό πεδίο, αφού άνοιξε στις 688,51 με προηγούμενο κλείσιμο στις 686,68 ήτοι με ανοδικό οριακό χάσμα 1,8 μονάδες. Μετά ακολούθησε περίοδος ανόδου που έφερε τιμές πάνω από το μέγιστο της Τρίτης χάρη στο ενδιαφέρον για αγορές των περισσότερων μετοχών του 25άρη. Κάτι ανάλογο συνέβη στις αγορές της ευρωζώνης, με σπάνιες εναλλαγές πρόσημου μεταβολής και εμφανίστηκε άνοδος όσο λειτουργούσε το ΧΑ και τελικά ο DAX και το Παρίσι έκλεισαν με ανάλογα του ΧΑ κέρδη.
Τη σύνοδο σφράγισε το χαμηλότερο, από της προηγούμενης συνόδου, συναλλακτικό ενδιαφέρον που όμως αφορούσε κατά 2,538 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση απωλειών για τα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αφού η απόδοση αυξήθηκε 3 μονάδες βάσης και πέρασε μέσα στη μέρα το 4,10%.
Ήταν σύνοδος με λιγότερες αλλά καίριες εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 687,27 ήταν 11,5 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους από τη σύνοδο της 13/9 στις 675,77. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με νευρική ανοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που διατηρήθηκε σε επίπεδο μεταβολών, καθώς οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν ανοδικό άνοιγμα και νευρική ανοδική κίνηση κατόπιν. Έξω όπως και εδώ, πάντα υπολογίζανε το άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 689,59 που ήταν 1,7 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 8,7 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.
Ήταν μια σύνοδος με μικρό αλλά μεγαλύτερο (10,4 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 8,2 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν οριακά ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 49,936 από 49,736 δις ευρώ. Οκτώ blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, τα ΠΕΙΡ -3,52%, ΟΛΠ -2,70%, ΜΠΕΛΑ -1,73%, ΑΛΦΑ -0,46%, ΕΤΕ -0,39%,ΟΤΕ -0,29%, ΓΡΙΒ -0,25%, και ΕΕΕ -0,17%, και 16 μετοχές του 25άρη ήταν ανοδικές.
Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,64% από +2,03%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,49% από -0,53%, την ΕΤΕ στο -0,39% από +0,62%, ΕΥΡΩΒ +0,38% από +6,19% και την ΠΕΙΡ στο -3,52% από +4,45%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,28% από +1,50%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν άλλαξε σημαντικά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (16 από 15) blue chip έναντι των καθοδικών (8 από 7) και ένα τη ΛΑΜΔΑ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,42% και έφθασε στις 689,59 από 686,68 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1811,80 από 1805,31 μονάδες με μεταβολή +0,36%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και χαμηλότερα τον 25άρη, με το κλείσιμο πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,472 από 40,858 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,538 από 2,090 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 32,659 από 36,631 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,690 από 1,536 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 43 από 49 των καθοδικών 48 από 36 και 31 από 32 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Επιτάχυνση στην μετακύληση θέσεων και όγκοι στο stock repo
Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής, οι θεσμικοί έδωσαν ανοδική δυναμική στον 25άρη με κίνηση σε θετικό πεδίο αποκλειστικά. Το ελάχιστο ήταν η τιμή στις 10:54 στις 1808,53 μονάδες. Το μέγιστο μέρας στις 1834,16 ήταν η τιμή στις 14:54 ενώ πολύ χαμηλότερα στις 1822,00 είχε φθάσει και στις 16:52. Οι θεσμικοί στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, τον άφησαν στις 1814,04. Όρισαν κλείσιμο στις 1811,80 μονάδες με μεταβολή +0,36%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε σε 42,742 εκατ. ευρώ.
Για την κυρίαρχη σειρά στα ΣΜΕ του 25άρη, άλλαξαν χέρια 3001 συμβόλαια με ανώτερο τις 1833,50 μονάδες, κατώτερο τις 1806,50 με τελευταίες πράξεις στις 1810,25 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 3105 ΣΜΕ λήξης Οκτωβρίου με ανώτερο τις 1835,00, κατώτερο τις 1808,00 με τελευταίες πράξεις στις 1811,00 μονάδες. Για τη σειρά λήξης Νοεμβρίου διακινήθηκαν 62 ΣΜΕ. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Σεπτεμβρίου, ήταν 5112 από 6450 ΣΜΕ και της επόμενης σειράς ανήλθαν σε 3967 από 3037 και της σειράς Νοεμβρίου 81 από 20 ΣΜΕ. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν μέτριο και αφορούσε στα 23.598 συμβόλαια για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 15.000 για ΙΝΛΟΤ, στα 2.000 για ΕΕΕ, στα 1.500 για ΤΙΤΚ, στα 300 για ΜΥΤΙΛ, και στα 79 για ΦΡΛΚ.
Οι επενδυτές διεθνώς στην τελευταία κίνηση της διοίκησης Τραμπ αντέδρασαν σχεδόν αδιάφορα, γιατί εκτίμησαν πως στις τιμές των μετοχών είχαν ενσωματωθεί ήδη, οι αρνητικές επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Θεωρήσαμε ευχής έργο να αποκτήσουν παρόμοια αντίληψη για τα πράγματα στο ΧΑ οι θεσμικοί που κυριαρχούν στις συναλλαγές του. Καθώς το ξεπούλημα του Σεπτεμβρίου είχε πολλά στοιχεία υπερβολής, που φάνηκε πως ίσχυσαν και για την Ιταλική περίπτωση και για τις αναδυόμενες αγορές λόγω τουρκικής λίρας.
Η Merit Sec χθες το πρωί ανέφερε: Μετά από 3 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ο Τραπεζικός δείκτης βρίσκεται αντιμέτωπος με τις πρώτες κρίσιμες βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις, τις οποίες εντοπίζουμε στην περιοχή των 620 – 640 μονάδων. Η προσέγγιση των επιπέδων αυτών μπορεί, πιθανότατα, να συμπαρασύρει τον Γενικό Δείκτη προς τις 720 μονάδες, χωρίς να μπορούμε, ωστόσο, να μιλάμε για μία διευρυμένη ανοδική αντίδραση του Χ.Α. Παράλληλα τα μάτια μας στρέφονται στον MSCI emerging markets, ο οποίος μετά από απώλειες 22% και έχοντας παραβιάσει οριακά το ανοδικό κανάλι που διαγράφει από τον Ιανουάριο 2016, παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης που θα στηρίξουν και την προσπάθεια της δικής μας Αγοράς.
Τελικά το μέγιστο μέρας για τον τραπεζικό δείκτη χθες ήταν οι 617,5 μονάδες με κατώτερο τις 603 οι οποίες έγιναν και τιμή κλεισίματος με απώλειες -0,64%. Αναιρώντας τις αισιόδοξες προσδοκίες ή μάλλον ενισχύοντας τις απαισιόδοξες σχετικά με τα κίνητρα των αγοραστών από την Παρασκευή ως τις 15:00 της Τετάρτης.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ
Καταλυτικά λειτούργησαν στην πρόσφατη προσπάθεια ανάκαμψης της Αγοράς, οι προσδοκίες της ερχόμενης Παρασκευής. Η τριπλή λήξη Παραγώγων, οι επικείμενες εισροές από τον FTSE emerging markets και οι ελπίδες αναβάθμισης από τον Οίκο Moody’s (Β3) μετά το πέρας της συνεδρίασης, έδωσαν το απαραίτητο ‘θάρρος’, στους ‘φοβισμένους’ κατά τα άλλα αγοραστές” επισημαίνει .
Όσον αφορά τον δείκτη Τραπεζών, παρά την πρόσφατη ανοδική αντίδραση έως και 11%, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ξεκάθαρα πτωτική. Σε περίπτωση διάσπασης των 615 μονάδων, οι επόμενες κρίσιμες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 655 και στις κομβικές πλέον 695 μονάδες.
Η τεχνική εικόνα της Αγοράς συνεχίζει να διατηρείται πτωτική, μετά από την εμφανή αδυναμία κατοχύρωσης των 691 μονάδων, όπου και θα σήμαινε την ακύρωση του βραχυπρόθεσμου σήματος πώλησης. Μία επιβεβαιωμένη διάσπαση των 691 μονάδων, θα ανεβάσει τον πήχη στις 714 μονάδες, όπου και βρίσκονται τα επόμενα κρίσιμα επίπεδα αντιστάσεων.
Προς το παρόν, αυτό που διαφαίνεται είναι μια αντίδραση στην πτώση, καθώς μόνο με κλείσιμο ψηλότερα των 743 μονάδων θα έχουμε επαναφορά της ανοδικής μεσοπρόθεσμης τάσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση λοιπόν, ο στόχος των 657 μονάδων παραμένει ως το επικρατέστερο σενάριο.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν ανοδικά στις αρχικές συναλλαγές σήμερα Πέμπτη 20/9 μετά από μια δεύτερη μέρα κερδών στις παγκόσμιες αγορές μετοχών εν μέσω χαλάρωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,05% στις πρώτες συναλλαγές στην Ασία, λαμβάνοντας υποστήριξη από τη Wall Street για άλλη μια μέρα. Στις 09:00 δική μας ώρα ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε κατά 0,13% και ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης αυξήθηκε κατά 0,06% μετά από άνοδο και την προηγούμενη ημέρα. Οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν 0,3%, ο KOSPI της Νότιας Κορέας ανεβαίνει κατά +0,78% και ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξάνεται κατά +0,15%.
Οι μετοχές των ΗΠΑ ενισχύθηκαν από τις προσδοκίες ότι ο αντίκτυπος του εμπορικού πολέμου της Κίνας θα ήταν μικρότερος από ό, τι φοβόταν, καθώς το πακέτο δημοσιονομικών πολιτικών των ΗΠΑ ενδεχομένως αντιστάθμισε τις αρνητικές επιπτώσεις. Αλλά οι αναλυτές της Citi προειδοποίησαν ότι τα δεδομένα περί στέγασης έδειξαν σημεία αδυναμίας παρά το άλμα στα ονομαστικά μεγέθη. Η Citi δήλωσε ότι οι εκκινήσεις κατοικιών ήταν ισχυρές, αλλά οι άδειες οικοδόμησης – ένας δείκτης μελλοντικής δραστηριότητας – ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2017. “Η αγορά κατοικίας παραμένει ένα συγκεκριμένο σημείο αδυναμίας στην οικονομία των ΗΠΑ και ενώ δεν είναι στο επίκεντρο, θα μπορούσε να είναι σημαντικό.”
Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων του Δημοσίου, η οποία την Τετάρτη έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Μαΐου, ήταν 3,0626% σήμερα το πρωί, σε σύγκριση με το αμερικανικό κλείσιμο του 3,083%. Η άνοδος των αποδόσεων αυτής της εβδομάδας γίνεται για την υποδοχή μιας για τις αγορές συναρπαστικής συνάντησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (fomc) την επόμενη εβδομάδα.
Η απόδοση του διετούς, η οποία είναι ευαίσθητη στις προσδοκίες της αγοράς για τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, ήταν 2,77949% σε σύγκριση με το αμερικανικό κλείσιμο των 2,807%. Το δολάριο ήταν σταθερό στα 112,26 γιεν, έναντι του γιεν, και το ευρώ αγόραζε 1,1673 δολάρια. Ο δείκτης δολαρίου, ήταν σχεδόν αμετάβλητος στο 94,558.