Skip to main content

Νέο σήμα καπνικών προϊόντων που μεταφέρει δεδομένα

Από την έντυπη έκδοση 

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Νέα εργαλεία για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, την αποτελεσματικότερη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και τη διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου προσφέρει το σύστημα GS1 που διαχειρίζεται ο GS1 Association Greece, με ενδεικτική την πρόσφατη συνεργασία του οργανισμού με το υπουργείο Οικονομικών για την τοποθέτηση ειδικού σήματος στα καπνικά προϊόντα και την προώθηση αντίστοιχων προτύπων για τα αλκοολούχα ποτά και τα φάρμακα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής οδηγίας για την υιοθέτηση πολιτικών και τη θέσπιση ειδικής σήμανσης στα προϊόντα καπνού με πληροφορίες αναγνωρίσιμες από τις αρμόδιες αρχές σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα. Το υπουργείο Οικονομικών πήρε την τεχνογνωσία από την GS1 Association Greece και πλέον παράγει μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος το νέο σήμα με τον ΕΦΚ στα τσιγάρα, το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο, με χρώμα συγκεκριμένου κωδικού, από ειδικό προμηθευτή κ.ο.κ.

Ένας ειδικός τύπος barcode, DataMatrix, μεταφέρει πάνω στο προϊόν πληροφορίες -από την εταιρεία παραγωγής και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος μέχρι το ονοματεπώνυμο αρμόδιου στελέχους της εταιρείας με τηλέφωνο- χρήσιμες τόσο για τους τελωνειακούς και άλλους ελέγχους όσο και για τους καταναλωτές, οι οποίοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση κατεβάζοντας μια εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτη σκοπιμότητας που διενήργησε η Ε.Ε., εάν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες υιοθετήσουν ένα κοινό πρότυπο για την ιχνηλασιμότητα και την ασφάλεια των καπνικών προϊόντων τότε τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά ως προς την πάταξη του παρεμπορίου: Η μελέτη προβλέπει μείωση κατά 30% στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, μείωση κατά 10% των παραχαραγμένων προϊόντων, αλλά και μείωση κατά 10% των «παράνομων λευκών», ήτοι εμπορικών σημάτων που κατασκευάζονται νόμιμα σε μία χώρα, αλλά διακινούνται λαθραία σε μία άλλη χωρίς να πληρώνονται δασμοί.

Τύποι προτύπων

Μερικά από τα πρότυπα στο σύστημα GS1 είναι π.χ. τα GS1 eCom που καλύπτουν όλες τις εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου, τα GS1 GDSN που καλύπτουν τον συγχρονισμό δεδομένων μεταξύ λιανεμπορίου και βιομηχανίας, με τη χρήση data pools (Ηλεκτρονικοί Κατάλογοι Προϊόντων) και τα GS1 EPC που αναγνωρίζουν ιχνηλασιμότητα, μέσω ραδιοσυχνοτήτων (RFid). Τα DataMatrix, QRCode και DataBar είναι τύποι barcodes των διεθνών προτύπων GS1 που κωδικοποιούν και σηματοδοτούν μια σειρά προϊόντων.

Για παράδειγμα DataBar, που περιλαμβάνει από μία μέχρι 15 πληροφορίες, τοποθετείται σε ψάρια και φρέσκα είδη.

Αν και είναι προαιρετικό κάποιες αλυσίδες το ζητούν από τους προμηθευτές τους γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ελέγξουν καλύτερα βάρος (καθαρό και με πάγο), ημερομηνία συλλογής ή κατάψυξης, τρόπο αλίευσης, περιοχή και ημερομηνία λήξης.

Όπως έγινε γνωστό στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες ο GS1 Association Greece, στελέχη του οργανισμού βρίσκονται σε συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών για την ανάπτυξη προτύπων που θα διευκολύνουν την εμπορευσιμότητα και άλλων προϊόντων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η λειτουργία του GS1 Cloud, η πρώτη φάση του οποίου θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2018. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πηγή έγκυρης πληροφόρησης για επιχειρήσεις, φορείς όπως ο ΕΦΕΤ αλλά και καταναλωτές.

Άλλα σήματα

Όπως σημειώνουν στελέχη του GS1 Association Greece (αποκλειστικού μέλους του Διεθνούς Οργανισμού GS1 στην Ελλάδα) -απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την αναγνωρισιμότητα προϊόντων που διακινούνται στην αγορά και φέρουν αντίστοιχα σήματα barcodes άλλου παρόχου- ο GS1 Association Greece είναι ο μοναδικός εξουσιοδοτημένος φορέας για τη διαχείριση του συστήματος GS1 και τη χορήγηση GS1 κωδικών barcodes με προθέματα 520 και 521 και αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς και φορείς, όπως ISO, NATO, ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, World Customs Organization, World Health Organization, AIM, HL7.