Skip to main content

Οι ωφελημένοι από την αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]

Φοροελαφρύνσεις για μισθωτούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με μηνιαίες φορολογητέες αποδοχές άνω των 857 ευρώ, καθώς επίσης και για αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ προκύπτουν από την αναστολή της εφαρμογής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ένα έτος, την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το «βήμα» της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό χθες από υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα ισχύσει και για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από ενοίκια.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός αλλά και με βάση τις πληροφορίες που συνέλεξε η «Ν», η ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν θα εφαρμοστεί κατά το φορολογικό έτος 2021 για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και κατά το φορολογικό έτος 2020 (εισοδήματα του τρέχοντος έτους) για τους φορολογούμενους που ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες, τους αγρότες και τους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων. 

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει ετήσιο συνολικό ατομικό -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ από όλες τις πηγές και επιβάλλεται κλιμακωτά επί του ετησίου αυτού εισοδήματος με συντελεστές 2,2%-10%. Συνεπώς η μη εφαρμογή της, σύμφωνα με ανωτέρω, σημαίνει ότι:

α) Το 2021 οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν τις μηνιαίες φορολογικές κρατήσεις τους να μειώνονται από την 1η-1-2021, λόγω μη παρακράτησης της εισφοράς από τις αποδοχές τους.

β) Όσοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με ατομικές επιχειρήσεις δήλωσαν για το 2019 και πρόκειται να δηλώσουν και για το 2020 εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα δουν μειώσεις επιβαρύνσεων από το μέτρο αυτό το 2021, όταν θα γίνει η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική