Skip to main content

Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες για τήρηση των δεσμεύσεων

Βρυξέλλες,

Του Νίκου Μπέλλου

Τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα έναντι των εταίρων, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο Β σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση αρνηθεί να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σχέδιο γιατί, όπως είπε, δεν χρειάζεται. Έχουμε ένα σχέδιο, αυτό που συμφωνήθηκε, και είμαι πεπεισμένος και βέβαιος ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, είπε.

Για την άτυπη συνεδρίαση του Εurogroup, το Σάββατο στο Λουξεμβούργο, ανέφερε ότι το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί όπως γίνεται σε κάθε συνεδρίαση των υπουργών. Ειδικότερα, οι εταίροι αναμένουν από τον υπουργό οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να τους ενημερώσει για τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, ώστε η νέα κυβέρνηση, μόλις αναλάβει, να είναι σε θέση να προωθήσει το νομοθετικό έργο του προγράμματος εντός των προθεσμιών που έχουν συμφωνηθεί.

Αναφορικά με την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους είπε ότι η συζήτηση θα συνδεθεί έμμεσα με την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε το θέμα πολιτικό, ενώ προέβλεψε ότι η συζήτηση θα είναι πολύπλοκη αλλά λιγότερο από εκείνη που είχε γίνει για το θέμα αυτό το φθινόπωρο του 2012. Υπενθύμισε επίσης τη σημασία που αποδίδει το ΔΝΤ στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι ο διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αν η συμφωνία για το χρέος δεν είναι ικανοποιητική.

Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε επίσης ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, ενώ υπενθύμισε ότι 25 δισ. ευρώ προβλέπονται στο πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Τέλος, για τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων είπε ότι η άρση των μέτρων γίνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με άλλες περιπτώσεις, όπως της Ισλανδίας και της Κύπρου, ενώ και οι επιπτώσεις, όπως είπε, στην οικονομία είναι μικρότερες στην περίπτωση της Ελλάδας.