Skip to main content

Ομόλογα: Συνεχίστηκε η διόρθωση – Καλύτερη η εικόνα στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων

Του Γιάννη Παγκαλιά

[email protected]

Ανοδικά ξεκίνησαν την εβδομάδα οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αργότερα μέσα στην εβδομάδα, με τις χρηματαγορές να έχουν προεξοφλήσει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων και θα πάρει αποφάσεις για μέτρα στήριξης με σκοπό να ανακόψει την επιβράδυνση της οικονομίας.

Την περασμένη εβδομάδα, οι επενδυτές έχουν μετριάσει τις προσδοκίες για ένα επιθετικό πακέτο χαλάρωσης, ωθώντας τις αποδόσεις των ομολόγων μακριά από τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Οι επενδυτές αναμένουν μείωση του καταθετικού επιτοκίου κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50%, καθιστώντας την πρώτη μείωση επιτοκίων για την ΕΚΤ από το 2016.

Σχεδόν το 90% των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν από το Reuters αναμένουν επίσης ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, ξεκινώντας από τον Οκτώβριο με μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους 30 δισ. ευρώ.

Η διόρθωση στην αγορά ομολόγων συνεχίσθηκε και σήμερα μετά τα ελαφρώς βελτιωμένα μακροοικονομικά στοιχεία με τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας να κινούνται υψηλότερα 10 με 12 μονάδες βάσης.

Οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Ιούλιο, υποδεικνύοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί να προβάλει αντίσταση στις επιπτώσεις των εμπορικών προστριβών και της αβεβαιότητας του Brexit, ενώ παράλληλα σε έρευνα ο δείκτης επενδυτικού κλίματος της Ευρωζώνης για το Σεπτέμβριο βελτιώθηκε ελαφρώς, καταγράφοντας μία σχετικά μικρή αλλαγή στην ψυχολογία των επενδυτών.

Η απόδοση του γερμανικού 30ετούς διαμορφώθηκε -0,02%, φθάνοντας μία ανάσα από το 0, μετά την είσοδό στην αρνητική επικράτεια για πρώτη φορά στις αρχές Αυγούστου, ενώ αυτή του 10ετούς τίτλου απομακρύνθηκε περαιτέρω από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά, διαμορφούμενη στο -0,56%.

Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκε μία συνεδρίαση σχετικά ήσυχη με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 24 εκατ. ευρώ, με τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων αντιστέκονται  στη γενικευμένη τάση στην Ευρωζώνη, ανεβαίνοντας ελαφρώς σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Η απόδοση του 10εούς ομολόγου ανέβηκε στο 1,59% με το spread στις 220 μονάδες βάσης, του τίτλου με λήξη το 2022 διαμορφώθηκε στο 0,50% και του καινούριου 7ετούς στο 1,30%.